Соопштенија

Заменик министерот за надворешни работи, Андреј Жерновски,  денес го прими  амбасадорот  на  Народна Република Кина во РМ,  г-ѓа Јин Лисиен.

 

OA20181004 Sredba so amb. na Kina 4105

Заменик министерот Жерновски и aмбасадорот Јин разменија писма-честитки по повод јубилејот на 25-годишнината од воспоставувањето на дипломатските односи меѓу двете пријателски земји, упатени од највисоките претставници на државниот врв на двете земји.

На средбата стана збор за перспективите на билатералната соработка, при што заемно беше истакната подготвеноста за нејзино унапредување во областите од заеднички интерес. Беа разменети и мислења за надворешно-политичките приоритети на двете земји.

ЗМНР Жерновски: „Особено ми е драго што Кина не ги дели земјите на големи и мали во географска смисла, туку на големи и мали пријатели, а Република Македонија и Народна Република Кина се големи пријатели”.

OA20181004 Sredba so amb. na Kina 4121

Конзуларни услуги