Државни празници
Национални Празници - Хронолошка Листа

ЈАНУАРИ

 ЈАНУАРИ
01  Куба  Национален Празник
26  Австралија  Национален Празник
26  Индија  Ден на Републиката

ФЕВРУАРИ

 ФЕВРУАРИ
04  Шри Ланка  Ден на Независноста
11  Иран  Национален Празник
15  Србија  Ден на Државноста
16  Литванија  Ден на Независноста
17  Косово  Ден на Независноста
24  Естонија  Национален Празник

МАРТ

 МАРТ
03  Бугарија  Национален Празник
06  Гана  Ден на Независноста
15  Унгарија  Национален Празник
17  Ирска  Ден на св. Патрик
23  Пакистан  Ден на Пакистан
25  Грција  Ден на Независноста

АПРИЛ

 АПРИЛ
16  Данска Роденден на Нејзино Височество Кралицата Маргрет II
19  Светата Столица  Ден на Папата
30  Холандија  Официјална прослава на денот на Кралот

МАЈ

 МАЈ
03  Полска  Национален Празник
12  Израел  Ден на Независноста
17  Норвешка  Ден на Уставот
25  Аргентина Национален Празник
25  Хашемтиското Кралство на Јордан  Национален Празник

ЈУНИ

 ЈУНИ
02  Италија  Национален Празник
06  Шведска  Национален Празник
10  Португалија  Национален Празник
*  Обединето Кралство  Роденден на Нејзиното Височество
12  Руска федерација  Национален Празник
17  Исланд  Национален Празник
23  Луксембург  Национален Празник
24  СВР на Малта  Национален Празник
25  Словенија  Национален Празник
25 Хрватска  Национален Празник

ЈУЛИ

 ЈУЛИ
01  Канада  Ден на Канада
01  Гана  Ден на Републиката
04  Соединети Американски Држави  Ден на Независноста
06  Малави  Национален Празник
13  Црна Гора  Ден на Независноста
14  Франција  Национален Празник
21  Белгија  Пристапување на кралот Леополд I (1831)
23  Египет  Годишнина на Револуцијата од 23 Јули, 1952
30  Мароко  Пристапување кон тронот на Крал Мохамед VI

АВГУСТ

 АВГУСТ
01  Швајцариј  Национален Празник
19  Авганистан  Национален Празник
20  Унгарија  Основање на Државата, државен празник
24  Украина  Ден на Независноста
27  Молдавија  Ден на Независноста
31  Малезија  Национален Празник
31  Киргистан  Национален Празник

СЕПТЕМВРИ

 СЕПТЕМВРИ
01  Словачка  Ден на Уставот
07  Бразил  Ден на Независноста
08  Андора  Национален Празник
09  Кореја  Ден на Републиката
16  Мексико  Национален Празник
23  Саудиска Арабија  Национален Празник

ОКТОМВРИ

 ОКТОМВРИ
01  Народна Република Кина  Национален Празник
03  Германија  Национален Празник
08  Хрватска  Ден на Независност
12  Шпанија  Ден на св. Патрик
23  Унгарија  Национален Празник
24  Замбија  Национален Празник
25  Казахстан  Ден на Републиката
26  Австрија  Национален Празник
28  Република Чешка  Национален Празник
29  Турција  Ден на Републиката

НОЕМВРИ

 НОЕМВРИ
01  Алжир  Годишнина од Револуцијата од 01 Ноември 1954
11  Полска  Ден на Независноста
18  Латвија  Ден на Независноста
25  Босна и Херцеговина  Национален Празник
28  Албанија  Национален Празник

ДЕКЕМВРИ

 ДЕКЕМВРИ
01  Романија  Национален Празник
06  Финска  Ден на Независноста
16  Казахстан  Ден на Независноста
23  Јапонија  Роденден на Царот
26  Словенија  Ден на Независноста

 

Конзуларни услуги