Северна Македонија во светот

Северна Македонија во светот

На 7 април 2016 година во Амбасадата на Република Македонија во Париз беше отворена изложба на дела од Mеѓународната ликовна колонија„ „Куманово” во присуство на директорката на музејот во Куманово, Анита Цветановска и претставникот од Министерството за култура, Ирина Кроткова.

Новиот вонреден и ополномоштен амбасадор на Република Македонија во Словачката Република со седиште во Виена, проф. д-р Василка Попоска Треневска на 05 април 2016 ги предаде акредитивните писма на претседателот на Словачката Република, Н.Е. Андреј Киска.

 

На 3 април 2016 година, делегација преводена од претставници на Фондот на холокаустот на Евреите од Македонија, Меморијалниот центар на холокаустот на Евреите од Македонија и Амбасадата на Република Македонија во Варшава свечено ја отворија изложбата “Депортацијата на Евреите од Македонија во Треблинка – 1943“во музејот во Треблинка.

Секоја година, на 20 март, франкофоните од целиот свет го прославуваат меѓународниот ден на Франкофонијата. Пораката која ја упати Генералниот секретар на Франкофонијата, Микаел Жан, во оваа прилика, а која Република Македонија ја поддржува е следната: Силната врска која ние франкофоните ја манифестираме оваа година има симболична димензија и посебно значење. Голем број на земји од франкофонскиот простор, како и други, веќе неколку месеци се погодени во нивното срце со кукавички сурови напади извршени во име на една идеологија на омраза. Да ја искористиме приликата на одбележување на денот на Франкофонијата и да му дадеме смисла на францускиот јазик како еден јазик на отпорот преку моќта на неговите зборови кои не соединуваат.

По повод одбележувањето на Светскиот ден на Даунов синдром, 21 март, денес во седиштето на ОН во Њујорк, во организација на неколку Постојани мисии на земји членки на ОН, Одделот на ОН за економски и социјални работи, УНИЦЕФ, и невладините организации Меѓународна алијанса за инвалидитет и Меѓународна инклузија, се одржа конференција на тема: „Моите пријатели, мојата заедница – Придобивките на инклузивната средина за децата денес, а возрасни во иднина“.

Во организација на амбасадата на Република Македонија во Казакстан, „Туркиш Ерлајнс“, асоцијацијата КАЗ-МАК и Универзитетот ТУРАН на 11 март 2016 година во свечената сала на Ректоратот наУуниверзитетот пред повеќе од 70 присутни претставници на туристички агенции од Алмати, медиуми, професори по туризам и студенти, се одржа презентација за туристичките потенцијали на РМ.

На 11 март 2016 година публиката во Солун имаше можност да се запознае со современата македонска култура, преку поетската вечер посветена на академик Влада Урошевиќ и концертот на ,,Љубојна“ на ,,Балкан фест“, каде Република Македонија беше прогласена за почесна земја на фестивалот.

 

На 7 март 2016 година во Меморијалниот музеј во Каен, Нормандија, беше отворена изложба на фотографии од браќата Манаки кои датираат од периодот пред и за време на првата светска војна, на која беа изложени повеќе од 101 фотографии. Настанот свечено беше отворен со излагања на директорот на Македонскиот центар за фотографија, Роберт Јанкулоски, градоначалникот на Каен, Жоел Бруно, француската амбасадорка во Република Македонија, Лоранс Оер и вршителот на работи во Амбасадата на Република Македонија во Париз, Габриел Атанасов во присуство на директорот на националниот архив од Битола, Ацо Кимовски и директорот на Меморијалниот музеј во Каен, Стефан Грималди.

Македонски вина од повеќе винарии во комбинација со кашкавали беа промовирани од 26 до 29 февруари 2016 година во Солун.
Република Македонија, преку павилјонот на Генералниот конзулат учествуваше во тематската секција ,,Вино и сирења“ во рамките на меѓународниот саем за храна ,,Детроп“.

На 26 февруари 2016 година по повод 12 годишнината од авионската несреќа во која загина ППРМ Борис Трајковски и членовите на делегацијата пред спомен – обележјето кај Матича Брда, Ротимље, општина Столац кај Мостар беше одадена почит за загинатите. 

 

Конзуларни услуги