Дипломатски дневник

Дипломатски дневник

Изјава по повод Брегзит

Се работи за одлука единствено на Британските гласачи и даночни обврзници. Каква и да е, треба да се почитува. Секако, за Европската Унија такво сценарио значи загуба на значајна земја членка. За Балканот и за Македонија пак, значи загуба на еден поддржувач на процесот на проширување. Очигледно треба да се чујат и забелешките на тие кои ценат дека постои демократски дефицит во носење на некои политички одлуки за Европа. Во Македонија треба да продолжиме да го правиме тоа што нам ни е во интерес и нам ни одговара: да бидеме конкурентни и вклучени во рамки на најбогатиот заеднички пазар во светот и со тоа да создаваме подобри можности за работа и стандард на Македонските граѓани во Македонија.

                                                                                                                                                                                                    Никола Попоски

Решенија на политички кризи во регионот кои ќе функционираат се само оние со локален договор меѓу избрани претставници. Најголема помош однадвор е ако граѓаните во регионот почувствуваат дека иднината во ЕУ е реална, а стандардите важат исто за сите.  

Никола Попоски

Пријатели на РМ пред Советот за надворешни работи:
1. Спроведување на политичкиот договор без изговори и во целост, во случај со изборите на 24 април. Во спротивно, никој нема да не сфати сериозно.
2. Советот на ЕУ да поддржи преговори за членство со РМ по спроведениот договор. Во спротивно, секој ќе има основа да се запраша за кредибилитетот и принципиелноста во ЕУ-проширувањето.

                                                                                                                                                                                                  Никола Попоски

Вообичаена официјална посета за две соседни земји со многу заеднички интереси. 

Видливите разлики за спорот околу името остануваат, но нема причина ваквата соработка да не се продлабочува.

Никола Попоски

Работна посета на Република Србија
1. Очекувања - без изненадувања во однос на извештаите од ЕК. Согласни сме дека напредокот на сите балкански земји кон ЕУ е добар сигнал за регионот.
2. За Македонија е многу битно да имаме што поблиски односи со сите соседи.
3. Ако се спречи протокот на мигранти од север, а продолжи тој од југ, Македонија и Србија брзо можат да се најдат во многу незавидна позиција.

 
                                                                                                                                                             Никола Попоски  

 

 Работна посета на МНР Никола Попоски на Советот на Европа по повод 20 години од пристапување на Република Македонија кон Советот на Европа

 

20 години македонско членство во Советот на Европа: креирање и примена на европски стандарди во почитувањето на човековите права, демократијата и владеењето на правото.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                 Никола Попоски

   
     

Состанок на балканските земји во Њујорк

Берлински процес, соработка меѓу шестте соседи и комесарот Хан за повеќе инфраструктурни проекти во регионот, каде ЕУ би помогнала финансиски. 
Корисна дискусија за ширење на регионалната соработка во транспорт и услуги, елиминирање на технички бариери, задржување на најспособните луѓе во регионот.
  

                                                                                                                                                                 Никола Попоски

 

Петти состанок на Пристапниот дијалог на високо ниво меѓу Република Македонија и Европската комисија

 

Значаен и сеопфатен придонес од сите македонски учесници на Петтиот пристапен дијалог на високо ниво. Значајни реформи ни претстојат!  Очигледно е дека сме како држава подготвени да водиме преговори за членство во ЕУ. 

                                                                 Никола Попоски

Самит за Западен Балкан

 

 

1. Мигрантската криза – извор за загриженост по драстично зголемениот прилив на македонско-грчката граница.

2. Прогнозите се дека приливот на мигранти ќе продолжи.

3. Ако нема европски одговор на ова прашање никој од нас нема илузии дека проблемот ќе биде решен.

4. Најави од Европската комисија и присутните членки дека ќе бидат активирани.

 Никола Попоски

Постојан совет на ОБСЕ

1.Евроинтеграциите се водилка за реформи во интерес на сите граѓани.

2.Одржливо решение за надминување на политичката криза може да биде само такво кое ја одразува волјата на граѓаните.

3.ОБСЕ може да ни помогне за зајакнување на довербата во фер и демократски избори.

Никола Попоски

Конзуларни услуги