Најнови вести

Петнаесеттиот состанок на Советот за стабилизација и асоцијација помеѓу Република Северна Македонија и Европската унија се одржа на 19 март 2019 година.

 

Државниот секретар во Министерството за надворешни работи на Република Северна Македонија, Виктор Димовски на 18 и на 19 март 2019 година престојуваше во работна посета на Република Србија.

 

На првиот ден од работната посета на Брисел, МНР Никола Димитров оствари средба и со МНР на Кралството Шведска, Маргот Валстром.

 

Министерот за надворешни работи, Никола Димитров и заменик претседателот на Владата задолжен за европски прашања, Бујар Османи, во рамки на посетата во Брисел учествуваа на работен појадок со министрите за надворешни работи на земјите членки на Европската унија, во организација на Грција и Романија.

 

На покана на поранешниот  министер за надворешни работи на Република Грција, Никос Коѕијас, денес, министерот за надворешни работи, Никола Димитров, учествуваше на меѓународната академска конференција по повод одбележување на дваесет годишнина од основањето на одделот за меѓународни и европски студии на Универзитетот во Пиреас. На конференцијата насловена „Грчката надворешна политика во 21 век“, МНР Димитров имаше свое обраќање на панелот тематски посветен на „Трансформацијата во Југоисточниот Медитеран“.

На првиот ден од својата работна посета на Атина, министерот за надворешни работи, Никола Димитров, оствари средба со претседателот на Парламентот на Хеленската Република, Николаос Вуцис.

 

Заменик министерот за надворешни работи, Андреј Жерновски, по повод 76-годишнината од депортацијата на македонските Евреи и 75-годишнината од реконституцијата на Еврејската заедница по Холокаустот, денеска се обрати на настанот „Меморија", организиран од Амбасадата на Италија, Фондот за Холокауст на Евреите и Еврејската заедница на Република Северна Македонија.

Денеска на покана на министерот за надворешни работи Никола Димитров, во официјална посета на Република Северна Македонија престојуваше министерот за надворешни работи на Република Чешка, Томаш Петржичек.

 

Денеска во Скопје, заменик министерот Андреј Жерновски беше панелист на “Конференција за Целите за одржлив развој и ЕУ интеграција”. Во своето обраќање ЗМНР Жерновски ги пренесе заложбите и активностите на Владата на Република Северна Македонија на тој план, а посебно улогата што Министерството за надворешни работи ја има како координатор на соработката со системот на ОН при имплементацијата на Целите за одржлив развој. Тој се осврна на Националната стратегија за одржлив развој (НСОР) и приоритетните цели,  истакнувајќи дека целокупната соработка на Владата со Канцеларијата на ОН во Скопје се одвива преку Рамката за развојна соработка на Обединетите нации (УНДАФ) насловена: “Партнерство за одржлив развој (ПОР): Стратегија на ОН за Република Северна Македонија за 2016-2020“.

Министерот за надворешни работи Никола Димитров, денеска оствари работна средба со претставниците на делегацијата на Поткомитетот за транзиција и развој на Парламентарното Собрание на НАТО, кои се во дводневна посета на Република Северна Македонија.

 

Конзуларни услуги