Интервјуа и говори

Интервјуа и говори на министерот

Интервју на министерот Никола Димитров за бугарската национална телевизија „БНТ“

Датум: 15 февруари 2018 година

Новинар: Бојко Василев

Интервју на министерот Никола Димитров за „Нова ТВ“ од Република Бугарија

Датум: 15 февруари 2018 година

Новинар: Јана Николова

Транскрипт од прес конференција на МНР Димитров после средбата со медијаторот Метју Нимиц
(изјава и одговори на прашања – МНР Димитров)
1 февруари 2018, МНР

 

Почитувани претставници на медиумите, почитувани граѓани,

Чест ми е да го затворам циклусот прес конференции за почетокот на мандатот на оваа Влада од аспект на бројните активности на Министерството за надворешни работи. Очигледен е пресвртот во политиката направен со новото раководство на МНР и политиката која сега ја водиме. Ние не сакаме политика која, со зборовите на Фуле, ќе не однесе во ќорсокак, не сакаме извештај на ЕК во кој се оценува дека Македонија е заробена држава, во меѓународна изолација, без пријатели, несигурна во себе, уплашена и комплексирана. Нашата политика е во сосема спротивна насока – ги зајакнуваме пријателствата, ги обновуваме и стекнуваме нови пријатели. Го враќаме имиџот на онаа Македонија која ќе работи на себе за да биде подобра. Сакаме Македонија да е модерна, земја која го привлекува вниманието со добри вести, држава со имиџ и со суштина на европска демократија, атрактивна за живот и работа – земја на среќни граѓани.

Интервју на МНР Никола Димитров за „SKY News“
Новинар: Адам Болтон
Датум: 12 септември 2017

 

Интервју на МНР Никола Димитров за „Дојче Веле“
Датум: 7 септември 2017
Пермалинк http://p.dw.com/p/2jVAa

 

Интервју на МНР Никола Димитров за „BBC World Services“
Новинар: Ден Дејмон
Датум: 7 септември 2017
Линк: http://www.bbc.co.uk/programmes/w172vhzwwgmjykb (од  19’53’’):

Македонија го поздравува договорот со Бугарија како пресвртница на патот кон ЕУ

Новинар: Мет Робинсон
Датум: 13.07.2017

Геополитиката се враќа на Балканот

Интервју за Ди Пресе, Никола Димитров, министер за надворешни работи на Македонија
Објавено: 11.07.2017 година
Новинар: Christian Ultsch

Интервју на МНР Никола Димитров за „Al Jazeera Balkans“
Дата: 03.07.2017 година
новинар: Милка Смилевска

Конзуларни услуги