Соопштенија

Соопштенија до јавноста

Министерот за надворешни работи на Република Македонија, Никола Попоски денес оствари средба со Вршителот на работите во Амбасадата на Федеративна Република Бразил, со седиште во Софија, надлежна и за Република Македонија, Рикардо Гуера де Араујо.

 

Денеска, генералниот секретар на Централно Европската Иницијатива, Амбасадорот Џовани Карачиоло Ди Виетри, оствари средба со министерот за надворешни работи на Република Македонија Никола Попоски.

 

Денеска, во Mакедонскиот Народен Театар свечено беше одбележана дваесет годишнината од воспоставувањето на дипломатски односи на Република Македонија со повеќе земји од сите четири страни на светот.

 

По повод одбележувањето на јубилејот 20 години од воспоставувањето на дипломатските односи на Република Македонија со 19 земји, меѓу кои и со Јапонија, министерот за надворешни работи, Никола Попоски оствари средба со амбасадорот на Јапонија во РМ со седиште во Виена, Макото Такетоши.

Денеска, 15 септември 2014 година, министерот за надворешни работи Никола Попоски го прими амбасадорот на Ирска за Република Македонија, Џерард Кор.

  

Денеска, по повод одбележувањето на 20-годишнината од воспоставувањето на дипломатските односи меѓу Република Македонија и Социјалистичка Република Виетнам, заменик министерот за надворешни работи на Република Македонија, Драгана Кипријановска оствари средба со амбасадорот на СР Виетнам во Република Македонија, со седиште во Софија, Ле Дук Лу.

Денес министерот за надворешни работи, Никола Попоски го прими Британскиот и Германскиот амбасадор, Чарлс Гарет и Кристине Алтхаузер. Во оваа прилика, тие му врачија покана за учество на шестата конференција на министри за надворешни работи од ЈИЕ, во организација на Аспен Институтот.

Заменик министерот за надворешни работи на Република Македонија, Драгана Кипријановска, на 8 и 9 октомври 2014 година престојуваше во Берлин, СР Германија, при што учествуваше на конференцијата која ја организираше Аспен Институтот под мотото „Партнери во лидерство“, а по повод одбележувањето на 40 годишнината од своето постоење.

Министерот за надворешни работи на Република Македонија Никола Попоски денеска оствари средба со Сер Ендјру Барнс  актуелен претседавач на ИХРА- Меѓународна алијанса за сеќавање на Холокаустот.  Делегацијата  предводена од Ендрју Барнс,  кој воедно е и специјален пратеник на Обединетото Кралство за прашањата на пост Холокаустот, престојува во тридневна посета на Република Македонија во рамките на регионалната турнеа.

Под покровителство на министерот за надворешни работи на Република Македонија, Никола Попоски, на терените на Тенискиот клуб АБЦ во Скопје, на 11 октомври 2014 година се одржа 18-тиот дипломатски тениски турнир, на кој учествуваа претставници од амбасадите на САД, Руската Федерација, Франција, Кина, Швајцарија, Украина, Словенија, Словачка, Делегацијата на ЕУ, како и вработени во Министерството за надворешни работи на Република Македонија.

Конзуларни услуги