Најнови вести

Министерот за надворешни работи Никола Димитров денеска на прес - конференција уште еднаш ја појасни Спогодбата којашто на 17 јуни ја потпишаа Република Македонија и Грција.

 

Заменик министерот за надворешни работи на Република Македонија, г. Андреј Жерновски, од утре ќе престојува во работна посета на Соединетите Американски Држави, каде ќе учествува  на 73-та сесија на Генералното собрание на Обединетите Нации во Њујорк.

 

Министерството за надворешни работи на Република Македонија денес, 21 септември 2018 година беше домаќин на Конференцијата за пристапни преговори, која во организација на Канцеларијата на Претседателот на Владата на Република Македонија, Секретаријатот за европски прашања и Министерството за надворешни работи се одржа во Скопје.

 

Денес, 21 септември 2018 година во Министерството за надворешни работи на Република Македонија, се одржа панел-дискусија на тема: „Реформи, референдум и евроатлантски интеграции на Република Македонија“ на која учествуваа поранешниот Специјален пратеник на ЕУ во РМ, Амбасадорот Ален Ле Роа и актуелниот вонреден и ополномоштен амбасадор на Француската Република, Кристијан Тимоние.

Денеска во просториите на Министерството за надворешни работи, Заменик министерот за надворешни работи на Република Македонија, г. Андреј Жерновски, ја прими г-ѓа Лујза Винтон, специјален претставник на Канцеларијата на Обединетите нации во Република Македонија.

 

Заменик министерот за надворешни работи на Република Македонија, г. Андреј Жерновски, денес се сретна со Ален Ле Роа, француски амбасадор и поранешен специјален пратеник на ЕУ во земјата во 2001 – 2002 година, кој важи за голем пријател на Македонија.

 

Денес, во Министерството за надворешни работи на Република Македонија се одржа дебата на тема „Преспанскиот договор, меѓународната позиција на РМ и...“ во организација на Дипломатскиот клуб и Министерството за надворешни работи на Република Македонија.

 

Заменик министерот за надворешни работи, Андреј Жерновски, денес учествуваше на 15-от состанок на Мешовитиот парламентарен комитет-Република Македонија и Европска унија - Парламентарен комитет за стабилизација и асоцијација.

 

Заменик министерот за надворешни работи на Република Македонија г-дин Андреј Жерновски денес официјално го отвори безбедносниот форум на тема „Транснационални безбедносни закани: регионален и национален придонес во регионалната безбедност“, кој ќе биде  ко-спонзориран од страна на Маршал европскиот Центар за безбедносни студии, македонската Маршал Центар Алумни асоцијација, НАТО Одделот за јавна дипломатија и НАТО колеџот за одбрана во Рим.

Министерот за надворешни работи на Република Македонија, Никола Димитров, денес, во Скопје, имаше средба со министерот за надворешни работи на Сојузна Република Германија, Хајко Мас, кој денес и утре престојува во официјална посета на Република Македонија.

 

Конзуларни услуги