Македонија во светот

Македонија во светот

Настанот „Денови на Македонска култура“ на 4 и 5 декември 2015 година се одржа во Бјалисток, во регионот Подласки, кој е еден од 16-те региони во Република Полска. Настанот го отвори Директорот на Филхармонијата и Операта во Бјалисток г-дин Дамијан Танајевски. Поздравно обраќање имаше и член на бордот на регионот Подласки г-дин Стефан Крајевски и Вршителот на работи во Амбасадата на Република Македонија во Полска, г-ѓа Горица Атанасова-Ѓоревска. 

На иницијатива на амбасадорот на Република Македонија во Астана, Илија Псалтиров, а во организација на македонската амбасада, универзитетот КАЗГУ, Научниот центарот за трансфузиологија и Управата за поддршка на дипломтаскиот кор при МНР на РК, на 2 декември 2015 година во рамки на  универзитетот КАЗГУ во Астана се одржа прва крводарителска акција по повод Денот на борбата против ХИВ и Денот на Првиот претседател на Казакстан.

На 01 декември 2015 година во просториите на Универзитетот на Обединетите Нации во Токио Амбасадорот на Република Македонија во Токио Д-р Андријана Цветковиќ одржа предавање на тема „Амбасадори на иднината-јавната дипломатија како алатка за глобални промени“.

 

Тимот на македонската амбасада во Стокхолм го поддржа Активизмот за борба против родовото насилство - меѓународна кампања на ОН за подигање на свеста и поттикнување акција за ставање крај на насилството врз жени и девојки на глобално ниво. Кампањата се одржува секоја година во тек на 16 дена во периодот од 25 ноември - Меѓународниот ден за искоренување на насилството врз жените и 10 декември - Меѓународен ден на човековите права.

Амбасадата на Република Македонија во Варшава учествуваше на 8-от меѓународен хуманитарен базар организиран од SHOM - здружението на сопружници на шефовите на мисии, што се одржа во хотел Мариот на 29 ноември 2015 година.

 

На иницијатива на Амбасадата на Република Македонија во Стокхолм и во соработка со Државниот архив и Воениот музеј на Македонија на 25 ноември 2015 година во Воениот музеј во Стокхолм, беше отворена изложбата „Македонија и Првата светска војна“. Изложбата е дел од циклусот изложби во Воениот музеј во Стокхолм за одбележување на 100 годишнината од почетокот на ПСВ, во чии рамки досега беа претставени Австрија, Русија, Холандија, Србија и Арменија. 

На 18 ноември 2015 година во рамки на Академско-дипломатскиот клуб при Универзитетот КАЗГУ (KAZGUU) во Астана, се одржа предавање од страна на амбасадорот д-р Илија Псалтиров на тема „Република Македонија – Геополитички и геоекономски центар во Европа“. Предавањето го проследија околу стотина присутни, меѓу кои најголем број студенти, а присутни беа и професори, амбасадори и други претставници на дипломатскиот кор, како и претставник од МНР на Република Казаxстан.

Амбасадорот Кире Илиоски учествуваше на меѓународна конференција со работен наслов “Countering Radicalization and Violent Extremism Leading to Terrorism” која во периодот од 9 до 11 ноември 2015 година се одржа во Тел Авив, Израел.

 

 

Во културниот центар „Еинав“ во Тел Авив на 17 ноември 2015 беше одбележана 20 годишнината од воспоставувањето на дипломатските односи со Израел. Во таа прилика, беше отворена изложбата „Македонско око во Израел, Израелско око во Македонија“ а беше одржан и концерт на дувачкиот квинтет „Скопје“. 

Македонското претседателство со Централноевропската иницијатива (ЦЕИ) јасно и недвосмислено ги осудува терористичките напади чија цел беа неколку локации во Париз и резултираа со голем број на жртви и повредени лица. Истакнувајќи ја својата длабока потресеност од оваа неопислива и огромна трагедија, Македонското претседателство со ЦЕИ го изразува своето длабоко сочувство и најискрена солидарност кон семејствата на жртвите во неа, како и кон владата и народот на Франција.

Конзуларни услуги