Press Releases

Press Releases

Ве известуваме дека утре, 14.10.2019 (понеделник) со почеток во 9:00 часот во Амфитеатарот на Министерството за надворешни работи ќе се отвори дводневната конференција на почесни конзули на Република Северна Македонија акредитирани во странство.

На свеченото отворање на конференцијата, воведни излагања ќе имаат министерот за економија, Крешник Бектеши и заменик министерот за надворешни работи, Андреј Жерновски.

Од 14 до 17 октомври 2019 година, министерот за надворешни работи на Република Северна Македонија, Никола Димитров ќе престојува во работна посета на Брисел.

Во рамките на посетата министерот Димитров ќе има размена на мислења со членовите на Комитетот за надворешна политика на Европскиот Парламент. Ова ќе биде прво негово обраќање пред новиот состав на овој Комитет, по европските избори одржани во мај 2019 година.

По повод одбележувањето на националниот празник 11 Октомври, Министерството за надворешни работи на Република Северна Македонија денес, по 23-ти пат го организираше традиционалниот дипломатски тениски турнир на терените на тенискиот клуб Евросет во Скопје. 

 

Северна Македонија ја поздравува конзистентната поддршка на Република Бугарија за проширување на Европската Унија кон земјите на Западен Балкан. Исто така, сметаме дека почитувањето на Договорот за добрососедство од двете страни ќе биде важен чекор во контекст на пристапните преговори со ЕУ.

Министерот за надворешни работи Никола Димитров, вчера вечер во Штип, учествуваше на панел дискусија насловена „Улогата на Република Северна Македонија во НАТО“ која се одржа во рамки на „НАТО Караванот“, во организација на Инфо центарот за евроатлантски интеграции. На панелот, покрај министерот Димитров, зборуваше и амбасадорката на Обединетото Кралство на Велика Британија и Северна Ирска, Рејчел Галовеј.

Денес, министерот за надворешни работи на Република Северна Македонија, Никола Димитров оствари средба со двајца пратеници од германскиот Бундестаг, Метин Хакверди и Кристиан Петри.

 

Денеска, заменик министерот за надворешни работи, Андреј Жерновски, ја прими Патрициа Ди Џовани, новоназначен  претставник на УНИЦЕФ во Република Северна Македонија. Во оваа прилика г-ѓа Ди Џовани на ЗМНР Жерновски му ги предаде копиите од акредитивните писма.

 

Министерот за надворешни работи Никола Димитров денес го прими новоименуваниот амбасадор на НР Кина во Република Северна Македонија, Џанг Ѕуо.

 

 

Министерот за надворешни работи, Никола Димитров, денес имаше воведно обраќање на конференција во организација на Програмската канцеларија на Советот на Европа во Скопје, а под закрила на заедничките активности на Европската Унија и Советот на Европа за земјите од Западен Балкан, во рамките на регионалниот настан посветен на имплементација на втората фаза на Хоризонталната програма за Западен Балкан и Турција.

The Minister of Foreign Affairs Nikola Dimitrov addressed today, at the MFA, the young diplomats from the countries of the region participating in the Regional School of Diplomacy. Speaking at the thematic panel: “The Diplomatic Experiences and Lessons Learned from the Prespa Agreement negotiations and International Perspectives”, Minister Dimitrov noted the challenges in the negotiation process and the benefits of the agreement reached with Greece. He pointed out that the final agreement was preceded by numerous challenges whose overcoming required patience, wisdom, courage and vision on both sides.