Macedonia in the World

Macedonia in the World

На 26 септември 2018 година, со свечен прием во Токио беа одбележани Денот на независноста на Република Македонија и 25 години од воспоставувањето дипломатски односи меѓу Република Македонија и Јапонија. На настанот се обратија амбасадорот Андријана Цветковиќ, парламентарниот заменик министер за надворешни работи на Јапонија, Манабу Хории и претседателот на Комисијата за надворешни работи на Претставничкиот дом и член на јапонско-македонската група за пријателство во јапонскиот Диет, Јасухиде Накајама.

На 22 ноември, во Палатата Котрочени во Букурешт, новоименуваниот амбасадор на Република Македонија во Романија, Габриел Атанасов, ги предаде акредитивните писма на претседателот на Романија, Клаус Вернер Јоханис.

 

Амбасадата на РМ во Прага по шести пат учествуваше на традиционалниот Божиќен Фестивал, организиран и координиран од страна на Дипломатската асоцијација на брачни другари во Прага.  Средствата собрани од продажба од страна на Асоцијацијата се донираат во хуманитарни цели. Од 2000 година, Асоцијацијата има собрано повеќе од 2,5 милиони евра, со што се вбројуваат меѓу водечките локални донатори. Оваа година на настанот учествува повеќе од 40 земји, кој беше под покровителство на сопругата на Министерот за надворешни работи.

По повод турнејата на Македонската филхармонија во Кралството Шпанија и одржаните два концерти во градовите Сарагоса и Хуеска, во Мадрид, во организација на Амбасадата на Република Македонија, беше одржан свечен коктел во чест на македонските музичари.

 

На 12 септември 2018 година новоименуваниот амбасадор на Република Македонија во Полска Васил Пановски на свечена церемонија му ги предаде акредитивните писма на Претседателот на Република Полска Анджеј Дуда.

 

Вчера, новоименуваниот амбасадор на РМ во Норвешка, Серџим Мухамед, во Кралската палата во Осло имаше аудиенција кај Н.В. Кралот Харалд V, на која ги предаде акредитивните писма од Претседателот на РМ, Ѓорге Иванов, за неговото назначување за вонреден и ополномоштен амбасадор на Македонија во Норвешка со седиште во Осло.

 

Newly appointed Ambassador of the Republic of Macedonia to the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland, Aleksandra Miovska, presented copies of credentials to the Director of Protocol and Vice-Marshal of the Diplomatic Corps at the Foreign Office, Neil Holland.

 

Today, Ambassador Extraordinary and Plenipotentiary of the Republic of Macedonia to Montenegro, Mihajlo Trpkoski, presented his credentials to the President of Montenegro, Milo Djukanovic, at an official ceremony held in Cetinje.

 

On 31 August 2018, the newly appointed Ambassador Extraordinary and Plenipotentiary of the Republic of Macedonia to the French Republic, Jadranka Chaushevska Dimov, presented credentials to President Emmanuel Macron, at an official ceremony held in the Élysée Palace in Paris.

 

On 20 May at the Ballroom of the Royal Castle in Warsaw, the 25th anniversary of establishing diplomatic relations between Macedonia and Poland was marked with the authentic music project "Makedonissimo" of Simon Trpcheski and friends (Aleksandar Krapovski on violin, Aleksandar Somov on cello, Hidan Mamudov on clarinet/saxophone, Vlatko Nushev, percussionist and clarinetist Risto Gjorevski, who are on their Polish tour). The audience in the packed hall enjoyed the sounds of Macedonian music in the arrangement of our composer Pande Shahov. The concert, which is also a part of the programme marking the 100th anniversary of Poland regaining independence, sparked a lot of attention, and the musicians were rewarded with standing ovations.