Соопштенија

Соопштенија до јавноста

На маргините на Генералната дебата на 74-та сесија на Генералното собрание на Обединетите нации што оваа недела се случува во Њујорк, министерот за надворешни работи Никола Димитров оствари средба со новата министерката за надворешни работи на Шведска Aн Линде. (Ann Linde)

 

Министерот за надворешни работи, Никола Димитров денес го прими новоименуваниот амбасадор на Хеленската Република, Димитрис Јанакакис, кој му ги предаде копиите на акредитивните писма за негово именување за амбасадор на Хеленската Република во Република Северна Македонија, по подигањето на нивото на Канцеларијата за врски во Aмбасада, на 31 мај 2019 год.

Министерот за надворешни работи Никола Димитров, денес оствари средба со претставници на Советот на Амбасадори.

Министерот го поздрави формирањето на Советот и подготвеноста на поранешните Амбасадори своето богато дипломатско искуство да го стават во функција на афирмација на Република Северна Македонија и нејзината надворешна политика.

Почитувани,

Во продолжение ви ја испраќаме изјавата на министерот за надворешни работи, Никола Димитров, во врска со одлуките на Комисијата за жалби при Советот за етика во медиумите, а во прилог ви ги испраќаме и одлуките коишто потврдуваат дека интернет порталите Инфомакс и Република го прекршиле членот 1 од Кодексот на новинари.

Министерот за надворешни работи Никола Димитров имаше воведно обраќање пред претставниците на младинските организации кои учествуваат на Јавната дебата со работен наслов „Регионална соработка во Западен Балкан: Нов предизвик или нова можност!” која денеска се одржа во Скопје.

 

Денес,  во организација на амбасадорот на Чешката Република, земја која тековно претседава со Вишеградската група, а согласно воспоставената пракса, се одржа работна средба на министерот за надворешни работи Никола Димитров со амбасадорите на земјите од Вишеградската група. Во оваа група покрај Чешка членуваат и Полска, Унгарија и Словачка.

 

Денес, министерот за надворешни работи Никола Димитров се сретна со претседателот на Европскиот комитет на Регионите Карл–Хајнц Ламбертц, кој е во посета на Република Северна Македонија на 17 и 18 септември 2019 година.

 

Заменик министерот за надворешни работи, Андреј Жерновски, денеска оствари средба со делегација на ОБСЕ/ОДИХР, предводена од шефот на Мисијата за набљудување на изборите во земјава, Корин Јонкер.

 

Денес, министерот за надворешни работи Никола Димитров имаше воведно обраќање на отворањето на Балканскиот Донаторски Форум организиран од страна на Фондацијата Отворено Општество и нивното претставништво во Република Северна Македонија, во соработка со неколку значајни донатори од Балканот.

 

инистерот за надворешни работи, Никола Димитров денес го прими новоименуваниот амбасадор на Република Австрија, Георг Вуцас, кој му ги предаде копиите на акредитивните писма за негово именување за амбасадор на Република Австрија во Република Северна Македонија.

 

Конзуларни услуги