Соопштенија

Соопштенија до јавноста

Денеска во Софија се одржа првиот состанок на Зедничката меѓувладина комисија меѓу Република Северна Македонија и Република Бугарија, согласно Договорот за пријателство, добрососедство и соработка, потпишан на 1 август 2017 година, а со кој ко-претседаваа министерот за надворешни работи на Република Северна Македонија, Никола Димитров и заменик-претседателот на Владата и министер за надворешни работи на Република Бугарија, Екатерина Захариева.

МНР до Советот за етика во медиумите на 8 мај 2019 година поднесе жалби кои се однесуваат на тенденциозен и невистинит текст, првично објавен на веб порталот „Магазин.мк”. Текстови со слична содржина беа објавени и на порталите: „Република”, „Скопје24”, „Денешен весник”, „Лидер”, „Македонија Вести” и „Маркукуле”.

Министерот за надворешни работи Никола Димитров, утре (понеделник, 10 јуни 2019 година) во Софија, ќе ја предводи владината делегација која ќе учествува на првиот состанок на Заедничката меѓувладина комисија меѓу Република Северна Македонија и Република Бугарија, чии ко-претседавачи се министерот Димитров и министерката за надворешни работи на Република Бугарија, Екатерина Захариева.

На 7 јуни 2019 година, во Скопје, се одржа Седмиот состанок на Постојаната мешовита комисија за граници со Република Грција.

 

Заменик на претседателот на Владата на Република Северна Македонија задолжен за европски прашања, Бујар Османи и министерот за надворешни работи Никола Димитров, денеска престојуваа во работна посета на Париз.

Денеска во министерството за надворешни работи, заменик министерот за надворешни работи на Република Северна Македонија, Андреј Жерновски, оствари средба со Делегација на Одборот за европски работи на Саборот на Република Хрватска, предводена од претседателот на Одборот, Домагој Милошевиќ, кои престојуваат во официјална посета на Република Северна Македонија во периодот 4-6 јуни.

Министерот за надворешни работи, Никола Димитров и делегација на Владата на Република Северна Македонија, вчера на Меѓународниот аеродром Скопје, го пречекаа генералниот секретар на НАТО, Јенс Столтенберг и амбасадорите на земјите членки на Алијансата, членови на Северноатлантскиот совет кој денес во нашата земја ќе го одржи својот редовен состанок со теми од програмата за работа на советот.

Заменик претседателот на Владата задолжен за европски прашања, Бујар Османи, заедно со министерот за надворешни работи, Никола Димитров во рамките на работната посета на Кралството Белгија, денеска, остварија средба со  Дидие Рејндерс, заменик претседателот на Владата и Министер за надворешни и европски прашања.

 

Министерствата за надворешни работи на Република Северна Македонија и Хеленската Република, денеска разменија ноти, со кои, согласно членот 10 од Конечната спогодба за решавање на разликите опишани во Резолуциите 817 (1993) и 845 (1993) на Советот за безбедност на Обединетите Нации, за престанување на важноста на Привремената спогодба од 1995 г. и за воспоставување на стратешко партнерство меѓу страните, се подига нивото на Канцеларијата за врски во Атина на ниво на Амбасада на Република Северна Македонија, Канцеларијата за конзуларни, економски и трговски работи во Солун на ниво на Генерален конзулат, а истовремено, Канцеларијата за врски во Скопје се подига на ниво на Амбасада на Хеленската Република, Канцеларијата за конзуларни, економски и трговски работи во Битола на ниво на Генерален конзулат.

Заменик претседателот на Владата задолжен за европски прашања, Бујар Османи, заедно со министерот за надворешни работи, Никола Димитров, во рамките на работната посета на Република Италија, остварија средба со министерот за надворешни работи, Енцо Моаверо Миланези, како и со Претседателот на Комитетот за односи со земјите од Западен Балкан во италијанскиот Сенат, Лучано Далфонсо.

Конзуларни услуги