Press Releases

Press Releases

На 22 јануари 2019 година во Киев беа одржани политички консултации помеѓу Министерствата за надворешни работи на Република Македонија и Украина, предводени од државниот секретар на Министерството за надворешни работи на Република Македонија, Виктор Димовски и заменик-министерот за надворешни работи на Украина, Васил Боднар.

 

Делегација од Република Македонија, предводена од Заменик министерот за надворешни работи, Андреј Жерновски од денеска до петок учествува на Презентацијата на Третиот извештај за Република Македонија по Универзалниот периодичен преглед на Советот за човекови права на Обединетите Нации што се оддржува во Женева, Швајцарија.

 

Денес,  МНР Димитров оствари средба со новиот Генерален секретар на Советот за регионална соработка, Мајлинда Брегу. На средбата Министерот изнесе задоволство од визијата и планот за понатамошни активности, како во однос на нејзините приоритети и идните активности на регионален план, така и во насока на заеднички напредок на Регионот: „Ни претстои уште една важна година како регион. Силно сме посветени на заедничката работа која ќе вроди регионални придобивки. Подготвени сме да бидеме дел од напредокот секогаш кога напредок е можен.“

Министерот за надворешни работи Никола Димитров, денеска имаше средба со Помошник на Генералниот секретар на НАТО за разузнавање и безбедност, Арндт Фрајтаг фон Лорингхофен кој престојува во работна посета на Република Македонија.

 

Заменик министерот за надворешни работи, Андреј Жерновски, денеска го прими новоименуваниот вонреден и ополномоштен амбасадор на Република Гана во Република Македонија, со седиште во Прага, Вирџинија Хесе.

 

На покана на претседателот на Комисијата за одбрана и безбедност во Собранието на Република Македонија и Амбасадата на Република Словенија во Република Македонија, денеска, Министерот Димитров учествуваше на панел дискусија насловена „НАТО - повеќе од Алијанса за стабилност и безбедност“, што се одржа во Собранието на Република Македонија.

Денес, министерот за надворешни работи, Никола Димитров оствари средба со министерот за одбрана на Република Словенија, Карл Ерјавец, кој престојува во официјална посета на Република Македонија.

 

На последниот ден од работната посета на Анкара, министерот за надворешни работи Никола Димитров, положи венец во Мавзолејот на Мустафа Кемал Ататурк и во име на Република Македонија, оддаде почит на таткото на Република Турција, заокружувајќи ја својата посета.

 

Државниот секретар во Министерството за надворешни работи на Република Македонија, Виктор Димовски, денеска ги прими копиите на акредитивните писма од новоименуваниот вонреден и ополномоштен амбасадор на Република Гана за Република Македонија, со седиште во Прага,  Н.Е. г-ѓа Вирџинија Хесе.

 

Државниот секретар во Министерството за надворешни работи на Република Македонија, Виктор Димовски, денеска ги прими копиите на акредитивните писма од новоименуваниот вонреден и ополномоштен амбасадор на Република Уганда за Република Македонија, Н.Е. г-ѓа Елизабет Паула Напејок.