Соопштенија

Соопштенија до јавноста

Министерот за надворешни работи Никола Димитров денес во Брисел учествуваше на состанокот на министрите за надворешни работи на земјите-членки на НАТО, кој претставува подготвителен состанок пред декемврискиот НАТО Самит во Лондон.

 

На покана на Генералниот секретар на НАТО Јенс Столтенберг, министерот за надворешни работи на Република Северна Македонија Никола Димитров, утре (среда, 20 ноември 2019 год.) во Брисел ќе учествува на состанокот на министрите за надворешни работи на земјите-членки на НАТО, кој претставува последна подготовка за НАТО лидерскиот состанок што ќе се одржи во Лондон на 3 и 4 декември о.г.

 

Министерот за надворешни работи Никола Димитров денес оствари средба со eврокомесарот за миграција, внатрешни работи и државјанство, Димитрис Аврамопулос, кој престојува во Северна Македонија по повод учество на Министерскиот форум ЕУ-Западен Балкан за правда и внатрешни работи, во Скопје на 18 и 19 ноември 2019 година.

 

Денес во посета на Република Северна Македонија, престојуваше министерката за надворешни работи на Кралството Шведска, Ан Линде, во чии рамки оствари средба со својот колега и домаќин, министерот за надворешни работи Никола Димитров.

 

Министерот за надворешни работи Никола Димитров денес оствари средба со еврокомесарката за правда, потрошувачи и родова еднаквост, Вера Јоурова, која престојува во Република Северна Македонија по повод Министерскиот Форум ЕУ-Западен Балкан за правда и внатрешни работи, организиран под покровителство на Финското Претседателство со ЕУ, во Скопје, 18 и 19 ноември 2019 година.

Државниот секретар во Министерството за надворешни работи, Зоран Попов денес оствари средба со амбасадорот на Хеленската Република во Северна Македонија, Димитрис Јанакакис на која беа разменети мислења за состојбата и напредокот во билатералните односи, за Регионот, како и за неговата европска перспектива по последниот Европски совет.

Денеска, 15 ноември 2019 г. во Скопје, се одржаа првите политички консултации меѓу Министерствата за надворешни работи на Република Северна Македонија и Грузија, предводени од замениците министри на двете земји, Андреј Жерновски и Вакхтанг Макхароблишвили.

 

Министерот за надворешни работи Никола Димитров денес ги прими копиите од акредитивните писма на новоименуваните нерезидентни амбасадори за Република Северна Македонија на Република Латвија (со седиште во Прага) Гунта Пасторе, на Големото Војводство Луксембург (со седиште во Луксембург) Филип Донкел и на Ирска (со седиште во Букурешт) Пол МекГери.

Министерот за надворешни работи Никола Димитров денес оствари средба со министерот за надворешни работи на Сојузна Република Германија Хајко Мас, во рамки на денешната негова официјална посета на Република Северна Македонија.

 

По четири годишна пауза, денеска во Загреб се одржа 5-от состанок на Постојаниот мешовит комитет за примена на Спогодбата за сукцесија на поранешна СФРЈ, на којашто Високите претставници од државите сукцесори ја анализираа примената на сите анекси кои се составен дел на Спогодбата и ги разгледаа другите релевантни прашања во врска со овој процес, а особено прашањата за поделба на средствата во мешовитите банки.

Конзуларни услуги