Соопштенија

Соопштенија до јавноста

Министерот за надворешни работи, Никола Димитров, му беше домаќин на министерот за надворешни работи на Црна Гора, Срѓан Дармановиќ, кој престојува во работна посета на Република Македонија.

 

Државниот секретар во Министерството за надворешни работи, Виктор Димовски, денес оствари средба со амбасадорот на Државата Кувајт во Република Македонија, со седиште во Софија, Н.Е. г-дин Јакуб Алатеки.

 

Денес, министерот за надворешни работи Никола Димитров, оствари средба со министерот за надворешни работи на Кралството Данска, Андерс Самуелсен, кој претстојуваше во официјална возвратна посета на Република Македонија.

 

Министерот за надворешни работи, Никола Димитров, денеска го прими новоименуваниот шеф на Канцеларијата за врски на НАТО во Република Македонија, полковникот Зоран Јанковиќ.

 

Денес, во Министерството за надворешни работи беше повикан амбасадорот на Унгарија во Република Македонија, Ласло Дукс, на средба кај државниот секретар Виктор Димовски.

 

Денес, министерот за надворешни работи Никола Димитров, учествуваше на тркалезна маса на тема „Говор на омраза”, организирана од страна на Инер Вил Клуб Скопје Еуропеа, по повод Меѓународниот ден на толеранцијата.

 

Денеска во просториите на Министерството за надворешни работи на Република Македонија се одржа официјалната Инфо сесија органзирана во координација со Фондот за Западен Балкан. Оваа најнова регионална иницијатива, која настана со заедничката одлука на МНР на шесте држави од просторот на Западниот Балкан, својот полн капацитет започнува да го трасира кон крајот на минатата година.  Како дел од активностите,  на 2 ноември оваа година и официјално излезе вториот повик за поддршка на проекти за непрофитни организации и други институции согласно статутот и целите на Фондот. Крајниот рок за доставување на проекти е до 13 декември 2018 година.

Денес во Владата на Република Македонија на покана на заменикот претседател на Владата на Република Македонија и министер за одбрана, Радмила Шекеринска и министерот за надворешни работи, Никола Димитров, се одржа брифинг со амбасадорите на земјите членки на НАТО Алијансата, акредитирани во Република Македонија.

 

Денеска министерот за надворешни работи, Никола Димитров се сретна со претставници на Младински Сојуз – Крушево, предводени од Методија Стојчески кој е претседател и извршен директор на организацијата. На средбата беа разгледани можностите за  изнаоѓање начини за интезивирање на контактите и соработката меѓу младите во Република Македонија и Грција.

Денес, министерот за надворешни работи Никола Димитров, иницираше и оствари телефонски разговор со својот унгарски колега Петер Сијарто, а  во врска со поднесеното барање за азил до унгарските власти од страна на поранешниот премиер на Република Македонија Никола Груевски.

 

Конзуларни услуги