Визи за македонски државјани

КОНЗУЛАРНИ УСЛУГИ

ЗА МАКЕДОНСКИ ДРЖАВЈАНИ

ЗА СТРАНСКИ ДРЖАВЈАНИ

Artboard 9 copy 5

Artboard 9 copy 6

Artboard 35

А

АВГАНИСТАН

Држава ВИЗА ? Надлежен странски конзулат за Република Македонија Забелешки ( безбедност, вакцини, дипломатски патни исправи ... )

Afghanistan

АВГАНИСТАН

ДА Софија
телефон: + 35929627476
Адреса: Simeonovsko chaussee 57, res. 3
E-mail: [email protected]
 

АВСТРИЈА

Држава ВИЗА ? Надлежен странски конзулат за Република Македонија Забелешки ( безбедност, вакцини, дипломатски патни исправи ... )

Austria

АВСТРИЈА

НЕ Скопје
телефон: +389(02)3083700
Адреса: ул. Миле Поп Јорданов 8, Скопје
E-mail: [email protected]
 

АВСТРАЛИЈА

Држава ВИЗА ? Надлежен странски конзулат за Република Македонија Забелешки ( безбедност, вакцини, дипломатски патни исправи ... )

Australia

АВСТРАЛИЈА

ДА Белград
телефон: +381113303400
Адреса: 8-ми спрат, Vladimira Popovica 38-40, Белград
E-mail:
Со почеток од 01.07.2012 година, македонските државјани кои патуваат во Австралија врз основ на одобрена виза, немаат обврска за поседување на виза стикер во патната исправа. Појаснување: Владата на Австралија издава електронски визи. Сите податоци се чуваат во централна база на податоци во Австралија. При пријавување на патникот (check-in) за лет до Австралија, пред да се дозволи влез во авионот, авиокомпанијата електронски проверува дали патникот поседува валидна виза за влез во Австралија. При добивањето на австралиска виза се издава потврда за добиена виза во која се наведени условите, вклучително периодот на важноста и условите за влез. Се советува патникот да ја носи наведената потврда со себе

АЛБАНИЈА

Држава ВИЗА ? Надлежен странски конзулат за Република Македонија Забелешки ( безбедност, вакцини, дипломатски патни исправи ... )

Albania

АЛБАНИЈА

НЕ Скопје
телефон: +389(02)3246728
Адреса: ул. Славеј Планина 2
E-mail: [email protected]
Двострано, државјаните на двете земји можат да влегуваат и со важечка биометриска лична карта.

АЛЖИР

Држава ВИЗА ? Надлежен странски конзулат за Република Македонија Забелешки ( безбедност, вакцини, дипломатски патни исправи ... )

Algeria

АЛЖИР

ДА Букурешт
телефон: +40212115150
Адреса: Str. Theodor Aman no. 4 Sector 1, 010778 Bucuresti, Romania
E-mail: [email protected]
 

АНГОЛА

Држава ВИЗА ? Надлежен странски конзулат за Република Македонија Забелешки ( безбедност, вакцини, дипломатски патни исправи ... )

Angola

АНГОЛА

ДА Белград
телефон: +381112653422
телефон: +381113693270
Адреса: Angola Embassy, Vladete Kovacevica 14, 11000 Belgrade
E-mail: [email protected]
 

АНДОРА

Држава ВИЗА ? Надлежен странски конзулат за Република Македонија Забелешки ( безбедност, вакцини, дипломатски патни исправи ... )

Andorra

АНДОРА

НЕ Париз
телефон: +33140060330
Адреса: 51 bis, rue de Boulainvilliers, 75016 Paris
E-mail: [email protected]
 

АНТИГВА И БАРБУДА

Држава ВИЗА ? Надлежен странски конзулат за Република Македонија Забелешки ( безбедност, вакцини, дипломатски патни исправи ... )

Antigua-and-Barbuda

АНТИГВА И БАРБУДА

ДА /
телефон:
Адреса:
E-mail:
 

АЗЕРБЕЈЏАН

Држава ВИЗА ? Надлежен странски конзулат за Република Македонија Забелешки ( безбедност, вакцини, дипломатски патни исправи ... )

Azerbaijan

АЗЕРБЕЈЏАН

ДА Анкара
телефон: +903124412620
Адреса: Baku street 1, Diplomatic site. Oran/Chankaya, Ankara
E-mail:
 

АРГЕНТИНА

Држава ВИЗА ? Надлежен странски конзулат за Република Македонија Забелешки ( безбедност, вакцини, дипломатски патни исправи ... )

Argentina

АРГЕНТИНА

НЕ Софија
телефон: +35929712539
Адреса: Avda.Dragan Tsankov 36, Sofia 1040
E-mail: [email protected]
 • За туристички посети не е потребна виза за престој до 90 дена
 • Виза не е потребна за носители на дипломатски и службени патни исправи двострано.

Б

БАНГЛАДЕШ

Држава ВИЗА ? Надлежен странски конзулат за Република Македонија Забелешки ( безбедност, вакцини, дипломатски патни исправи ... )

Bangladesh

БАНГЛАДЕШ

ДА Берлин
телефон: +49-030-3989750
Адреса: Dovestrasse 1, 10587 Berlin
E-mail: [email protected]
 

БАРБАДОС

Држава ВИЗА ? Надлежен странски конзулат за Република Македонија Забелешки ( безбедност, вакцини, дипломатски патни исправи ... )

Barbados

БАРБАДОС

ДА Брисел
телефон: +3227321737
Адреса: Avenue Franklin Roosevelt 100, 1050 Brussel
E-mail: [email protected]
 

БАХАМИ

Држава ВИЗА ? Надлежен странски конзулат за Република Македонија Забелешки ( безбедност, вакцини, дипломатски патни исправи ... )

Bahamas

БАХАМИ

НЕ Лондон
телефон: +442074084488
Адреса: 10 Chesterfield Street London W1J 5JL.
E-mail:
 

БАХРЕИН

Држава ВИЗА ? Надлежен странски конзулат за Република Македонија Забелешки ( безбедност, вакцини, дипломатски патни исправи ... )

Bahrain

БАХРЕИН

ДА /
телефон:
Адреса:
E-mail:
 

БЕЛГИЈА

Држава ВИЗА ? Надлежен странски конзулат за Република Македонија Забелешки ( безбедност, вакцини, дипломатски патни исправи ... )

Belgium

БЕЛГИЈА

НЕ Холандска Амбасада Скопје
телефон: +389(02)3109250
Адреса: Aminta III (Leninova) 69/71, Skopje 1000
E-mail:
Белгиска Амбасада Софија
телефон: +335929887280
Адреса: Blvd James Boucher 103, 3rd floor, 1407 Sofia
E-mail: [email protected]
 

БЕЛИЗЕ

Држава ВИЗА ? Надлежен странски конзулат за Република Македонија Забелешки ( безбедност, вакцини, дипломатски патни исправи ... )

Belize

БЕЛИЗЕ

ДА /
телефон:
Адреса:
E-mail:
 

БЕЛОРУСИЈА

Држава ВИЗА ? Надлежен странски конзулат за Република Македонија Забелешки ( безбедност, вакцини, дипломатски патни исправи ... )

Belarus

БЕЛОРУСИЈА

ДА Белград
телефон: +381113616938
Адреса: Deligradska 13, 11000 Beograd
E-mail: [email protected]

За државјани на Република Македонија и Белорусија ќе се применува спогодбата од 3.10.1989 склучена меѓу Владата на поранешна СФРЈ и СССР за взаемни патувања на граѓаните. Според истата, виза не е потребна:

 • за дипломатски и службени патни исправи и за граѓанските патни исправи клаузула „деловно“;
 • за туристички и групни патувања во организација на туристички агенции и поединечно со „ваучер“;
 • со заверка на покана ако се оди во посета на роднини или пријатели или со заверена телеграма во итни случаи (болест, свеченост и сл.);
 • за посета на гроб на роднина што се докажува со потврда од Црвен Крст;
 • за патување заради здравствени прегледи или консултации, се приложува упат или покана од здравствена организација;

Република Белорусија од 27.07.2018 година овозможи носителите  на македонски пасоши (граѓански) кои патуваат во Република Белорусија единствено преку Меѓународниот аеродромот во Минск да можат без виза да престојуваат до 30 дена во државата.

Горенаведеното не се однесува за државјаните кои патуваат со авион од Руската Федерација и обратно (овие летови  се сметат како внатрешни летови кои немаат гранична контрола).

БЕНИН

Држава ВИЗА ? Надлежен странски конзулат за Република Македонија Забелешки ( безбедност, вакцини, дипломатски патни исправи ... )

Benin

БЕНИН

ДА Париз
телефон: +33145009882
Адреса: 87, Avenue Victor Hugo Paris 75116
E-mail: [email protected]
 

БОЛИВИЈА

Држава ВИЗА ? Надлежен странски конзулат за Република Македонија Забелешки ( безбедност, вакцини, дипломатски патни исправи ... )

Bolivia

БОЛИВИЈА

ДА Рим
телефон: +39068841001
Адреса: Via Brenta 2A, int. 18 00198 Rome
E-mail: [email protected]
 

БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА

Држава ВИЗА ? Надлежен странски конзулат за Република Македонија Забелешки ( безбедност, вакцини, дипломатски патни исправи ... )

Bosnia-and-Herzegovina

БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА

НЕ Скопје
телефон: +289(02)3086216
Адреса: Mile Pop-Jordanov 56b Skopje
E-mail: [email protected]
Од 1 декември 2018 година стапи на сила Спогодбата меѓу Владата на РМ и Советот на Министри на БиХ за патување на државјаните на двете земји, со која државјаните ќе може да остваруваат влез, транзит и излез од државите и со лична карта.

БОЦВАНА

Држава ВИЗА ? Надлежен странски конзулат за Република Македонија Забелешки ( безбедност, вакцини, дипломатски патни исправи ... )

Botswana

БОЦВАНА

ДА Лондон
телефон: +44207499031
Адреса: 6 Stratford Place London W1C 1AY
E-mail:
 

БРАЗИЛ

Држава ВИЗА ? Надлежен странски конзулат за Република Македонија Забелешки ( безбедност, вакцини, дипломатски патни исправи ... )

Brazil

БРАЗИЛ

НЕ Софија
телефон: +359 29719823
Адреса: Blvd. Dondoukov 54-B Sofia 1000
E-mail: [email protected]

Од 27 август 2016 година отпочнува безвизниот режим за краткорочен престој помеѓу Република Македонија и Бразил, односно граѓаните на двете земји ќе може да остваруваат влез, излез, транзит и престој на територијата на другата држава без потреба од виза, за туристички патувања, одмор или деловни патувања, при што должината на нивниот континуиран престој нема да надминува 90 дена во секој полугодишен периот од датумот на првиот влез.

УПАТСТВО ЗА ТУРИСТИТЕ ЗА ВРЕМЕ НА ПРЕСТОЈОТ ВО БРАЗИЛ

БРЕГ НА СЛОНОВАТА КОСКА

Држава ВИЗА ? Надлежен странски конзулат за Република Македонија Забелешки ( безбедност, вакцини, дипломатски патни исправи ... )

Cote-dIvoire

БРЕГ НА СЛОНОВАТА КОСКА

ДА Париз
телефон: +33153646262
Адреса: 102, avenue Raymond Poincare 75116 Paris
E-mail: [email protected]
 

БРУНЕИ

Држава ВИЗА ? Надлежен странски конзулат за Република Македонија Забелешки ( безбедност, вакцини, дипломатски патни исправи ... )

Brunei

БРУНЕИ

НЕ /
телефон:
Адреса:
E-mail:
На државјаните на Република Македонија не им е потребна виза за влез и престој во Брунеи за период до 30 дена.

БУГАРИЈА

Држава ВИЗА ? Надлежен странски конзулат за Република Македонија Забелешки ( безбедност, вакцини, дипломатски патни исправи ... )

Bulgaria

БУГАРИЈА

НЕ Скопје
телефон: +389(02)3229444
Адреса: ул. Златко Снајдер 3
E-mail: [email protected]
 

БУРКИНА ФАСО

Држава ВИЗА ? Надлежен странски конзулат за Република Македонија Забелешки ( безбедност, вакцини, дипломатски патни исправи ... )

Burkina-Faso

БУРКИНА ФАСО

ДА Париз
телефон: +33143599063
Адреса: 159 Boulevard Haussmann 75008 Paris
E-mail: [email protected]
 

БУТАН

Држава ВИЗА ? Надлежен странски конзулат за Република Македонија Забелешки ( безбедност, вакцини, дипломатски патни исправи ... )

Bhutan

БУТАН

ДА /
телефон:
Адреса:
E-mail:
 

БУРУНДИ

Држава ВИЗА ? Надлежен странски конзулат за Република Македонија Забелешки ( безбедност, вакцини, дипломатски патни исправи ... )

Burundi

БУРУНДИ

ДА Париз
телефон: +33145206061
Адреса: 10-12, rue de l'Orme 75019 Paris
E-mail: [email protected]fr
 

БУРМА / МИАНМАР

Држава ВИЗА ? Надлежен странски конзулат за Република Македонија Забелешки ( безбедност, вакцини, дипломатски патни исправи ... )

Myanmar

БУРМА / МИАНМАР

ДА /
телефон:
Адреса:
E-mail:
 

В

ВАТИКАН

Држава ВИЗА ? Надлежен странски конзулат за Република Македонија Забелешки ( безбедност, вакцини, дипломатски патни исправи ... )

VATICAN

ВАТИКАН

НЕ Љубљана
телефон: +38614339204
Адреса: Krekov trg 1 1000 Ljubljana
E-mail: [email protected]
 

ВЕЛИКА БРИТАНИЈА И СЕВЕРНА ИРСКА

Држава ВИЗА ? Надлежен странски конзулат за Република Македонија Забелешки ( безбедност, вакцини, дипломатски патни исправи ... )

United-Kingdom

ВЕЛИКА БРИТАНИЈА И СЕВЕРНА ИРСКА

ДА

Скопје
UK Visa Application Centre, Соравиа Центар,
Адреса: Филип Втори Maкедонски бр.3, Скопје,

http://www.ge2mk.tpcontact.co.uk

 

ВЕНЕЦУЕЛА

Држава ВИЗА ? Надлежен странски конзулат за Република Македонија Забелешки ( безбедност, вакцини, дипломатски патни исправи ... )

VENEZUELA

VENEZUELA

ДА Софија
телефон: +35929631637
Адреса: 11, Arsenalsky Boulevard, 4th floor 1421 Sofia
E-mail: [email protected]
 

ВИЕТНАМ

Држава ВИЗА ? Надлежен странски конзулат за Република Македонија Забелешки ( безбедност, вакцини, дипломатски патни исправи ... )

VIETNAM

ВИЕТНАМ

ДА Софија
телефон: +359 2 963 2609
Адреса: #1, Jetvarka St., Sofia 1113,
E-mail: [email protected]
Од 14 октомври 2016 година виза за краткорочен престој (три месеци во секој шестмесечен период сметано од денот на првото влегување) не е потребна за носители на дипломатски и службени пасоши. Виза за влез не е потребна и за носители на дипломатски и службени пасоши (и нивните брачни партнери и деца) кои се упатени на работа во дипломатска мисија, конзуларно претставништво или претставништво на меѓународна организација.

Г

ГАБОН

Држава ВИЗА ? Надлежен странски конзулат за Република Македонија Забелешки ( безбедност, вакцини, дипломатски патни исправи ... )

Gabon

ГАБОН

ДА Рим
телефон: +39065358970
Адреса: Via San Marino, 36 00198 Roma
E-mail: [email protected]
 

ГАНА

Држава ВИЗА ? Надлежен странски конзулат за Република Македонија Забелешки ( безбедност, вакцини, дипломатски патни исправи ... )

Ghana

ГАНА

ДА Белград
телефон: +381113440856
Адреса: Ognjena Price 50, 11000 Belgrade
E-mail:
 

ГАМБИЈА

Држава ВИЗА ? Надлежен странски конзулат за Република Македонија Забелешки ( безбедност, вакцини, дипломатски патни исправи ... )

Gambia

ГАМБИЈА

ДА Будимпешта
телефон: +431740405758
Адреса: Nagyszalonta u.15 1118 Budapest
E-mail: [email protected]
 

ГВАЈАНА

Држава ВИЗА ? Надлежен странски конзулат за Република Македонија Забелешки ( безбедност, вакцини, дипломатски патни исправи ... )

Guyana

ГВАЈАНА

ДА Лондон
телефон: +441712297684
Адреса: 3 Palace Court Bayswater Road London W2 4LP
E-mail: [email protected]
 

ГВАТЕМАЛА

Држава ВИЗА ? Надлежен странски конзулат за Република Македонија Забелешки ( безбедност, вакцини, дипломатски патни исправи ... )

Guatemala

ГВАТЕМАЛА

НЕ Рим
телефон: +390636381143
Адреса: Via dei Colli della Farnesina, 128 00194 Roma
E-mail: [email protected]
 

ГВИНЕЈА

Држава ВИЗА ? Надлежен странски конзулат за Република Македонија Забелешки ( безбедност, вакцини, дипломатски патни исправи ... )

Guinea

ГВИНЕЈА

ДА Белград
телефон: +381113444840
Адреса: Ohridska 4 Belgrade
E-mail: [email protected]
 

ГВИНЕЈА БИСАО

Држава ВИЗА ? Надлежен странски конзулат за Република Македонија Забелешки ( безбедност, вакцини, дипломатски патни исправи ... )

Guinea-Bissau

ГВИНЕЈА БИСАО

ДА Париз
телефон: +33145261851
Адреса: 94, rue Saint-Lazare 75009 Paris
E-mail:
 

ГЕРМАНИЈА

Држава ВИЗА ? Надлежен странски конзулат за Република Македонија Забелешки ( безбедност, вакцини, дипломатски патни исправи ... )

Germany

ГЕРМАНИЈА

НЕ Скопје
телефон: +389(02)3093900
Адреса: ул. Леринска 59, Скопје
E-mail: [email protected]
 

ГРЕНАДА

Држава ВИЗА ? Надлежен странски конзулат за Република Македонија Забелешки ( безбедност, вакцини, дипломатски патни исправи ... )

Grenada

ГРЕНАДА

ДА Лондон
телефон: +442076314277
Адреса: The Chapel, Archel Road West Kensington London W14 9QH
E-mail: [email protected]
 

ГРУЗИЈА

Држава ВИЗА ? Надлежен странски конзулат за Република Македонија Забелешки ( безбедност, вакцини, дипломатски патни исправи ... )

Georgia

ГРУЗИЈА

ДА Анкара
телефон: +903124918031
Адреса: Kilich Ali Str. No. 12 Diplomatik sitesi Oran, Ankara
E-mail: [email protected]

 

ГРЦИЈА

Држава ВИЗА ? Надлежен странски конзулат за Република Македонија Забелешки ( безбедност, вакцини, дипломатски патни исправи ... )

Greece

ГРЦИЈА

НЕ Скопје
телефон: +389(02)3219260
Адреса: ул. Борка Талевски 6, Скопје
E-mail: [email protected]
 

Д

ДАНСКА

Држава ВИЗА ? Надлежен странски конзулат за Република Македонија Забелешки ( безбедност, вакцини, дипломатски патни исправи ... )

Denmark

ДАНСКА

НЕ Скопје
телефон: +389(02)3104067
Адреса: Алкалоид.АД, Бул. А. Македонски 12
E-mail: [email protected]
 

ДОМИНИКА

Држава ВИЗА ? Надлежен странски конзулат за Република Македонија Забелешки ( безбедност, вакцини, дипломатски патни исправи ... )

Dominica

ДОМИНИКА

ДА /
телефон:
Адреса:
E-mail:
 

ДОМИНИКАНСКА РЕПУБЛИКА

Држава ВИЗА ? Надлежен странски конзулат за Република Македонија Забелешки ( безбедност, вакцини, дипломатски патни исправи ... )

Dominican-Republic

ДОМИНИКАНСКА РЕПУБЛИКА

НЕ Рим
телефон: +390636004377/4316
Адреса: Via Pisalleni N° 1, Int. 8 00196 Roma
E-mail: [email protected]
 

Е

ЕГИПЕТ

Држава ВИЗА ? Надлежен странски конзулат за Република Македонија Забелешки ( безбедност, вакцини, дипломатски патни исправи ... )

Egypt

ЕГИПЕТ

ДА Софија
телефон: +359 29870215
телефон: +359 29881509
Адреса: 5, Shesti Septemvri St. P.O. Box 1025 1000 Sofia
E-mail: [email protected]
 

ЕКВАДОР

Држава ВИЗА ? Надлежен странски конзулат за Република Македонија Забелешки ( безбедност, вакцини, дипломатски патни исправи ... )

Ecuador

ЕКВАДОР

ДА /
телефон:
Адреса:
E-mail:

 Македонски граѓани по основ на туризам, службено патување, студии, бизнис и трговија, ќе можат да патуваат без виза со право на престој до 90 дена.

При влез на територијата на Еквадор од страна на надлежните органи можат да бидат побарани повратни авиокарти како доказ дека лицето се враќа назад.

ЕКВАТОРИЈАЛНА ГВИНЕЈА

Држава ВИЗА ? Надлежен странски конзулат за Република Македонија Забелешки ( безбедност, вакцини, дипломатски патни исправи ... )

Equatorial-Guinea

ЕКВАТОРИЈАЛНА ГВИНЕЈА

ДА Париз
телефон: +33156885454
Адреса: 29, boulevard Courcelles 75008 Paris
E-mail: [email protected]
 

ЕЛ САЛВАДОР

Држава ВИЗА ? Надлежен странски конзулат за Република Македонија Забелешки ( безбедност, вакцини, дипломатски патни исправи ... )

El-Salvador

ЕЛ САЛВАДОР

НЕ Рим
телефон: +39068076605
Адреса: Via Gualtiero Castellini 13 Scala "b" int. 3 00197 Roma
E-mail: [email protected]
 

ЕРИТРЕА

Држава ВИЗА ? Надлежен странски конзулат за Република Македонија Забелешки ( безбедност, вакцини, дипломатски патни исправи ... )

Eritrea

ЕРИТРЕА

ДА /
телефон:
Адреса:
E-mail:
 

ЕРМЕНИЈА

Држава ВИЗА ? Надлежен странски конзулат за Република Македонија Забелешки ( безбедност, вакцини, дипломатски патни исправи ... )

Armenia

ЕРМЕНИЈА

ДА Софија
телефон: +3592 9547970/9526046
Адреса: 3, Zagoritchane Street 1111 Sofia
E-mail: [email protected]
 

ЕСВАТИНИ

Држава ВИЗА ? Надлежен странски конзулат за Република Македонија Забелешки ( безбедност, вакцини, дипломатски патни исправи ... )

SWAZILAND

ЕСВАТИНИ

ДА /
телефон:
Адреса:
E-mail:
 

ЕСТОНИЈА

Држава ВИЗА ? Надлежен странски конзулат за Република Македонија Забелешки ( безбедност, вакцини, дипломатски патни исправи ... )

Estonia

ЕСТОНИЈА

НЕ Скопје
телефон: +389(02)3090858
Адреса: Коле Неделковски 6, Скопје
E-mail: [email protected]
 

ЕТИОПИЈА

Држава ВИЗА ? Надлежен странски конзулат за Република Македонија Забелешки ( безбедност, вакцини, дипломатски патни исправи ... )

Ethiopia

ЕТИОПИЈА

ДА Рим
телефон: +39064416161
Адреса: Via Andrea Vesalio, 16-18 00161 Roma
E-mail: [email protected]
 

З

ЗАМБИЈА

Држава ВИЗА ? Надлежен странски конзулат за Република Македонија Забелешки ( безбедност, вакцини, дипломатски патни исправи ... )

ZAMBIA

ЗАМБИЈА

ДА Берлин
телефон: +49302062940
Адреса: Botschaft der Republik Sambia Axel Springer-Str. 54a 10117 Berlin
E-mail:
 

ЗИМБАБВЕ

Држава ВИЗА ? Надлежен странски конзулат за Република Македонија Забелешки ( безбедност, вакцини, дипломатски патни исправи ... )

ZIMBABWE

ЗИМБАБВЕ

ДА /
телефон:
Адреса:
E-mail:
 

И

ИЗРАЕЛ

Држава ВИЗА ? Надлежен странски конзулат за Република Македонија Забелешки ( безбедност, вакцини, дипломатски патни исправи ... )

Israel

ИЗРАЕЛ

НЕ Белград
телефон: +381113672400
Адреса: Bulevar kneza Aleksandra Karadjordjevica 47 Belgrade
E-mail: [email protected]
 

ИНДИЈА

Држава ВИЗА ? Надлежен странски конзулат за Република Македонија Забелешки ( безбедност, вакцини, дипломатски патни исправи ... )

India

ИНДИЈА

ДА Софија
телефон: +35929635675
Адреса: 23 Sveti Sedmochislenitsi Str., Lozenetz, Sofia 1421
E-mail: [email protected]
Виза не е потребна за носители на дипломатски патни исправи.

ИНДОНЕЗИЈА

Држава ВИЗА ? Надлежен странски конзулат за Република Македонија Забелешки ( безбедност, вакцини, дипломатски патни исправи ... )

Indonesia

ИНДОНЕЗИЈА

НЕ Будимпешта
телефон: +3614133800/01
Адреса: Varosligeti Fasor 26 Budapest H-1068
E-mail: [email protected]
Со регулатива на Претседателот на Индонезија број 21/2016 од 10 март 2016 година, на државјаните на Република Македонија им е дозволено да влегуваат во Индонезија без визи за престој до 30 дена. Согласно визното олеснување, државјаните треба да остварат влез  во Индонезија преку назначените премини на 5 аеродроми и 9 пристанишни а излез преку 29 аеродроми, 88 пристанишни и 7 копнени премини.

ИРАК

Држава ВИЗА ? Надлежен странски конзулат за Република Македонија Забелешки ( безбедност, вакцини, дипломатски патни исправи ... )

Iraq

ИРАК

ДА Белград
телефон: +38111467508
Адреса: Uzicka 27 11000 Belgrade
E-mail: [email protected]
 

ИРАН

Држава ВИЗА ? Надлежен странски конзулат за Република Македонија Забелешки ( безбедност, вакцини, дипломатски патни исправи ... )

Iran

ИРАН

ДА Софија
телефон: +35929878546
телефон: +35929789391
Адреса: 55, boul. Simeonovsko Sofia
E-mail: [email protected]
E-mail: [email protected]
Виза не е потребна за носители на дипломатски и службени патни исправи.

ИРСКА

Држава ВИЗА ? Надлежен странски конзулат за Република Македонија Забелешки ( безбедност, вакцини, дипломатски патни исправи ... )

Ireland

ИРСКА

ДА Букурешт
телефон: +40213102161
Адреса: Str. Buzesti, no. 50-52, Sector 1, 011015 Bucharest
E-mail: [email protected]
Ирска визите за македонски државјани ги издава бесплатно.

ИСЛАНД

Држава ВИЗА ? Надлежен странски конзулат за Република Македонија Забелешки ( безбедност, вакцини, дипломатски патни исправи ... )

Iceland

ИСЛАНД

НЕ Скопје
телефон: +389(02)3244300
Адреса:
E-mail:
 

ИТАЛИЈА

Држава ВИЗА ? Надлежен странски конзулат за Република Македонија Забелешки ( безбедност, вакцини, дипломатски патни исправи ... )

Italy

ИТАЛИЈА

НЕ Скопје
телефон: +389(02)3236500
Адреса: Villa Skaperda, ул. Осма ударна бригада 22, Скопје
E-mail: [email protected]
 

Ј

ЈАМАЈКА

Држава ВИЗА ? Надлежен странски конзулат за Република Македонија Забелешки ( безбедност, вакцини, дипломатски патни исправи ... )

Jamaica

ЈАМАЈКА

ДА Женева
телефон: +41229080760
телефон: +41229080767
Адреса: Rue de Lausanne 36, 1201 Geneve
E-mail: [email protected]
 

ЈАПОНИЈА

Држава ВИЗА ? Надлежен странски конзулат за Република Македонија Забелешки ( безбедност, вакцини, дипломатски патни исправи ... )

Japan

ЈАПОНИЈА

НЕ Виена
телефон: +431531920
Адреса: Hessgasse 6, 1010 Wien
E-mail: [email protected]
 

ЈЕМЕН

Држава ВИЗА ? Надлежен странски конзулат за Република Македонија Забелешки ( безбедност, вакцини, дипломатски патни исправи ... )

YEMEN

ЈЕМЕН

ДА Рим
телефон: +390644234299
Адреса: Via Antonio Bosio, 10, 00161 Roma
E-mail: [email protected]
 

ЈОРДАН

Држава ВИЗА ? Надлежен странски конзулат за Република Македонија Забелешки ( безбедност, вакцини, дипломатски патни исправи ... )

Jordan

ЈОРДАН

ДА Анкара
телефон: +903124402054
Адреса: Mesnevi Dede Korkut Sok. No. 18, A. Ayranci, Ankara 06690
E-mail: [email protected]
 

ЈУЖНО АФРИКАНСКА РЕПУБЛИКА

Држава ВИЗА ? Надлежен странски конзулат за Република Македонија Забелешки ( безбедност, вакцини, дипломатски патни исправи ... )

SOUTH AFRICAN REPUBLIC

ЈУЖНО АФРИКАНСКА РЕПУБЛИКА

ДА Атина
телефон: +302106106645
Адреса: 60 Kifissias Avenue, PO Box 61152, 15125 Maroussi, Athens
E-mail: [email protected]
E-mail: [email protected]
 

К

КАЗАКХСТАН

Држава ВИЗА ? Надлежен странски конзулат за Република Македонија Забелешки ( безбедност, вакцини, дипломатски патни исправи ... )

Kazakhstan

КАЗАКХСТАН

ДА Софија
телефон: +359-2-862-4152
Адреса: Галичица бр.38 
E-mail: [email protected]
Виза не е потребна за носители на дипломатски и службени патни исправи.

КАМБОЏА

Држава ВИЗА ? Надлежен странски конзулат за Република Македонија Забелешки ( безбедност, вакцини, дипломатски патни исправи ... )

Cambodia

КАМБОЏА

ДА Берлин
телефон: +493048637901
Адреса: Benjamin-Vogelsdorf Strasse 2, 13187 Berlin
E-mail: [email protected]
 

КАМЕРУН

Држава ВИЗА ? Надлежен странски конзулат за Република Македонија Забелешки ( безбедност, вакцини, дипломатски патни исправи ... )

Cameroon

КАМЕРУН

ДА Берлин
телефон: +4930890680921
Адреса: Ulmenallee 32, 14050 Berlin
E-mail: [email protected]
 

КАНАДА

Држава ВИЗА ? Надлежен странски конзулат за Република Македонија Забелешки ( безбедност, вакцини, дипломатски патни исправи ... )

Canada

КАНАДА

ДА Виена
телефон: +43153183000
телефон: +43153183010
Адреса: Laurenzerberg 2, (3rd floor), A-1010 Vienna, Austria
E-mail: [email protected]
 

КАПЕ ВЕРДЕ

Држава ВИЗА ? Надлежен странски конзулат за Република Македонија Забелешки ( безбедност, вакцини, дипломатски патни исправи ... )

Cape-Verde

КАПЕ ВЕРДЕ

ДА /
телефон:
Адреса:
E-mail:
 

КАТАР

Држава ВИЗА ? Надлежен странски конзулат за Република Македонија Забелешки ( безбедност, вакцини, дипломатски патни исправи ... )

QATAR

КАТАР

ДА Рим
телефон: +390644249450
Адреса: Via Antonio Bosio, 14, 00161 Roma
E-mail: [email protected]

Туристички визи за македонски државјани со важност од 30 (+30) дена ќе може да се добијат на аеродромот во Катар, без финансиски надомест.
Услови:

- Важноста на пасошот да биде не пократка од шест месеци,
- Патниците да поседуваат:

 • повратен авионски билет,
 • соодветна хотелска резервација и
 • финансиски средства во готовина или на сметка (кредитка картичка), во износ од 1.500 американски долари.

КЕНИЈА

Држава ВИЗА ? Надлежен странски конзулат за Република Македонија Забелешки ( безбедност, вакцини, дипломатски патни исправи ... )

Kenya

КЕНИЈА

ДА Париз
телефон: +33156622525
Адреса: 3, rue Freycinet, 75116 Paris
E-mail: [email protected]
За туристички престој на државјани на Република Македонија, не е потребна виза со престој до 90 дена

КИНА

Држава ВИЗА ? Надлежен странски конзулат за Република Македонија Забелешки ( безбедност, вакцини, дипломатски патни исправи ... )

China

КИНА

ДА Скопје
телефон: +389(02)3213163
Адреса: ул. 474 , бр 20, 1000, Скопје
E-mail: [email protected]

Двострано, виза на е потребна за носители на дипломатски и службени патни исправи и граѓански патни исправи со клаузула деловно како и за кинеска патна исправа за службени потреби - passport for public affairs;

Безвизен режим до 30 дена престој, во провинцијата Хаинан, јужна Кина.

КИПАР

Држава ВИЗА ? Надлежен странски конзулат за Република Македонија Забелешки ( безбедност, вакцини, дипломатски патни исправи ... )

Cyprus

КИПАР

НЕ Белград
телефон: +381113672725
Адреса: ул. Generala Save Gruji?a 18 Belgrade
E-mail: [email protected]
E-mail: [email protected]
 

КИРГИСТАН

Држава ВИЗА ? Надлежен странски конзулат за Република Македонија Забелешки ( безбедност, вакцини, дипломатски патни исправи ... )

Kyrgyzstan

КИРГИСТАН

ДА Анкара
телефон: +903124913528
Адреса: ул. Turan Gunes Bulvari 15. Cadde No. 21, Yildiz/Oran, Ankara
E-mail: [email protected]
Апликации за визи за туристички и деловни патувања до 90 дена престој од 180 дена на македонски државјани во Киргистан, од 01 септември 2017 година, покрај во надлежното дипломатско-конзуларно претставништво, може да се поднесуваат и онлајн на www.evisa.e-gov.kg. Надоместокот за виза се подмирува со платежни трансакции со Master card и Visa картички.

КИРИБАТИ

Држава ВИЗА ? Надлежен странски конзулат за Република Македонија Забелешки ( безбедност, вакцини, дипломатски патни исправи ... )

Kiribati

КИРИБАТИ

ДА /
телефон:
Адреса:
E-mail:
 

КОЛУМБИЈА

Држава ВИЗА ? Надлежен странски конзулат за Република Македонија Забелешки ( безбедност, вакцини, дипломатски патни исправи ... )

Colombia

КОЛУМБИЈА

НЕ Будимпешта Од 1-ви август 2018 година виза за влез во Колумбија за македонски државјани за краткорочен престој не е потребна.

КОМОРИ

Држава ВИЗА ? Надлежен странски конзулат за Република Македонија Забелешки ( безбедност, вакцини, дипломатски патни исправи ... )

Comoros

КОМОРИ

ДА /
телефон:
Адреса:
E-mail:
 

КОНГО, РЕПУБЛИКА

Држава ВИЗА ? Надлежен странски конзулат за Република Македонија Забелешки ( безбедност, вакцини, дипломатски патни исправи ... )

Republic-of-the-Congo

КОНГО, РЕПУБЛИКА

ДА Рим
телефон: +39068417422
Адреса: Via Ombrone, 8/10, 00198 Roma
E-mail: [email protected]
 

КОНГО, ДЕМОКРАТСКА РЕПУБЛИКА

Држава ВИЗА ? Надлежен странски конзулат за Република Македонија Забелешки ( безбедност, вакцини, дипломатски патни исправи ... )

Democratic-Republic-of-the-Congo

КОНГО, ДЕМОКРАТСКА РЕПУБЛИКА

ДА Рим
телефон: +390642010779
Адреса: Via Barberini, 3, 00187 Roma
E-mail: [email protected]
 

КОРЕЈА РЕПУБЛИКА

Држава ВИЗА ? Надлежен странски конзулат за Република Македонија Забелешки ( безбедност, вакцини, дипломатски патни исправи ... )

South-Korea

КОРЕЈА РЕПУБЛИКА

ДА Софија
телефон: +35929712181
Адреса: Interpred, et. 7A, 36, Dragan Tsankov, 1040 Sofia
E-mail: [email protected]
 

КОРЕЈА, ДЕМОКРАТСКА НАРОДНА РЕПУБЛИКА

Држава ВИЗА ? Надлежен странски конзулат за Република Македонија Забелешки ( безбедност, вакцини, дипломатски патни исправи ... )

North-Korea

КОРЕЈА, ДЕМОКРАТСКА НАРОДНА РЕПУБЛИКА

ДА Софија
телефон: +35929746111
Адреса: 4, Saharov Blvd. Mladost 1 District Sofia
E-mail:
 

КОСТА РИКА

Држава ВИЗА ? Надлежен странски конзулат за Република Македонија Забелешки ( безбедност, вакцини, дипломатски патни исправи ... )

Costa-Rica

КОСТА РИКА

ДА Рим
телефон: +390684242853
Адреса: Viale Liegi 2, 00198 Roma
E-mail: [email protected]
 

КОСОВО

Држава ВИЗА ? Надлежен странски конзулат за Република Македонија Забелешки ( безбедност, вакцини, дипломатски патни исправи ... )

Kosovo

КОСОВО

НЕ /
телефон:
Адреса:
E-mail:
 

КУБА

Држава ВИЗА ? Надлежен странски конзулат за Република Македонија Забелешки ( безбедност, вакцини, дипломатски патни исправи ... )

Cuba

КУБА

НЕ Софија
телефон: +35928722014
Адреса: Dt. Izgrev, Konstantin Shtarkelov St,1 Sofia
E-mail: [email protected]
 

КУВАЈТ

Држава ВИЗА ? Надлежен странски конзулат за Република Македонија Забелешки ( безбедност, вакцини, дипломатски патни исправи ... )

Kuwait

КУВАЈТ

ДА Софија
телефон: +359 2 962 56 89
Адреса: 1700 Sofia, 63, rue 21 vek
E-mail: [email protected]
 

Л

ЛАОС

Држава ВИЗА ? Надлежен странски конзулат за Република Македонија Забелешки ( безбедност, вакцини, дипломатски патни исправи ... )

Laos

ЛАОС

ДА Париз
телефон: +33145530298
Адреса: 74, Avenue Raymond Poincare 75116 Paris
E-mail: [email protected]
 

ЛАТВИЈА (ЛЕТОНИЈА)

Држава ВИЗА ? Надлежен странски конзулат за Република Македонија Забелешки ( безбедност, вакцини, дипломатски патни исправи ... )

Latvia

ЛАТВИЈА (ЛЕТОНИЈА)

НЕ Скопје
телефон: +389(02)3093900
телефон: +389(02)3093801
Адреса: ул. Тошо Арсов 36, Штип
E-mail:
 

ЛЕСОТО

Држава ВИЗА ? Надлежен странски конзулат за Република Македонија Забелешки ( безбедност, вакцини, дипломатски патни исправи ... )

Lesotho

ЛЕСОТО

ДА Рим
телефон: +39068542496
Адреса: Via Serchio, 8, 00198 Roma
E-mail: [email protected]
 

ЛИБАН

Држава ВИЗА ? Надлежен странски конзулат за Република Македонија Забелешки ( безбедност, вакцини, дипломатски патни исправи ... )

Lebanon

ЛИБАН

ДА Анкара
телефон: +903124467485
Адреса: Lebanese Embassy in Ankara, Turkey Kizkulesi Sok. No. 44 Ankara Turkey
E-mail: [email protected]
 - Државјани на Република Македонија можат да добијат виза на било кој граничен премин на Либан при влез во земјата, под услов да поседуваат повратен билет и хотелска резервација или адреса на место на престој.

ЛИБЕРИЈА

Држава ВИЗА ? Надлежен странски конзулат за Република Македонија Забелешки ( безбедност, вакцини, дипломатски патни исправи ... )

Liberia

ЛИБЕРИЈА

ДА Рим
телефон: +390635453399
Адреса: Piazzale Medaglie d’Oro, 7, II Piano. Scla a, Int. 5, 00136 Roma
E-mail: [email protected]
E-mail: [email protected]
 

ЛИБИЈА

Држава ВИЗА ? Надлежен странски конзулат за Република Македонија Забелешки ( безбедност, вакцини, дипломатски патни исправи ... )

LIBYA

ЛИБИЈА

ДА Белград
телефон: +38111668253
Адреса: Sime Lozanica 8, Belgrade
E-mail: [email protected]
 

ЛИТВАНИЈА

Држава ВИЗА ? Надлежен странски конзулат за Република Македонија Забелешки ( безбедност, вакцини, дипломатски патни исправи ... )

LITHUANIA

ЛИТВАНИЈА

НЕ Варшава
телефон: +48226359794
Адреса: Al. Ujazdowskie 14 00-478 Warszawa
E-mail: [email protected]
 

ЛИХТЕНШТАЈН

Држава ВИЗА ? Надлежен странски конзулат за Република Македонија Забелешки ( безбедност, вакцини, дипломатски патни исправи ... )

LIECHTENSTEIN

ЛИХТЕНШТАЈН

НЕ Скопје
телефон: +389(02)3103309/10
Адреса:
E-mail:
 

ЛУКСЕМБУРГ

Држава ВИЗА ? Надлежен странски конзулат за Република Македонија Забелешки ( безбедност, вакцини, дипломатски патни исправи ... )

LUXEMBURG

ЛУКСЕМБУРГ

НЕ Скопје
телефон: +389(02)3109250
Адреса:
E-mail:
 

М

МАДАГАСКАР

Држава ВИЗА ? Надлежен странски конзулат за Република Македонија Забелешки ( безбедност, вакцини, дипломатски патни исправи ... )

MADAGASCAR

МАДАГАСКАР

ДА Рим
телефон: +390636307797
Адреса: 84/A, Via Zandonai Riccardo Roma
E-mail: [email protected]
 

МАКАО - СПЕЦИЈАЛЕН АДМИНИСТРАТИВЕН РЕГИОН НА НАРОДНА РЕПУБЛИКА КИНА

Држава ВИЗА ? Надлежен странски конзулат за Република Македонија Забелешки ( безбедност, вакцини, дипломатски патни исправи ... )

MACAO – SPECIAL ADMINISTRATIVE REGION

МАКАО - СПЕЦИЈАЛЕН АДМИНИСТРАТИВЕН РЕГИОН НА НАРОДНА РЕПУБЛИКА КИНА

НЕ /
телефон:
Адреса:
E-mail:
 

МАЛАВИ

Држава ВИЗА ? Надлежен странски конзулат за Република Македонија Забелешки ( безбедност, вакцини, дипломатски патни исправи ... )

MALAWI

МАЛАВИ

ДА /
телефон:
Адреса:
E-mail:
 

МАЛДИВИ

Држава ВИЗА ? Надлежен странски конзулат за Република Македонија Забелешки ( безбедност, вакцини, дипломатски патни исправи ... )

MALDIVES

МАЛДИВИ

ДА /
телефон:
Адреса:
E-mail:
За влез во Малдиви не е потребно претходно обезбедување на виза. Република Малдиви издава бесплатни визи по пристигнување на сите странски посетители, ако се обезбедени следните услови:
 • валиден пасош,
 • повратен авио билет,
 • доволно финансиски средства за покривање на престојот во Малдиви (100+50 САД долари/1 ден)
 • или потврда за извршена хотелска резервација.

МАЛЕЗИЈА

Држава ВИЗА ? Надлежен странски конзулат за Република Македонија Забелешки ( безбедност, вакцини, дипломатски патни исправи ... )

MALAYSIA

МАЛЕЗИЈА

НЕ Будимпешта
телефон: +3612480810
Адреса: Pasareti ut 29, 1026 Budapest
E-mail: [email protected]
 

МАЛИ

Држава ВИЗА ? Надлежен странски конзулат за Република Македонија Забелешки ( безбедност, вакцини, дипломатски патни исправи ... )

MALI

МАЛИ

ДА Рим
телефон: +390644254068
Адреса: Via Antonio Bosio, 2 00161 Roma
E-mail: [email protected]
 

МАЛТА

Држава ВИЗА ? Надлежен странски конзулат за Република Македонија Забелешки ( безбедност, вакцини, дипломатски патни исправи ... )

MALTA

МАЛТА

НЕ Рим
телефон: +39066879947
Адреса: 12, Lungotevere Marzio 00186 Roma
E-mail: [email protected]
 

МАРИЈАНА СЕВЕРНА

Држава ВИЗА ? Надлежен странски конзулат за Република Македонија Забелешки ( безбедност, вакцини, дипломатски патни исправи ... )

NORTHERN MARIANA ISLANDS

МАРИЈАНА СЕВЕРНА

ДА /
телефон: +
Адреса:
E-mail:
 

МАРОКО

Држава ВИЗА ? Надлежен странски конзулат за Република Македонија Забелешки ( безбедност, вакцини, дипломатски патни исправи ... )

MOROCCO

МАРОКО

ДА Софија
телефон: +35928651126
телефон: +35928651137
Адреса: 1, RUE TCHERVENA STENA ENTREE 1 QUARTIER LOZENETS 1421 Sofia
E-mail: [email protected]
 

МАРШАЛСКИ ОСТРОВИ

Држава ВИЗА ? Надлежен странски конзулат за Република Македонија Забелешки ( безбедност, вакцини, дипломатски патни исправи ... )

THE MARSHALL ISLANDS

МАРШАЛСКИ ОСТРОВИ

ДА /
телефон:
Адреса:
E-mail:
 

МАУРИТАНИЈА

Држава ВИЗА ? Надлежен странски конзулат за Република Македонија Забелешки ( безбедност, вакцини, дипломатски патни исправи ... )

MAURITANIA

МАУРИТАНИЈА

ДА Париз
телефон: +33145048854
Адреса: 5, rue de Montevideo 75116 Paris
E-mail: [email protected]
 

МАУРИЦИУС

Држава ВИЗА ? Надлежен странски конзулат за Република Македонија Забелешки ( безбедност, вакцини, дипломатски патни исправи ... )

MAURITIUS

МАУРИЦИУС

ДА Париз
телефон: +33142273019
Адреса: 127 Rue de Tocqueville 75017 Paris
E-mail: [email protected]
 

МЕКСИКО

Држава ВИЗА ? Надлежен странски конзулат за Република Македонија Забелешки ( безбедност, вакцини, дипломатски патни исправи ... )

MEXICO

МЕКСИКО

ДА Белград
телефон: +381113674170
Адреса: Ljutice Bogdana 5, Dedinje, Savski venac, 11040 Belgrade
E-mail: [email protected]
E-mail: [email protected]
 Виза не е потребна за влез во Мексико ако се поседува важечка виза за САД.

МИКРОНЕЗИЈА

Држава ВИЗА ? Надлежен странски конзулат за Република Македонија Забелешки ( безбедност, вакцини, дипломатски патни исправи ... )

MICRONESIA

МИКРОНЕЗИЈА

ДА /
телефон:
Адреса:
E-mail:
 

МОЗАМБИК

Држава ВИЗА ? Надлежен странски конзулат за Република Македонија Забелешки ( безбедност, вакцини, дипломатски патни исправи ... )

MOZAMBIQUE

МОЗАМБИК

ДА Рим
телефон: +39068074582
Адреса: Via Filippo Corridoni, 14 00195 Roma
E-mail: [email protected]
 

МОЛДАВИЈА

Држава ВИЗА ? Надлежен странски конзулат за Република Македонија Забелешки ( безбедност, вакцини, дипломатски патни исправи ... )

MOLDOVA

МОЛДАВИЈА

НЕ Софија
телефон: +35929356015/11
Адреса: 152, G.S. Rakovska Street 1142 Sofia
E-mail: [email protected]
E-mail: [email protected]
 

МОНАКО

Држава ВИЗА ? Надлежен странски конзулат за Република Македонија Забелешки ( безбедност, вакцини, дипломатски патни исправи ... )

MONACO

МОНАКО

НЕ Скопје
телефон: +389(02)3244300
Адреса:
E-mail:
 

МОНГОЛИЈА

Држава ВИЗА ? Надлежен странски конзулат за Република Македонија Забелешки ( безбедност, вакцини, дипломатски патни исправи ... )

MONGOLIA

МОНГОЛИЈА

ДА Трст
телефон:
Адреса:
E-mail:
Виза на е потребна за носители на дипломатски и службени патни исправи и граѓански патни исправи со клаузула деловно како и за кинеска патна исправа за службени потреби - passport for public affairs;

Н

НАМИБИЈА

Држава ВИЗА ? Надлежен странски конзулат за Република Македонија Забелешки ( безбедност, вакцини, дипломатски патни исправи ... )

NAMIBIA

НАМИБИЈА

ДА Амбасада на Република Намибија / Постојана мисија во Виена
Адреса: Zuckerkandlgasse 2, 1190 Vienna, Austria
телефон: +4314029372
факс: +4314029371
E-mail: [email protected]

Амбасадата се наоѓа во близина на Glanzinggasse 2

Работно време:
Понеделник-Четврток: 09:30 - 13:00, 14:00 - 17:00, Петок: 09:00 - 15:00

Виза/Конзуларни услуги:
Понеделник-Четврток: 09:30 - 12:45, Петок: ЗАТВОРЕНО

Вебсајт администратор: [email protected]
 

НАРУ

Држава ВИЗА ? Надлежен странски конзулат за Република Македонија Забелешки ( безбедност, вакцини, дипломатски патни исправи ... )

NAURU

НАРУ

ДА /
телефон:
Адреса:
E-mail:
 

НЕПАЛ

Држава ВИЗА ? Надлежен странски конзулат за Република Македонија Забелешки ( безбедност, вакцини, дипломатски патни исправи ... )

NEPAL

НЕПАЛ

ДА Берлин
телефон: +493034359920
Адреса: Guerickestrasse 27, 2. Floor, 10587 Berlin
E-mail:
 

НИГЕР

Држава ВИЗА ? Надлежен странски конзулат за Република Македонија Забелешки ( безбедност, вакцини, дипломатски патни исправи ... )

NIGER

НИГЕР

ДА Рим
телефон: +39063729013
Адреса: Via Antonio Baiamonti, 10, 00195 Roma
E-mail: [email protected]
 

НИГЕРИЈА

Држава ВИЗА ? Надлежен странски конзулат за Република Македонија Забелешки ( безбедност, вакцини, дипломатски патни исправи ... )

NIGERIA

НИГЕРИЈА

ДА Будимпешта
телефон: +3612122021
Адреса: Arvacska u. 6, 1022 Budapest
E-mail: [email protected]
 

НИКАРАГВА

Држава ВИЗА ? Надлежен странски конзулат за Република Македонија Забелешки ( безбедност, вакцини, дипломатски патни исправи ... )

NICARAGUA

НИКАРАГВА

НЕ Рим
телефон: +39068414693
Адреса: Via Ruffini, 2a int.5, 00195 Rome
E-mail: [email protected]
 

НОВ ЗЕЛАНД

Држава ВИЗА ? Надлежен странски конзулат за Република Македонија Забелешки ( безбедност, вакцини, дипломатски патни исправи ... )

NEW ZEALAND

НОВ ЗЕЛАНД

ДА Лондон
телефон: +441245454449
Адреса: New Zealand House, Second Floor, 80 Haymarket London SW1Y 4TQ
E-mail: [email protected]
 

НОВА ГВИНЕЈА ПАПУА

Држава ВИЗА ? Надлежен странски конзулат за Република Македонија Забелешки ( безбедност, вакцини, дипломатски патни исправи ... )

PAPUA NEW GUINEA

НОВА ГВИНЕЈА ПАПУА

ДА Лондон
телефон: +442079300922
Адреса: 14 Waterloo Place London SW1Y 4AR
E-mail:
 

НОРВЕШКА

Држава ВИЗА ? Надлежен странски конзулат за Република Македонија Забелешки ( безбедност, вакцини, дипломатски патни исправи ... )

NORWAY

НОРВЕШКА

НЕ Белград
телефон: +381113208000
Адреса: Uzicka 43, Belgrade
E-mail: [email protected]
 

О

ОБЕДИНЕТИ АРАПСКИ ЕМИРАТИ

Држава ВИЗА ? Надлежен странски конзулат за Република Македонија Забелешки ( безбедност, вакцини, дипломатски патни исправи ... )

UNITED ARAB EMIRATES

ОБЕДИНЕТИ АРАПСКИ ЕМИРАТИ

ДА Рим
телефон: +390636306100
Адреса: Via della Camilluccia , 492 00135 Roma
E-mail: [email protected]
Скопје
телефон: +389(02)3118692
 

ОМАН

Држава ВИЗА ? Надлежен странски конзулат за Република Македонија Забелешки ( безбедност, вакцини, дипломатски патни исправи ... )

OMAN

ОМАН

ДА Рим
телефон: +390636300517
Адреса: Via Della Camilluccia 625, 00135 Roma
E-mail: [email protected]
 

П

ПАЛЕСТИНСКИ ВЛАСТИ - СУБЈЕКТИ И ТЕРИТОРИАЛНИ ВЛАСТИ НЕ ПРИЗНАТИ КАКО ДРЖАВИ

Држава ВИЗА ? Надлежен странски конзулат за Република Македонија Забелешки ( безбедност, вакцини, дипломатски патни исправи ... )

Palestine

ПАЛЕСТИНСКИ ВЛАСТИ - СУБЈЕКТИ И ТЕРИТОРИАЛНИ ВЛАСТИ НЕ ПРИЗНАТИ КАКО ДРЖАВИ

ДА /
телефон:
Адреса:
E-mail:
 

ПАКИСТАН

Држава ВИЗА ? Надлежен странски конзулат за Република Македонија Забелешки ( безбедност, вакцини, дипломатски патни исправи ... )

PAKISTAN

ПАКИСТАН

ДА Анкара
телефон: +903124271410
Адреса: Iran Caddesi No. 37, 06700 G.O.P. Ankara
E-mail: [email protected]
 

ПАЛУ

Држава ВИЗА ? Надлежен странски конзулат за Република Македонија Забелешки ( безбедност, вакцини, дипломатски патни исправи ... )

ПАЛУ

PALAU

ДА /
телефон:
Адреса:
E-mail:
 

ПАНАМА

Држава ВИЗА ? Надлежен странски конзулат за Република Македонија Забелешки ( безбедност, вакцини, дипломатски патни исправи ... )

PANAMA

ПАНАМА

НЕ Рим
телефон: +390644252173
Адреса: Largo di Torre Argentina, 11 00186 Roma
E-mail: [email protected]
Влез во Панама за македонски државјани за престој до 180 дена не е потребна.

ПАРАГВАЈ

Држава ВИЗА ? Надлежен странски конзулат за Република Македонија Забелешки ( безбедност, вакцини, дипломатски патни исправи ... )

PARAGUAY

ПАРАГВАЈ

ДА Рим
телефон: +390644704684
Адреса: Via Firenze, 43 Sc.A int.17 00184 Rome
E-mail: [email protected]
 

ПЕРУ

Држава ВИЗА ? Надлежен странски конзулат за Република Македонија Забелешки ( безбедност, вакцини, дипломатски патни исправи ... )

PERU

ПЕРУ

НЕ Букуреш
телефон: +40212111819
Адреса: Strada Maior Gheorghe Sontu nr.10-12, et.3, ap.10 Sector 1, 014031 Bucharest
E-mail: [email protected]
 

ПОЛСКА

Држава ВИЗА ? Надлежен странски конзулат за Република Македонија Забелешки ( безбедност, вакцини, дипломатски патни исправи ... )

POLAND

ПОЛСКА

НЕ Скопје
телефон: +389(02)3112647
Адреса: Димитар Пандилов 2 а
E-mail: [email protected]
 

ПОРТУГАЛИЈА

Држава ВИЗА ? Надлежен странски конзулат за Република Македонија Забелешки ( безбедност, вакцини, дипломатски патни исправи ... )

PORTUGAL

ПОРТУГАЛИЈА

НЕ Скопје
телефон: +389(02)3244300
Адреса:
E-mail:
 

Р

РОМАНИЈА

Држава ВИЗА ? Надлежен странски конзулат за Република Македонија Забелешки ( безбедност, вакцини, дипломатски патни исправи ... )

ROMANIA

РОМАНИЈА

НЕ Скопје
телефон: +389(02)3228058
Адреса: Rajko Jinzifov 42, Skopje
E-mail: [email protected]
 

РУАНДА

Држава ВИЗА ? Надлежен странски конзулат за Република Македонија Забелешки ( безбедност, вакцини, дипломатски патни исправи ... )

RWANDA

РУАНДА

ДА Брисел
телефон: +3227630721
Адреса: Bloemenlaan 1, 1150 Brussels
E-mail: [email protected]
 

РУСКА ФЕДЕРАЦИЈА

Држава ВИЗА ? Надлежен странски конзулат за Република Македонија Забелешки ( безбедност, вакцини, дипломатски патни исправи ... )

THE RUSSIAN FEDERATION

РУСКА ФЕДЕРАЦИЈА

ДА Скопје
телефон: +389(02)3117160
Адреса: Пиринска 44, 1000 Скопје
E-mail: [email protected]

За државјани на Република Македонија и на Руската Федерација се применува Спогодбата склучена меѓу Владата на Република Македонија и Владата на Руската Федерација за услови на заемни патувања на државјаните на двете земји (Сл. весник број 119 од 19.09.2008 година): виза не е потребна:

 • за носители на дипломатски и службени патни исправи
 • за носители на граѓански патни исправи кои имаат одобрение за привремен или постојан престој на територијата на другата држава
 • за носители на граѓански патни исправи кои патуваат заради остварување на деловни контакти, размена во научно-техничка, образовна, културна, спортска област и новинарска дејност, краткорочен студиски престој, лекување, како и посета на роднини или познати до 90 дена, врз основа на оригинал покана од физички или правни лица оформена согласно законодаството на секоја држава
 • за туристички патувања (престој до 30 дена, врз основ на оригинален договор за давање туристичка услуга (ваучер) и потврда за прифаќање на странските туристи од организаторот која врши туристичка дејност на територијата на другата држава.

 • ЗАБЕЛЕШКА: За оригинал документи (покана/ваучер), не се сметаат испечатени документи добиени по електронска пошта.

Поради промена на граничниот режим помеѓу Русија и Белорусија, во моментов е отежнат влезот на државјани на други држави во Русија преку овој граничен премин. Се препорачува посета на Русија по воздушен пат или користење на алтернативна копнена рута Полска - Латвија - Литванија - Русија, наместо досега најчесто користената Полска - Белорусија - Русија.

С

САД

Држава ВИЗА ? Надлежен странски конзулат за Република Македонија Забелешки ( безбедност, вакцини, дипломатски патни исправи ... )

USA

САД

ДА Скопје
телефон: +389(02)3102000
Адреса: ул. „Самоилова„ бр. 21 , 1000, Скопје
E-mail: [email protected]
Македонските државјани може да аплицираат за виза за привремена работа во САД во период од една година, со можност за продолжување на истата до три години. Условите за добивање на виза по основ на привремена работа во САД, македонските државјани може да ги најдат на следната веб страна >>

САМОА ЗАПАДНА

Држава ВИЗА ? Надлежен странски конзулат за Република Македонија Забелешки ( безбедност, вакцини, дипломатски патни исправи ... )

SAMOA WESTERN

САМОА ЗАПАДНА

ДА /
телефон:
Адреса:
E-mail:
 

САН МАРИНО

Држава ВИЗА ? Надлежен странски конзулат за Република Македонија Забелешки ( безбедност, вакцини, дипломатски патни исправи ... )

SAN MARINO

САН МАРИНО

НЕ Рим
телефон: +39068074582
Адреса: Via Eleonora Duse 35 00197 Roma
E-mail: [email protected]
 

САУДИСКА АРАБИЈА

Држава ВИЗА ? Надлежен странски конзулат за Република Македонија Забелешки ( безбедност, вакцини, дипломатски патни исправи ... )

SAUDI ARABIA

САУДИСКА АРАБИЈА

ДА Лондон
телефон: +442079173000
Адреса: 30 Charles Street Mayfair London W1J 5DZ
E-mail:
 

САО ТОМЕ И ПРИНЦИПЕ

Држава ВИЗА ? Надлежен странски конзулат за Република Македонија Забелешки ( безбедност, вакцини, дипломатски патни исправи ... )

SAO TOME AND PRINCIPE

САО ТОМЕ И ПРИНЦИПЕ

ДА /
телефон:
Адреса:
E-mail:
 

СВЕТА ЛУЧИЈА

Држава ВИЗА ? Надлежен странски конзулат за Република Македонија Забелешки ( безбедност, вакцини, дипломатски патни исправи ... )

SANTA LUCIA

СВЕТА ЛУЧИЈА

ДА /
телефон:
Адреса:
E-mail:
 

СВЕТИ ВИНСЕНТ И ГРЕНАДИНИ

Држава ВИЗА ? Надлежен странски конзулат за Република Македонија Забелешки ( безбедност, вакцини, дипломатски патни исправи ... )

SAINT VINCENT AND THE GRENADINES

СВЕТИ ВИНСЕНТ И ГРЕНАДИНИ

ДА /
телефон:
Адреса:
E-mail:
 

СВЕТИ КИТС И НЕВИС

Држава ВИЗА ? Надлежен странски конзулат за Република Македонија Забелешки ( безбедност, вакцини, дипломатски патни исправи ... )

SAINT KITTS AND NEVIS

СВЕТИ КИТС И НЕВИС

ДА /
телефон:
Адреса:
E-mail:
 

СОЛОМОНСКИ ОСТРОВИ

Држава ВИЗА ? Надлежен странски конзулат за Република Македонија Забелешки ( безбедност, вакцини, дипломатски патни исправи ... )

SOLOMON ISLANDS

СОЛОМОНСКИ ОСТРОВИ

ДА /
телефон:
Адреса:
E-mail:
 

СУРИНАМ

Држава ВИЗА ? Надлежен странски конзулат за Република Македонија Забелешки ( безбедност, вакцини, дипломатски патни исправи ... )

SURINAME

СУРИНАМ

ДА /
телефон:
Адреса:
E-mail:
 

СЕЈШЕЛСКИ ОСТРОВИ

Држава ВИЗА ? Надлежен странски конзулат за Република Македонија Забелешки ( безбедност, вакцини, дипломатски патни исправи ... )

SEYCHELLES

СЕЈШЕЛСКИ ОСТРОВИ

НЕ Париз
телефон: +33142305747
Адреса: Seychelles Embassy in Paris, France 51, Avenue Mozart 75016 Paris France
E-mail: [email protected]
 

СЕНЕГАЛ

Држава ВИЗА ? Надлежен странски конзулат за Република Македонија Забелешки ( безбедност, вакцини, дипломатски патни исправи ... )

SENEGAL

СЕНЕГАЛ

ДА Рим
телефон: +39066872381
Адреса: Via Bruxelles # 61/63, 00198 Roma, Italy
E-mail: [email protected]
 Во насока на поедноставување на процедурата за издавање на виза, сенегалските авторитети ќе издаваат виза при влез во земјата, односно на Меѓународниот аеродром Blaise Diagne (AIBD).

СИЕРА ЛЕОНЕ

Држава ВИЗА ? Надлежен странски конзулат за Република Македонија Забелешки ( безбедност, вакцини, дипломатски патни исправи ... )

SIERRA LEONE

СИЕРА ЛЕОНЕ

ДА Москва
телефон: +70954154166
Адреса: 26 Rublyovskoye Chaussee, Flat 58-59, 121615 Moscow
E-mail: [email protected]
 

СИНГАПУР

Држава ВИЗА ? Надлежен странски конзулат за Република Македонија Забелешки ( безбедност, вакцини, дипломатски патни исправи ... )

SINGAPORE

СИНГАПУР

НЕ Женева
телефон: +41229296655
Адреса: Avenue du Pailly 10, 1219 Chatelaine, Geneva
E-mail: [email protected]
За туристички престој на државјани на Република Македонија, не е потребна виза со престој до 14 дена

СИРИЈА

Држава ВИЗА ? Надлежен странски конзулат за Република Македонија Забелешки ( безбедност, вакцини, дипломатски патни исправи ... )

SYRIA

СИРИЈА

ДА Софија
телефон: +35929625742
Адреса: 13-A, Simeonovsko chaussee, 1700 Sofia
E-mail: [email protected]
E-mail: [email protected]
 

СЛОВАЧКА

Држава ВИЗА ? Надлежен странски конзулат за Република Македонија Забелешки ( безбедност, вакцини, дипломатски патни исправи ... )

SLOVAKIA

СЛОВАЧКА

НЕ Белград
телефон: +381113010010
Адреса: Bulevar umetnosti 18, Novi Beograd 11070
E-mail: [email protected]
 

СЛОВЕНИЈА

Држава ВИЗА ? Надлежен странски конзулат за Република Македонија Забелешки ( безбедност, вакцини, дипломатски патни исправи ... )

SLOVENIA

СЛОВЕНИЈА

НЕ Скопје
телефон: +389(02)3178730
телефон: +389(02)3178734
Адреса: Воднањска 42 , 1000, Скопје
E-mail: [email protected]
 

СОМАЛИЈА

Држава ВИЗА ? Надлежен странски конзулат за Република Македонија Забелешки ( безбедност, вакцини, дипломатски патни исправи ... )

SOMALIA

СОМАЛИЈА

ДА Москва
телефон: +70953170622
Адреса: Simferopolsky Bulvar, 7a - 145, 117556 Moscow, Russia
E-mail: [email protected]
 

СУДАН

Држава ВИЗА ? Надлежен странски конзулат за Република Македонија Забелешки ( безбедност, вакцини, дипломатски патни исправи ... )

SUDAN

СУДАН

ДА Рим
телефон: +39064403609
Адреса: Via Panama, 48 00198 Roma
E-mail: [email protected]
 

СРБИЈА

Држава ВИЗА ? Надлежен странски конзулат за Република Македонија Забелешки ( безбедност, вакцини, дипломатски патни исправи ... )

SERBIA

СРБИЈА

НЕ Скопје
телефон: +389(02)3129298
Адреса: Питу Гули 8 , Скопје
E-mail: [email protected]
 • државјаните на двете земји можат да влегуваат и со важечка биометриска лична карта.
 • такса не се наплатува за одобрување на привремен и постојан престој;

Т

ТАЈВАН - СУБЈЕКТИ И ТЕРИТОРИАЛНИ ВЛАСТИ НЕ ПРИЗНАТИ КАКО ДРЖАВИ

Држава ВИЗА ? Надлежен странски конзулат за Република Македонија Забелешки ( безбедност, вакцини, дипломатски патни исправи ... )

TAIWAN

ТАЈВАН - СУБЈЕКТИ И ТЕРИТОРИАЛНИ ВЛАСТИ НЕ ПРИЗНАТИ КАКО ДРЖАВИ

НЕ

РИМ
телефон: +390698262810

                 +390698262800
Адреса: Viale Liegi 17, 00198 Roma, Italia
E-mail:[email protected]
 • Виза не е потребна за носители на дипломатски и службени патни исправи двострано;
 • Одлука на Владата на Тајван за продолжување на безвизниот режим за државјаните на Република Северна Македонија, за влез и престој во Тајван, во траење од 90 дена. Одлуката важи до 31.03.2020  год

ТАЈЛАНД

Држава ВИЗА ? Надлежен странски конзулат за Република Македонија Забелешки ( безбедност, вакцини, дипломатски патни исправи ... )

THAILAND

ТАЈЛАНД

ДА

Анкара
телефон: +903124374318
телефон: +903124375248
факс:    +903124378495
Адреса: Koza Sokak, No. 87 06700 Gaziosmanpasa Ankara
E-mail: [email protected]

 

ТАНЗАНИЈА

Држава ВИЗА ? Надлежен странски конзулат за Република Македонија Забелешки ( безбедност, вакцини, дипломатски патни исправи ... )

TANZANIA

ТАНЗАНИЈА

ДА Рим
телефон: +390633485801
Адреса: Villa Tanzania Viale Cortina D'ampezzo 185 00135 Roma
E-mail: [email protected]
 

ТАЏИКИСТАН

Држава ВИЗА ? Надлежен странски конзулат за Република Македонија Забелешки ( безбедност, вакцини, дипломатски патни исправи ... )

TAJIKISTAN

ТАЏИКИСТАН

ДА Анкара
телефон: +903124461602
Адреса: Villa Tanzania Viale Diplomatik Site, Ferit Recai Ertugrul Cad., No: 20, Oran 25009 Ankara
E-mail: ta[email protected]
 

ТИМОР ИСТОЧЕН

Држава ВИЗА ? Надлежен странски конзулат за Република Македонија Забелешки ( безбедност, вакцини, дипломатски патни исправи ... )

EAST TIMOR

ТИМОР ИСТОЧЕН

ДА /
телефон:
Адреса:
E-mail:
 

ТОГО

Држава ВИЗА ? Надлежен странски конзулат за Република Македонија Забелешки ( безбедност, вакцини, дипломатски патни исправи ... )

TOGO

ТОГО

ДА Париз
телефон: +33143801213
Адреса: 8, rue Alfred Roll 75017 Paris
E-mail:
 

ТОНГА

Држава ВИЗА ? Надлежен странски конзулат за Република Македонија Забелешки ( безбедност, вакцини, дипломатски патни исправи ... )

TONGA

ТОНГА

ДА /
телефон:
Адреса:
E-mail:
 

ТРИНИДАД И ТОБАГО

Држава ВИЗА ? Надлежен странски конзулат за Република Македонија Забелешки ( безбедност, вакцини, дипломатски патни исправи ... )

TRINIDAD AND TOBAGO

ТРИНИДАД И ТОБАГО

ДА Женева
телефон: +41229180380
Адреса: Rue de Vermont 37-39, 1211 Geneve 20
E-mail:
 

ТУВАЛУ

Држава ВИЗА ? Надлежен странски конзулат за Република Македонија Забелешки ( безбедност, вакцини, дипломатски патни исправи ... )

TUVALU

ТУВАЛУ

ДА /
телефон:
Адреса:
E-mail:
 

ТУНИС

Држава ВИЗА ? Надлежен странски конзулат за Република Македонија Забелешки ( безбедност, вакцини, дипломатски патни исправи ... )

TUNISIA

ТУНИС

НЕ Белград
телефон: +381113691961
Адреса: Vase Pelagica 19, Belgrade
E-mail: [email protected]
 

ТУРКМЕНИСТАН

Држава ВИЗА ? Надлежен странски конзулат за Република Македонија Забелешки ( безбедност, вакцини, дипломатски патни исправи ... )

TURKMENISTAN

ТУРКМЕНИСТАН

ДА Анкара
телефон: +903124417122
Адреса: Koza Sokak No: 28, Cankaya, Ankara
E-mail: [email protected]
E-mail: [email protected]
 

ТУРЦИЈА

Држава ВИЗА ? Надлежен странски конзулат за Република Македонија Забелешки ( безбедност, вакцини, дипломатски патни исправи ... )

TURKEY

ТУРЦИЈА

НЕ Скопје
телефон: +389(02)3113270
Адреса: ул. Славеј Планина бб, Скопје
E-mail: [email protected]
 

У

УГАНДА

Држава ВИЗА ? Надлежен странски конзулат за Република Македонија Забелешки ( безбедност, вакцини, дипломатски патни исправи ... )

UGANDA

УГАНДА

ДА Рим
телефон: +39063225220
Адреса: Viale Giulio Cesare, 71 Piano 2, Scala A/B 00192 Rome
E-mail: [email protected]
 

УЗБЕКИСТАН

Држава ВИЗА ? Надлежен странски конзулат за Република Македонија Забелешки ( безбедност, вакцини, дипломатски патни исправи ... )

UZBEKISTAN

УЗБЕКИСТАН

ДА Анкара
телефон: +903124409269
Адреса: Sancak Mah. 549. Sok. No:3 Yildiz, Cankaya Ankara
E-mail: [email protected]
E-mail: [email protected]
 

УКРАИНА

Држава ВИЗА ? Надлежен странски конзулат за Република Македонија Забелешки ( безбедност, вакцини, дипломатски патни исправи ... )

UKRAINE

УКРАИНА

НЕ Скопје
телефон: +389(02)3178120
Адреса: Albert Shvajcer 7-9 1000 Skopje
E-mail: [email protected]
E-mail: [email protected]
Согласно донесената одлука на Претседателот на Украина, на државјаните на  Република Северна Македонија не им е потребна виза за влез, транзит и краток престој во Украина за периодот од 16 март 2019 до 15 март 2020 година. Должината на престој не смее да надмине 90 дена во текот на 180 дена.

УНГАРИЈА

Држава ВИЗА ? Надлежен странски конзулат за Република Македонија Забелешки ( безбедност, вакцини, дипломатски патни исправи ... )

Hungary

УНГАРИЈА

НЕ Скопје
телефон: +389(02)3092046
Адреса: ул. Мирка Гинова бр. 27
E-mail: [email protected]
 

УРУГВАЈ

Држава ВИЗА ? Надлежен странски конзулат за Република Македонија Забелешки ( безбедност, вакцини, дипломатски патни исправи ... )

URUGUAY

УРУГВАЈ

ДА Букурешт
телефон: +40213138129
телефон: +40213138130
Адреса: Bd. Primaverii, nr.19-21, Sc.A, 1st floor Sector 1, 011972 Bucuresti
E-mail: [email protected]
 

Ф

ФИЛИПИНИ

Држава ВИЗА ? Надлежен странски конзулат за Република Македонија Забелешки ( безбедност, вакцини, дипломатски патни исправи ... )

PHILIPPINES

ФИЛИПИНИ

ДА Рим
телефон: +39 0639746621
Адреса: Via delle Medaglie d'Oro, 112/114 - 00136 Roma
E-mail: : [email protected]
 

ФИНСКА

Држава ВИЗА ? Надлежен странски конзулат за Република Македонија Забелешки ( безбедност, вакцини, дипломатски патни исправи ... )

Finland

ФИНСКА

НЕ Белград
телефон: +381113065400
Адреса: str. Bircaninova 29 P.O.Box 926, 11001 Belgrade
E-mail: [email protected]
 

ФИЏИ

Држава ВИЗА ? Надлежен странски конзулат за Република Македонија Забелешки ( безбедност, вакцини, дипломатски патни исправи ... )

Fiji

ФИЏИ

ДА /
телефон:
Адреса:
E-mail:
 

ФРАНЦИЈА

Држава ВИЗА ? Надлежен странски конзулат за Република Македонија Забелешки ( безбедност, вакцини, дипломатски патни исправи ... )

France

ФРАНЦИЈА

НЕ Скопје
телефон: +389(02)3244300
Адреса: Salvador Allende 73, 1000 Skopje
E-mail: [email protected]
 

Х

ХАИТИ

Држава ВИЗА ? Надлежен странски конзулат за Република Македонија Забелешки ( безбедност, вакцини, дипломатски патни исправи ... )

Haiti

ХАИТИ

ДА Рим
телефон: +390644254106
Адреса: Via di Villa Patrizi, 7-7A 00161 Roma
E-mail: [email protected]
 

ХОЛАНДИЈА

Држава ВИЗА ? Надлежен странски конзулат за Република Македонија Забелешки ( безбедност, вакцини, дипломатски патни исправи ... )

THE NETHERLANDS

ХОЛАНДИЈА

НЕ Скопје
телефон: +389(02)3109250
Адреса: Leninova 69-71 1000 Skopje
E-mail: [email protected]
 

ХОНГ КОНГ - СПЕЦИЈАЛЕН АДМИНИСТРАТИВЕН РЕГИОН НА НАРОДНА РЕПУБЛИКА КИНА

Држава ВИЗА ? Надлежен странски конзулат за Република Македонија Забелешки ( безбедност, вакцини, дипломатски патни исправи ... )

Hong-Kong

ХОНГ КОНГ - СПЕЦИЈАЛЕН АДМИНИСТРАТИВЕН РЕГИОН НА НАРОДНА РЕПУБЛИКА КИНА

НЕ Скопје
телефон: +389(02)3135647
Адреса:
E-mail:
 

ХОНДУРАС

Држава ВИЗА ? Надлежен странски конзулат за Република Македонија Забелешки ( безбедност, вакцини, дипломатски патни исправи ... )

Honduras

ХОНДУРАС

НЕ Рим
телефон: +39063220516
Адреса: Via Giambattista Vice 40, Interno 8, 00196 Roma
E-mail: [email protected]
E-mail: [email protected]
 

ХРВАТСКА

Држава ВИЗА ? Надлежен странски конзулат за Република Македонија Забелешки ( безбедност, вакцини, дипломатски патни исправи ... )

Croatia

ХРВАТСКА

НЕ Скопје
телефон: +389(02)3248173
Адреса: Букурешка 91, Скопје
E-mail: [email protected]
 

Ц

ЦЕНРАЛНА АФРИКАНСКА РЕПУБЛИКА

Држава ВИЗА ? Надлежен странски конзулат за Република Македонија Забелешки ( безбедност, вакцини, дипломатски патни исправи ... )

Central-African-Republic

ЦЕНРАЛНА АФРИКАНСКА РЕПУБЛИКА

ДА Париз
телефон: +33145273721
Адреса: 30, rue des Perchamps 75116 Paris
E-mail:
 

ЦРНА ГОРА

Држава ВИЗА ? Надлежен странски конзулат за Република Македонија Забелешки ( безбедност, вакцини, дипломатски патни исправи ... )

MONTENEGRO

ЦРНА ГОРА

НЕ Скопје
телефон: +389(02)3227277
Адреса: Васил Стефановски 7, Скопје
E-mail: [email protected]
 • државјаните на двете земји можат да влегуваат и со важечка биометриска лична карта.
 • такса не се наплатува за одобрување на привремен и постојан престој.

Ч

ЧАД

Држава ВИЗА ? Надлежен странски конзулат за Република Македонија Забелешки ( безбедност, вакцини, дипломатски патни исправи ... )

Chad

ЧАД

ДА Москва
телефон: +70954154139
Адреса: Akademika Pylyugina Street, 14, Office 895-6, Moscow 117393
E-mail: [email protected]
 

ЧИЛЕ

Држава ВИЗА ? Надлежен странски конзулат за Република Македонија Забелешки ( безбедност, вакцини, дипломатски патни исправи ... )

Chile

ЧИЛЕ

НЕ Загреб
телефон: +38514611958/9/60
Адреса: Smiciklasova 23, Second floor 10000, Zagreb
E-mail: [email protected]
Виза е потребна за носители на македонски дипломатски и службени патни исправи.

ЧЕШКА

Држава ВИЗА ? Надлежен странски конзулат за Република Македонија Забелешки ( безбедност, вакцини, дипломатски патни исправи ... )

Czech-Republic

ЧЕШКА

НЕ Скопје
телефон: +389(02)3081200
Адреса: Салвадор Аљенде 35, Скопје
E-mail: [email protected]
 

Џ

ЏИБУТИ

Држава ВИЗА ? Надлежен странски конзулат за Република Македонија Забелешки ( безбедност, вакцини, дипломатски патни исправи ... )

Djibouti

ЏИБУТИ

ДА /
телефон:
Адреса:
E-mail:
 

Ш

ШВАЈЦАРИЈА

Држава ВИЗА ? Надлежен странски конзулат за Република Македонија Забелешки ( безбедност, вакцини, дипломатски патни исправи ... )

SWITZERLAND

ШВАЈЦАРИЈА

НЕ Скопје
телефон: +389(02)3103310
телефон: +389(02)3103330
Адреса: Максим Горки ул. 19, Скопје
E-mail: [email protected]
E-mail: [email protected]
 

ШВЕДСКА

Држава ВИЗА ? Надлежен странски конзулат за Република Македонија Забелешки ( безбедност, вакцини, дипломатски патни исправи ... )

SWEDEN

ШВЕДСКА

НЕ Скопје
телефон: +389(02)3297880
Адреса: 8-ма ударна бригада бр.2, Скопје
E-mail: [email protected]
 

ШПАНИЈА

Држава ВИЗА ? Надлежен странски конзулат за Република Македонија Забелешки ( безбедност, вакцини, дипломатски патни исправи ... )

SPAIN

ШПАНИЈА

НЕ Скопје
телефон: +389(02)3215411
Адреса: 27 Март 7, Скопје
E-mail: [email protected]
 

ШРИ ЛАНКА

Држава ВИЗА ? Надлежен странски конзулат за Република Македонија Забелешки ( безбедност, вакцини, дипломатски патни исправи ... )

SRI LANKA

ШРИ ЛАНКА

НЕ Виена
телефон: +4315037988
Адреса: Weyringergasse 33-35, 4th Floor 1040 Vienna
E-mail: [email protected]
 

 

Конзуларни услуги