Press Releases

Press Releases

Денес, министерот за надворешни работи Никола Димитров во рамки на работната посета на Брисел оствари засебни средби со европратениците: Михаел Галер (ЕПП, Германија), Кати Пири (СД, Холандија) и Дубравка Шуица (ЕПП, Хрватска).

 

Денес, активностите на министерот за надворешни работи Никола Димитров продолжија во Луксембург со учество на состанокот на Министрите од земји-членки на ЕУ кои се дел од групата PES (Партија на европските социјалисти), којшто се одржа непосредно пред почетокот на Советот за општи работи на ЕУ, а со кој претседаваше германскиот државен министер за Европа, Михаел Рот.

Today, as part of the first day of his working visit to Brussels; the Minister of Foreign Affairs Nikola Dimitrov delivered his first address before the new composition of the European Parliament’s Committee on Foreign Affairs (AFET) following the European elections held in May 2019. FM Dimitrov thanked the Chairman of the Committee, David McAllister for the opportunity to address the heart of European democracy, as well as the other MEPs for their consistent and visible support for the European integration of North Macedonia.

Конференцијата со почесните конзули, со свое воведно излагање, ја отворија министерот за економија, Крешник Бектеши и заменик-министерот за надворешни работи на Република Северна Македонија, Андреј Жерновски.

 

По повод одбележувањето на националниот празник 11 Октомври, Министерството за надворешни работи на Република Северна Македонија денес, по 23-ти пат го организираше традиционалниот дипломатски тениски турнир на терените на тенискиот клуб Евросет во Скопје. 

 

Северна Македонија ја поздравува конзистентната поддршка на Република Бугарија за проширување на Европската Унија кон земјите на Западен Балкан. Исто така, сметаме дека почитувањето на Договорот за добрососедство од двете страни ќе биде важен чекор во контекст на пристапните преговори со ЕУ.

The Minister of Foreign Affairs, Nikola Dimitrov participated, yesterday evening in Stip, in a panel discussion titled "The role of the Republic of North Macedonia in NATO" held within the framework of the "NATO Caravan" organized by the Info Centre for Euro-Atlantic Integration.  Aside from Minister Dimitrov, the Ambassador of the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland, Rachel Galloway also spoke at the panel.

The Minister of Foreign Affairs, Nikola Dimitrov, met today with two members of the German Bundestag, Metin Hakverdi and Christian Petry.

 

The Deputy Minister of Foreign Affairs, Andrej Zernovski, met today with Patrizia Di Giovanni, the newly appointed UNICEV representative to the Republic of North Macedonia. On this occasion, Ms. Di Giovanni presented Deputy FM Zernovski with the copies of her credentials.

 

The Minister of Foreign Affairs, Nikola Dimitrov received today the newly appointed Ambassador of the PR of China to the Republic of North Macedonia, Zhang Zuo.