Најнови вести

Во рамките на работната посета на Бразил, државниот секретар во Министерството за надворешни работи Виктор Димовски, денеска во Бразилија имаше средба со номинираниот министер за надворешни работи на Бразил, Ернесто Араужо, кој што ќе стапи на функција на 1 јануари 2019 година, со инаугурацијата на новоизбраниот бразилски претседател Жаир Болсонаро.

Во врска со информациите за оштетување на гранични камења на граничната линија на македонско-грчката граница од ГК 132 до ГК 147, Министерството за надворешни работи на Република Македонија, информира дека претставници на македонскиот дел на граничната Комисија за Сектор 3 и 4, заедно со претставници на грчките министерства за внатрешни работи и за одбрана, на 24 ноември 2018 година, излегоа на терен и констатираа дека се изместени и оштетени гранични камења во должина од 12 километри.

Денес, министерот за надворешни работи на Република Македонија, Никола Димитров, го прими во проштална средба амбасадорот на Црна Гора во Република Македонија, Предраг Митровиќ.

 

Министерот за надворешни работи Никола Димитров, на покана на алтернативниот министер за надворешни работи на Грција, Џорџ Катругалос, учествуваше на четвртата четирипартитна средба на Министрите за надворешни работи на Република Македонија, Република Албанија, Република Бугарија и Грција, што се одржа на 22-23 ноември 2018 година, во Солун.

 

Министерот за надворешни работи, Никола Димитров, му беше домаќин на министерот за надворешни работи на Црна Гора, Срѓан Дармановиќ, кој престојува во работна посета на Република Македонија.

 

Државниот секретар во Министерството за надворешни работи, Виктор Димовски, денес оствари средба со амбасадорот на Државата Кувајт во Република Македонија, со седиште во Софија, Н.Е. г-дин Јакуб Алатеки.

 

Денес, министерот за надворешни работи Никола Димитров, оствари средба со министерот за надворешни работи на Кралството Данска, Андерс Самуелсен, кој претстојуваше во официјална возвратна посета на Република Македонија.

 

Министерот за надворешни работи, Никола Димитров, денеска го прими новоименуваниот шеф на Канцеларијата за врски на НАТО во Република Македонија, полковникот Зоран Јанковиќ.

 

Денес, во Министерството за надворешни работи беше повикан амбасадорот на Унгарија во Република Македонија, Ласло Дукс, на средба кај државниот секретар Виктор Димовски.

 

Денес, министерот за надворешни работи Никола Димитров, учествуваше на тркалезна маса на тема „Говор на омраза”, организирана од страна на Инер Вил Клуб Скопје Еуропеа, по повод Меѓународниот ден на толеранцијата.

 

Конзуларни услуги