Најнови вести

"Дискусија со Даниелсон за приоритети во европските реформи:

ПДВН е доста корисен за да се посветиме на најбитните области;
Владеењето на правото е прв приоритет за ЕУ и за одржлив економски развој;
Довербата со соседите треба да ја градиме заедно."


Никола Попоски

Минхен:
Се согласуваме во потполност со Herman Van Rompuy дека ерата на twitter во Европа ни носи ризик да го потцениме факторот време!
Часовите и деновите ни стануваат побитни, годините и децениите не се гледаат.

На наш терен:
Политичари на една земја-членка ова умешно го користат. По потреба прават "twitter впечаток" на интерес и отвореност за надминување на измислен спор.
Практично со години и децении го држат под тепих, без придвижување, обложувајќи се дека добиваат нешто на многу долг рок.

Мислам дека можеме од ова и подобро да сториме.

Сакаме искрено да им помогнеме да излезат од таа матрица.


Никола Попоски

Нов Амбасадор на Монголија, Ламсурен Дугерјав.

Интерес за економска соработка, користење на стипендии за студии и културна презентација.

Никола Попоски

Прва средба со новиот заменик помошник државен секретар на САД

Со Hoyt Brian Yee констатиравме дека САД сакаат да ја помогнат евроатлантската интеграција на Македонија.

Нашиот регионален интерес е и нивни. Нема да биде едноставно, но ке бидеме побогати ако сме дел од европскиот пазар.

Така најдобро и ќе ги заштитиме и промовираме македонските интереси.


Никола Попоски

Со Русија одбележуваме 20-годишнина во дипломатските односи.
Значајно сме ги издигнале за овој период.
Имаме елан за уште повеќе.

Никола Попоски

Од средбата во европските институции

“Ако промовирате принципи во Македонија, промовирајте ги истите и во сите останати земји-членки и кандидати на ЕУ. Ние први ќе ве поддржиме да успеете, затоа што веруваме во успешен европски проект.”


Никола Попоски

Европски дијалог со бугарскиот колега:

Посилна ЕУ поддршка за Коридорот 8, поместување со ГП Клепало, можност за размена на простор за Амбасади во Софија и Скопје, бизнис форум, мешовита економска комисија, парламентарна соработка-поставуваме амбициозна агенда за прв триместар годинава


Никола Попоски

Амбасадорски совет 2013

Факт е дека, колку Македонија ќе ја има во ЕУ зависи од Атина. Но колку Европа ќе ја има во Македонија зависи само од нас.

Никола Попоски

Конзуларни услуги