Latest news

Преземено од Влада на Република Северна Македонија

Република Северна Македонија ги поздравува екстензивните напори на САД под лидерство на претседателот Трамп, рефлектирани во неговиот план за решавање на израелско - палестинскиот конфликт.

 

On 30th and 31st January 2020 the Minister of Foreign Affairs Nikola Dimitrov will pay a working visit to Berlin where he is to participate on the Second High-Level Meeting on the Franco-German Initiative on Small Arms and Light Weapons in the Western Balkan. The meeting will be co-chaired by German Foreign Minister Heiko Maas and the French Foreign Minister Jean-Yves Le Drian.

Министерството за надворешни работи на Република Северна Македонија, во соработка со Македонската академија на науките и уметностите и Меморијалниот центар на холокаустот, организираше комеморативна академија по повод Меѓународниот ден на холокаустот, која што се одржа во МАНУ на 27 јануари 2020 година.

 

Согласно информациите добиени од нашето ДКП во НР Кина, Министерството за надворешни работи информира дека до овој момент во нашето ДКП не е пријавен ниту еден случај на наш државјанин заболен со Коронавирусот. Исто така нема пријавени наши државјани кои се наоѓаат во пошироката зона со рестриктивни мерки за движење на кои им е потребна помош.

Државниот секретар во Министерството за надворешни работи на Република Северна Македонија,  г-дин Зоран Попов,  денеска одржа брифинг за група српски новинари и истражувачи од Белградскиот центар за безбедносна политика, во функција на запознавање со процесот на пристапување на Република Северна Македонија во НАТО и активностите во контекст на унапредување на регионалните односи и соработка. Брифингот се одржа по нивно барање и изразен интерес како членството на Република Северна Македонија во НАТО ќе влијае на регионалните односи и соработка.

Министерството за надворешни работи на Република Северна Македонија ги предупредува граѓаните кои патуваат во НР Кина на опасноста од Коронавирусот, со потекло од градот Вухан, во провинцијата Хубеи.

 

Државниот секретар во Министерството за надворешни работи на Република Северна Македонија,  г-дин Зоран Попов,  денеска го прими вршителот на должност во Амбасадата на Државата Катар  во Република Северна Македонија, г-дин Хамад Џасим Ал- Махмуд.

 

Денес, министерот за надворешни работи Никола Димитров учествуваше на панелот на тема „Дипломатски дијалог за Западен Балкан“ во рамки на Светскиот економски форум, што се одржува од 21-24 јануари во Давос, Швајцарија.

Државниот секретар во Министерството за надворешни работи, Зоран Попов ја претставуваше Република Северна Македонија на првиот министерски состанок на Меѓународната алијанса за сеќавање на холокаустот (ИХРА), што се одржа на 19 јануари 2020 во Брисел, во организација на Луксембуршкото претседателство со ИХРА. Северна Македонија неодамна се стекна со статус на придружена членка на Меѓународната алијанса, во која учествуваат 34 земји членки и 8 партнерски организации.

Државниот секретар во Министерството за надворешни работи на Република Северна Македонија, г-дин Зоран Попов, денеска го прими амбасадорот на НР Кина во Република Северна Македонија, Н.Е. Џанг Ѕуо.