Интервјуа и говори

Интервјуа и говори на министерот

На покана на министерот за надворешни работи на Република Македонија, Никола Димитров, на 22-23 март, 2018 година, во официјална посета на Република Македонија престојуваше министерот за надворешни работи на Грција, Никос Коѕијас. На 23.3.2018, во министерството за надворешни работи, министрите одржаа заедничка прес конференција.

Интервју на министерот Никола Димитров за бугарската национална телевизија „БНТ“

Датум: 15 февруари 2018 година

Новинар: Бојко Василев

Интервју на министерот Никола Димитров за „Нова ТВ“ од Република Бугарија

Датум: 15 февруари 2018 година

Новинар: Јана Николова

Транскрипт од прес конференција на МНР Димитров после средбата со медијаторот Метју Нимиц
(изјава и одговори на прашања – МНР Димитров)
1 февруари 2018, МНР

 

Почитувани претставници на медиумите, почитувани граѓани,

Чест ми е да го затворам циклусот прес конференции за почетокот на мандатот на оваа Влада од аспект на бројните активности на Министерството за надворешни работи. Очигледен е пресвртот во политиката направен со новото раководство на МНР и политиката која сега ја водиме. Ние не сакаме политика која, со зборовите на Фуле, ќе не однесе во ќорсокак, не сакаме извештај на ЕК во кој се оценува дека Македонија е заробена држава, во меѓународна изолација, без пријатели, несигурна во себе, уплашена и комплексирана. Нашата политика е во сосема спротивна насока – ги зајакнуваме пријателствата, ги обновуваме и стекнуваме нови пријатели. Го враќаме имиџот на онаа Македонија која ќе работи на себе за да биде подобра. Сакаме Македонија да е модерна, земја која го привлекува вниманието со добри вести, држава со имиџ и со суштина на европска демократија, атрактивна за живот и работа – земја на среќни граѓани.

Интервју на МНР Никола Димитров за „SKY News“
Новинар: Адам Болтон
Датум: 12 септември 2017

 

Интервју на МНР Никола Димитров за „Дојче Веле“
Датум: 7 септември 2017
Пермалинк http://p.dw.com/p/2jVAa

 

Интервју на МНР Никола Димитров за „BBC World Services“
Новинар: Ден Дејмон
Датум: 7 септември 2017
Линк: http://www.bbc.co.uk/programmes/w172vhzwwgmjykb (од  19’53’’):

Македонија го поздравува договорот со Бугарија како пресвртница на патот кон ЕУ

Новинар: Мет Робинсон
Датум: 13.07.2017

Геополитиката се враќа на Балканот

Интервју за Ди Пресе, Никола Димитров, министер за надворешни работи на Македонија
Објавено: 11.07.2017 година
Новинар: Christian Ultsch

Конзуларни услуги