Соопштенија

Соопштенија до јавноста

Слободното, непристрасно и објективно медиумско известување претставува еден од клучните столбови на секое демократско општество. Според член 16 од нашиот Устав, основна задача на новинарите е да ја почитуваат вистината и правото на јавноста да биде информирана.

Министерот за надворешни работи, Никола Димитров, денес во Венеција ќе се обрати на отворањето на македонскиот павилјон во рамките на 58то Венециско ликовно биенале. Национален претставник на нашата држава оваа година е проектот на Музејот на современата уметност „Субверзија во црвено“ од авторката Нада Прља.

Министерот за надворешни работи Никола Димитров  оствари средба со шефовите на набљудувачките мисии на штотуку завршените претседателски избори - на парламентарните собранија на ОБСЕ, г-ѓа Серен Моборњ, и на Советот на Европа, г-ѓа Мари-Кристин Далоз, како и со шефот на мисијата на ОБСЕ/ОДИХР, г-ѓа Корнелија Јонкер.

 

Министерот за надворешни работи на Република Северна Македонија, Никола Димитров присуствуваше на отворањето на „Европските денови“, во организација на Институтот за меѓународни и политички студии, Скопје. Настанот што оваа година го прославува своето петто издание, со различни активности го одбележува 9ти мај – Денот на Европа, со кој Европската Унија го слави мирот и единството на нашиот континент.

Во Музејот за современа уметност се одржа традиционалната прослава по повод Денот на МНР - 29 април. Годинешната јубилејна прослава ја одбележа 50 годишнината од формирањето на Бирото за односи со странство во 1969 година, претходник на современото Министерство за надворешни работи, кое во 1991 год. на Денот на независноста ја презеде одговорноста за етаблирање на земјата како независна и суверена држава.

Министерот за надворешни работи на Република Северна Македонија, Никола Димитров денес го прими Амбасадорот на Соединетите Мексикански Држави во Република Северна Македонија, со седиште во Белград, Марко Антонио Гарсија Бланко.

Денеска во Министерството за надворешни работи на Република Северна Македонија се одржа состанок на Меѓуресорското тело за човекови права, со кое претседава министерот Димитров, а во чија работа се вклучени државните секретари на ресорните министерства и раководните лица на релеванти институции и на независните тела за човекови права.

Министерот за надворешни работи Никола Димитров ја заокружи работната посета на Хаг, Кралството Холандија со средба со холандскиот колега, министерот за надворешни работи Стеф Блок.

 

Во рамки на досегашните активности од првиот ден на работната посета (24 април 2019 година) на Хаг, Кралството Холандија, министерот за надворешни работи, Никола Димитров оствари средби со Мајкл Стибе, дипломатски советник за Европа во Канцеларијата на холандскиот Премиер, Питер Омзихт и Клас Дајкоф, пратеници во Долниот дом на Холандскиот Тведе Камер (Парламент), како и со поранешниот министер за надворешни работи Берт Кундерс и поранешната холандска амбасадорка во Република Северна Македонија и актуелна амбасадорка за човекови права во МНР на Холандија, Мариет Шурман. 

На 24 и 25 април 2019 година, министерот за надворешни работи на Република Северна Македонија, Никола Димитров ќе престојува во работна посета на Хаг, Кралство Холандија.

 

Конзуларни услуги