Соопштенија

Соопштенија до јавноста

Министерот за надворешни работи Никола Димитров, денеска имаше средба со Помошник на Генералниот секретар на НАТО за разузнавање и безбедност, Арндт Фрајтаг фон Лорингхофен кој престојува во работна посета на Република Македонија.

 

Заменик министерот за надворешни работи, Андреј Жерновски, денеска го прими новоименуваниот вонреден и ополномоштен амбасадор на Република Гана во Република Македонија, со седиште во Прага, Вирџинија Хесе.

 

На покана на претседателот на Комисијата за одбрана и безбедност во Собранието на Република Македонија и Амбасадата на Република Словенија во Република Македонија, денеска, Министерот Димитров учествуваше на панел дискусија насловена „НАТО - повеќе од Алијанса за стабилност и безбедност“, што се одржа во Собранието на Република Македонија.

Денес, министерот за надворешни работи, Никола Димитров оствари средба со министерот за одбрана на Република Словенија, Карл Ерјавец, кој престојува во официјална посета на Република Македонија.

 

На последниот ден од работната посета на Анкара, министерот за надворешни работи Никола Димитров, положи венец во Мавзолејот на Мустафа Кемал Ататурк и во име на Република Македонија, оддаде почит на таткото на Република Турција, заокружувајќи ја својата посета.

 

Државниот секретар во Министерството за надворешни работи на Република Македонија, Виктор Димовски, денеска ги прими копиите на акредитивните писма од новоименуваниот вонреден и ополномоштен амбасадор на Република Гана за Република Македонија, со седиште во Прага,  Н.Е. г-ѓа Вирџинија Хесе.

 

Државниот секретар во Министерството за надворешни работи на Република Македонија, Виктор Димовски, денеска ги прими копиите на акредитивните писма од новоименуваниот вонреден и ополномоштен амбасадор на Република Уганда за Република Македонија, Н.Е. г-ѓа Елизабет Паула Напејок.

 

На 17 јануари 2019 година, државниот секретар во Mинистерството за надворешни работи, Виктор Димовски ги прими копиите од акредитивните писма на новоименуваниот амбасадор на Суверениот воен болнички ред на Свети Јован од Ерусалим, Родос и Малта за Република Македонија со седиште во Рим, Франческо Саверио Џусти.

 

Денес во Министерството за надворешни работи, државниот секретар Виктор Димовски ги прими копиите од акредитивните писма на вонредниот и ополномоштен амбасадор на Република Естонија во Република Македонија, со седиште во Будимпешта, Кристи Карелсон.

 

Во рамки на работната посета на Анкара, министерот за надворешни работи Никола Димитров, денеска се сретна со министерот за надворешни работи на Република Турција, Мевљут Чавушоглу, како и со претседателот на Големото народно Собрание на Република Турција, Бинали Јилдирим, а претстојат средби со министерот за одбрана, Хулуси Акар и високи претставници во Кабинетот на претседателот Ердоган.

Конзуларни услуги