Соопштенија

Соопштенија до јавноста

Реформските процеси, евро-атланските перспективи на Република Македонија и внатрешната состојба беа само дел од темите на средбата помеѓу Заменик претседателот на Владата на Република Македонија и министер за надворешни работи Никола Попоски и министерот за Европа и Америка при британскиот Форин Офис, Сер Алан Данкан. Министрите разговараа и за билатералните односи, како и за неодамнешниот ЕУ референдум во Обединетото Кралство и натамошните чекори на британската Влада за излез од Европската Унија.

Во Јануари 2017 година заврши првиот циклус на проектот за стажирање на студенти од дијаспората во завршните години од додипломски и постдипломски студии во Министерството за надворешни работи. Од пријавените, беа избрани пет македонски студенти од Австралија, Франција и САД кои во периодот октомври 2016. – јануари 2017. беа дел од активностите на Министерството.

ЗПВРМ и МНР Никола Попоски на 53-та Минхенска безбедносна конференција

Заменик претседателот на Владата на Република Македонија и Министер за надворешни работи Никола Попоски, учествуваше на 53-та Минхенска безбедносна конференција, која се одржува викендов во Минхен, Сојузна Република Германија.

На 14 и 15 февруари 2017 година во Скопје се одржа 10-от регионален состанок на национални координатори на земјите од Југоисточна и Источна Европа на иницијативата на ЕУ за ХБРН центрите за извонредност - превенција и заштита од хемиски, биолошки, радиолошки и нуклеарни оружја и материјали, чиј домаќин беше Министерството за надворешни работи.

На 14.02.2017 година во Скопје се одржа 13- тиот Состанок на Поткомитетот за транспорт, животна средина, енергетика и регионален развој, согласно Спогодбата за стабилизација и асоцијација помеѓу Република Македонија и Европските заедници и нејзините земји членки.

Македонија се покажа како достоен партнер на Европската унија во менаџирањето на мигрантската криза во Европа и беше еден од главните заштитници на некогаш кревкиот Шенген систем. Поради тоа, неопходен е фер третман од Европската унија и сега, кога сме земја кандидат за членство, а не само кога ќе се припоиме кон европското семејство. Ова го истакна вицепремиерот и министер за надворешни работи Никола Попоски, на прес конференцијата по повод посетата на Себастијан Курц, Сојузен министер за Европа, интеграција и надворешни работи на Република Австрија, на Република Македонија, во својство на земја претседавач со ОБСЕ.

Воспоставување неформален систем за управување со групата од шесте држави од Балкан, Македонија, Албанија, Босна и Херцеговина, Косово, Србија и Црна Гора со ротирачко претседателство од шест месеци, заедничка агенда на полугодишно ниво за конкретни активности и организација на што почести состаноци во насока на утврдување на заедничките цели за поскоро интегрирање на државите во Европската унија, се само дел од заклучоците од Министерскиот состанок за надворешни работи на земјите од Западен Балкан, што се одржа денес во Скопје.

На маргините на Министерската Конференција на земјите од Западен Балкан организирана од Министерството за надворешни работи на Република Македонија, заменик министерот за надворешни работи Илија Исајловски оствари средба со Одета Барбулуши, заменик министер за надворешни работи на Република Албанија.

Денеска, ЗПВРМ и МНР Попоски оствари средба со директорот на МАРРИ Регионалниот центар, амбасадорот Тамара Мугоша.


Заменик претседателот на Владата на Република Македонија и министер за надворешни работи Никола Попоски денес оствари средба со делегација на Атлантскиот совет од Вашингтон.

Конзуларни услуги