Конзуларни услуги во итни ситуации

КОНЗУЛАРНИ УСЛУГИ

ЗА МАКЕДОНСКИ ДРЖАВЈАНИ

ЗА СТРАНСКИ ДРЖАВЈАНИ

Соопштение од ДИК

Согласно Изборниот законик и Правилникот за подготовка,организирање и спроведување референдум на државно ниво,во овие дипломатско - конзуларни претставништва и конзуларни канцеларии нема да се организира гласање на 29.09.2018 година за Референдумот 2018.

Во случај на итна ситуација во странство, македонските државјани можат да се обратат до најблиското дипломатско-конзуларно претставништво на Република Македонија.

Најблиското дипломатско-конзуларно претставништво на Република Македонија можете да го побарате на мапата на претставништва >>

Службениците ќе се обидат да излезат во пресрет со совет или помош во дадената ситуација, но има практични и легални ограничувања што сè може да се направи. Затоа е важно да се поседува сеопфатно патничко осигурување при патување во странство – осигурителните компании имаат служби што работат 24 часа за да се активираат патничките осигурувања на нивните клиенти.

Конзуларни услуги