Најнови вести

Заменикот министер за надворешни работи на Република Северна Македонија, Андреј Жерновски, го прими Дејвид Спроул, генерален директор за европски и евро-азиски прашања во Министерството за надворешни работи на Канада.

 

Mинистерот за надворешни работи Никола Димитров учествува на 26-от Министерски совет на Организацијата за безбедност и соработка во Европа (ОБСЕ), којшто денес и утре се одржува во Братислава, Словачка.

 

Заменик министерот за надворешни работи, Андреј Жерновски, денеска учествуваше на тркалезна маса на тема „EU accession: no pass to an impasse?" (Пристапување во ЕУ: нема излез од ќорсокак?"), организирана од  Институтот за европска политика – Скопје (ЕПИ).

 

 На пленарните состаноци на Меѓународната алијанса за сеќавање на холокаустот (ИХРА) кои се одржаа во периодот од 2-5 декември 2019 година, во Луксембург, едногласно беше усвоена одлуката за подигнување на статусот на Република Северна Македонија од земја набљудувач, во придружена земја, а како преодна фаза кон полноправно членство.

 

Информираме дека Министерството за надворешни работи на Република Северна Македонија подготви нацрт-текст на Предлог-закон за надворешни работи, кој денес е објавен на Единствениот Национален електронски регистар на прописи (www.ener.gov.mk), како и на интернет страницата на Министерството (www.mfa.gov.mk)).

 

Министерот за надворешни работи Никола Димитров денес во британскиот Форин офис се сретна со државниот министер за Европа и Америка на Обединетото Кралство, Кристофер Пинчер. Ова е прва средба на двата министри по стапувањето на должност на Пинчер во јули оваа година. 

Денес, министерот за надворешни работи Никола Димитров учествуваше на тинк тенк настанот на тема „Проширувањето на ЕУ на Западен Балкан“ во организација на Прогрес институтот за социјална демократија и во соработка со финската Фондација Калеви Сорса.

 

За неколку дена во Лондон, нашата држава седнува на масата на лидерскиот самит на Алијансата, рамноправно со најмоќните земји на светот. Министрите Шекеринска и Димитров на денешната средба со шефот на Канцеларијата на НАТО во Скопје, полковникот Зоран Јанковиќ се заблагодарија за сета досегашна поддршка од НАТО Канцеларијата, особено поддршката во последните две години и истрајноста во достигнувањето на оваа, за граѓаните и државата, децениска стратешка цел.

Министерот за надворешни работи на Република Северна Македонија, Никола Димитров денес ги прими копиите од акредитивните писма на новоименуваната вонредна и ополномоштена амбасадорка на Република Хрватска во Република Северна Македонија, Н.Е. г-ѓа Нивес Тигањ.

 

Министерот за надворешни работи Никола Димитров денес оствари средба со министерот за надворешни работи на Хеленската Република, Никос Дендиас, кој престојува во официјална посета на Република Северна Македонија.

 

Конзуларни услуги