Интервјуа и говори

Интервјуа и говори на министерот

Преземено од Влада на Република Македонија

Министерот за надворешни работи, Никола Димитров, денес, во медиа-центарот на Владата на Република Македонија, одржа прес-конференција со цел детално информирање на јавноста за клучните елементи од Конечната спогодба со Грција зашто, како што истакна МНР Димитров „многу е важно, при одлучувањето, секој од нас да ги знае сите клучни елементи од Спогодбата“.

Oбраќање на МНР Никола Димитров на панел дискусија „Евроатлантска иднина за Македонија“
Скопје, 3 септември 2018 година

Интервју од Вашингтон за МИА - Димитров: САД стојат зад евроатлантскиот пат на Македонија
Новинар: Борис Камчев
Датум: 23 август 2018 година
Линк: https://mia.mk/mk/Inside/RenderSingleNews/39/134418923

„Не треба да се плашиме од референдумот, односно од волјата на народот! Граѓаните заслужуваат шанса самите да одлучат за својата иднина!”

„Балканот не е овде за одбрана од бегалците“

Датум: 12.07.2018
Од: Штефани Болцен
Линк: https://www.welt.de/politik/ausland/article179174518/Mazedonien-Der-Balkan-ist-nicht-zur-Abwehr-von-Fluechtlingen-da.html

Интервјуто со Никола Димитров, министерот за надворешни работи на Македонија, беше одржано во Лондон, по настанот „По Берлинскиот процес: иднината на регионот во следната декада“, организиран од Чатам хаус, Европскиот фонд за Балканот и ДГ НЕАР на 10 јули, каде што Димитров беше главен говорник.

Се отвора процес кој создава преговарачка рамка

Датум: 11 јули 2018 година
Новинар: Александар Видиновски

Македонија очекува зелено светло за преговори за членство во НАТО

Автор: Марк Џонс (Marc Jones)
Датум: 9 јули 2018 година

Обраќање на МНР Никола Димитров во Собранието на Република Македонија за Договорот со Грција.

 

Обраќање на МНР Димитров пред политичката група АЛДЕ во Европскиот парламент во Стразбур.

 

Конзуларни услуги