Северна Македонија во светот

Северна Македонија во светот

 

На 29-ти и 30-ти мај 2015 година, ЗМНР Кипријановска учествуваше на Меѓународна конференција на Универзитетот „Есекс“ насловена „Implementation of Human Rights Law into national legal system", која се оддржа во Есекс, Обединетето Кралство.

Во организација на Казакстанско-Македонската Асоцијација, формирана по иницијатива на амбасадорот Илија Псалтиров, а под покровителство на Амбасадата на Република Македонија, на 15 мај 2015 година на Универзитетот Туран во Алмати, Казакстан,  се одржа првиот форум на кој беа претставени бизнис можностите во Република Македонија.

На 27 мај 2015 година во Брисел, Генералниот секретар на Обединетите нации Бан Ки-мун го прогласи Македонецот Даниел Михајловски како еден од идните 14 светски млади лидери, што претставува невиден успех за него, имајќи во предвид дека дваесет и тригодишниот Михајловски уште како дете е останат без родители и е израснат во СОС Детско село.

Амбасадата на Република Македонија во Стокхолм во соработка со Македонскиот сојуз, симболично на денот на одбележување на Св. Кирил и Методиј, организираше поетско читање и прием по повод 25-годишниот јубилеј на културната манифестација - Денови на македонската поезија во Шведска. На манифестацијата присуствуваа гости од македонската дијаспора, шведските културни институции и шведската поширока јавност.

Министерството за надворешни работи на Република Македонија ги информира граѓаните, туристичките организации и тур-операторите дека политичката состојба во Република Македонија е стабилна, а безбедноста на сите граѓани и посетители гарантирана.  Сите тековни настани што се случуваат во Република Македонија се одвиваат непречено, во постојан мир и не се закана за дестабилизација на општеството, како во национални, така и во регионални и глобални рамки.

На 23.04.2015 година, амбасадорот Тони Димовски, на свечена церемонија во резиденцијата „Ридо Хол“во Отава официјално ги предаде акредитивните писма на Н.Е. Дејвид Џонстон, генералниот гувернер и врховен командант на Канада.

 

На 24.04.2015 год. амбасадорот Сашо Марковски, на свечена церемонија во претседателската палата Белви во Берлин, официјално ги предаде акредитивните писма на претседателот на Сојузна Република Германија, Јоаким Гаук. Церемонијата воедно опфати и поздрав од воената гарда како и подигнување на македонското знаме заедно со знамињата на СРГ и ЕУ.

На 23 април 2015 година, амбасадорката во ДКП Стокхолм Наќева Ружин одржа предавање за Македонија пред алумните на Извршната МБА програма при Универзитетот во Стокхолм. 

 

Триесет студенти од Американскио Универзитет во Брисел го посетија Министерството за надворешни работи на Република Македонија на 8 април 2015 година.

 

На 26 март 2015 година амбасадорката на ДКП Стокхолм Наќева Ружин одржа презентација за Македонија пред членовите на Stockholm International Rotary Club, во присуство на бројни останати гости од шведските институции, бизнис секторот, Универзитетот од Стокхолм и претставници од туристичкиот сектор во Шведска. 

 

Конзуларни услуги