Соопштенија

Денес, министерот за надворешни работи Никола Димитров оствари средба со Кристијан Даниелсон, директор на Директоратот за проширување во Европската комисија. На средбата се разговараше за европските перспективи на Република Македонија и очекувањата за напредок во претстојниот период.

 

280119OA MNR Dimitrov Danielson 9931

Министерот Димитров упати благодарност до директорот Даниелсон и Европската комисија за нивните заложби и континуирана поддршка за евроинтеграцискиот процес на Република Македонија. Информираше за тековните активности поврзани со стапувањето на сила на Преспанскиот договор и заложбите за остварување понатамошен напредок во реформските процеси.

280119OA MNR Dimitrov Danielson 9939

Министерот Димитров се осврна и на досега постигнатите резултати во процесот на реформи во исклучително сложени внатрешни и надворешни околности, нагласувајќи дека силната политичка волја останува суштински дел од процесот. МНР Димитров изрази очекување дека реформските резултати и крупните чекори во унапредувањето на добрососедските одосноси ќе обезбедат доволно аргументи за земјите членки да донесат одлука за почеток на пристапните преговори во јуни 2019 година.

280119OA MNR Dimitrov Danielson 9940

Директорот Даниелсон упати честитки за чекорите поврзани со стапувањето во сила на Преспанскиот Договор и укажа на неговата важност за Регионот и пошироко, како пример за добра дипломатија и надминување на високо сензитивни прашања. Даниелсон го поздрави и текот на досега постигнатото на планот на домашните реформи, со очекување за уште позасилена работа и резултати во клучните области во периодот до Европскиот совет во јуни.

280119OA MNR Dimitrov Danielson 9935

Конзуларни услуги