Интервју на ЗПВРМ и МНР Никола Попоски за „Дер Стандард“

Дата: 11 декември 2016 година

Новинар: Аделхајм Вулфл

ЕУ: Македонија го губи трпението Малата земја од бивша Југославија, беше прифатена како кандидат за прием во 2005 г. Никола Попоски, министер за надворешни работи, ги повика Франција и Германија да го деблокираат процесот. Сите земји од Балканот имаат за цел да станат полноправни членки на ЕУ. Дали овaa мелодична фраза што Бриселските дипломати ја повторуваат е повеќе од слоган? Имаме право да го поставиме прашањето, кога ќе го видиме исходот ветен на малата Македонија, прифатена како земја со кандидатски статус во 2005-според примерот на Хрватска што влезе во ЕУ на 1 јули- која сеуште чека во предворјето без барем утврден датум за отпочнување на преговори за членство. 

Никола Попоски, министер за надворешни работи на Република Македонија
Скопје, 31 декември 2013 (МИА) - Новата 2014 година за Република Македонија на надворешно-политички план ќе биде година на очекувања во однос на стратешките цели. Во контекст на евроатлантските интеграции ќе се фокусираме на она што зависи од нас со трикратно зголемување на напорите, а тоа се реформите. Интензивно ќе работиме и на градење позитивна клима во соседството и во регионот, како и на економската промоција на земјата. Тие се трите приоритети: силни реформи, пријатно соседство и економска промоција.

Во рамки на министерскиот состанок што се одржа на 21 и 22 април 2016 година во Солун, министерот за надворешни работи на Република Македонија Никола Попоски оствари билатерални средби со неговите колеги, МНР на Грција Никос Коѕијас, МНР на Бугарија Даниел Митов и МНР на Албанија Дитмир Бушати.

Министерот за надворешни работи на Република Македонија, Никола Попоски, денес ги прими копиите од акредитивните писма на новоименуваните вонредни и ополномоштени амбасадори на СР Виетнам во Република Македонија со седиште во Софија, Н.Е. г-ѓа Нгујен Ти Хонг Оан, на Индонезија, Н.Е. г-ѓа Сри Астари Расџид, како и на Република Судан, г-ѓа Илхам Ибрахим Мохамед Ахмед.

Конзуларни услуги