Соопштенија

Денеска министерот за надворешни работи, Никола Димитров се сретна со министерот за европски прашања на Република Косово, Зурата Хоџа на маргините на регионалната  Конференција “Градење капацитети и регионална соработка во процесот на европска интеграција на земјите од Западен Балкан”, која деновиве се одржува во Министерството за надворешни работи на Република Македонија.

IMG 1454

На средбата беа разменети мислења за регионалната и билатералната соработка, кои бележат подем. Во тој контекст, се разговараше за можностите за унапредување на соработката со Република Косово на планот на евроинтеграциите, и за споделување на стекнатите искуства на Република Македонија на тој пат.

IMG 1459

На средбата стана збор и за последните реакции во Република Косово поврзани со изречените првостепени судски пресуди во случајот “Диво насеље”, при што МНР Димитров оцени дека одлуката на Владата на Република Косово за издвојување на буџетски средства за финансиска поддршка на семејствата на осудените државјани на Косово не е во духот на градење европска иднина за Регионот засновано на владеење на правото, што е заеднички интерес на двете земји.

IMG 1468

Конзуларни услуги