Latest news

Во понеделник (18 ноември 2019 год.), министерката за надворешни работи на Кралство Шведска, Ан Линде ќе престојува во посета на Република Северна Македонија.

 

Државниот секретар во Министерството за надворешни работи, Зоран Попов денес оствари средба со амбасадорот на Хеленската Република во Северна Македонија, Димитрис Јанакакис на која беа разменети мислења за состојбата и напредокот во билатералните односи, за Регионот, како и за неговата европска перспектива по последниот Европски совет.

Денеска, 15 ноември 2019 г. во Скопје, се одржаа првите политички консултации меѓу Министерствата за надворешни работи на Република Северна Македонија и Грузија, предводени од замениците министри на двете земји, Андреј Жерновски и Вакхтанг Макхароблишвили.

 

Министерот за надворешни работи Никола Димитров денес ги прими копиите од акредитивните писма на новоименуваните нерезидентни амбасадори за Република Северна Македонија на Република Латвија (со седиште во Прага) Гунта Пасторе, на Големото Војводство Луксембург (со седиште во Луксембург) Филип Донкел и на Ирска (со седиште во Букурешт) Пол МекГери.

The Minister of Foreign Affairs Nikola Dimitrov met today with the Minister of Foreign Affairs of the Federal Republic of Germany Heiko Maas as part of his official visit to the Republic of North Macedonia.

 

По четири годишна пауза, денеска во Загреб се одржа 5-от состанок на Постојаниот мешовит комитет за примена на Спогодбата за сукцесија на поранешна СФРЈ, на којашто Високите претставници од државите сукцесори ја анализираа примената на сите анекси кои се составен дел на Спогодбата и ги разгледаа другите релевантни прашања во врска со овој процес, а особено прашањата за поделба на средствата во мешовитите банки.

On the sidelines of the Strategic Dialogue on the Western Balkans hosted by the World Economic Forum in Geneva, the Minister of Foreign Affairs Nikola Dimitrov met today with the Spanish FM, Josep Borell, nominated for the post of EU High Representative for Foreign Affairs and Security Policy and Vice-President of the European Commission, as well as with Clément Beaune, Adviser for Europe to President Emmanuel Macron.

The Minister of Foreign Affairs Nikola Dimitrov is paying a working visit to Geneva on 7 and 8 November 2019 as part of the delegation led by Prime Minister Zoran Zaev with the purpose of attending the summit hosted by the World Economic Forum in Geneva titled “Strategic Dialogue on the Western Balkans”.

 

Претседателот на Владата на Република Северна Македонија, Зоран Заев, во придружба на министерот за надворешни работи, Никола Димитров, присуствува на состанокот што го организира Светскиот економски форум во Женева, на тема „Стратешки дијалог за Западен Балкан“.

 

На 7 ноември 2019, Државниот секретар на Министерството за надворешни работи на Република Северна Македонија г-дин Зоран Попов ја прими амбасадорката на Црна Гора во Северна Македонија г-ѓа Марија Петровиќ.