Северна Македонија во светот

Долгометражниот филм ,,Лазар“ на Светозар Ристовски и краткометражниот ,,Незрели цреши“ на Небојша Јовановиќ на 6 април 2017 година премиерно се претставија пред солунската публика, предизвикувајќи позитивни реакции.

FILM 2017 Solun

Настанот го отвори генералниот конзул на Република Македонија Маја Апостолова Балабурски, која ги најави филмовите како особени уметнички остварувања, што обработуваат теми од современото општествено-социјално милје на нашата држава.

Прикажувањето на дела од современата македонската кинематографија беше иницирано од Генералниот конзулат, со поддршка на Агенцијата за филм, Меѓународниот филмски фестивал Киненова Скопје и Францускиот институт од Солун.

Конзуларни услуги