Press Releases

Press Releases

МНР со загриженост ги следи состојбите предизвикани од големата огнена стихија во Австралија, изразувајќи солидарност со Владата и со граѓаните на оваа пријателска земја, како и надеж за брзо ставање на пожарите под контрола и враќање на животот во нормалните текови. 

 

Во контекст на најновите настани во Ирак и зголемената можност од ескалација на насилствата, МНР им советува на граѓаните на Северна Македонија да не патуваат во оваа земја како и да се воздржат од патување во Иран. 

Today, the Minister of Foreign Affairs Nikola Dimitrov delivered an address at an event organised by the Embassy of the Republic of Austria in the Republic of North Macedonia, marking the 25th anniversary of establishing diplomatic relations between the two countries.

 

Starting today, the citizens of the Republic of North Macedonia and Ukraine, holders of biometric passports, will be able to travel visa-free to and from both countries.

The visa-free regime covers short-term stays of up to 90 days within a 180-day period.

The Minister of Foreign Affairs Nikola Dimitrov received today the copies of credentials of the newly appointed Ambassador Extraordinary and Plenipotentiary of the Republic of Turkey to the Republic of North Macedonia, Hasan Mehmet Sekizkok.

 

The Deputy Minister of Foreign Affairs of the Republic of North Macedonia, Andrej Zernovski participated in the Fourth meeting of foreign ministers of the Adriatic Trilateral – Croatia, Albania and Montenegro, held in Zadar, Republic of Croatia.

 

Денес во Атина, се одржа вториот пленарен состанок на Меѓународната група на експерти, под раководство на шефот на делегацијата на Република Северна Македонија, проф. Ѓорѓи Филипов и на шефот на делегацијата на Хеленската Република, проф. Фотини Пазарѕис, основана согласно член 1, став 3ж од Конечната спогодба за решавање на разликите опишани во резолуциите 817 (1993) и 845 (1993) на Советот за безбедност на Обединетите нации, за престанување на важноста на Привремената Спогодба од 1995 година и за воспоставување на стратешко партнерство меѓу страните, направена во Преспа на 17 јуни 2018 година.Денес во Атина, се одржа вториот пленарен состанок на Меѓународната група на експерти, под раководство на шефот на делегацијата на Република Северна Македонија, проф. Ѓорѓи Филипов и на шефот на делегацијата на Хеленската Република, проф. Фотини Пазарѕис, основана согласно член 1, став 3ж од Конечната спогодба за решавање на разликите опишани во резолуциите 817 (1993) и 845 (1993) на Советот за безбедност на Обединетите нации, за престанување на важноста на Привремената Спогодба од 1995 година и за воспоставување на стратешко партнерство меѓу страните, направена во Преспа на 17 јуни 2018 година.

Today, at the Ministry of Foreign Affairs of the Republic of North Macedonia the fourth annual meeting was held of the Joint Steering Committee of national institutions and the United Nations on the UN Development Cooperation Framework dedicated to the Partnership for Sustainable Development. This document covers the collective contribution of the UN system to the realisation of national development priorities.

The Deputy Minister of Foreign Affairs, Andrej Zernovski, delivered his address today at the 17th EU-North Macedonia Joint Parliamentary Committee in Strasbourg. This parliamentary body has always been a strong supporter of the EU integration processes of the Republic of North Macedonia and has contributed to the development of cooperation between the Assembly and the European Parliament.

 

The Minister of Foreign Affairs Nikola Dimitrov held a farewell meeting with the Ambassador of the Republic of Turkey to the Republic of North Macedonia, H.E. Ms. Tulin Erkal Kara.