Соопштенија

Соопштенија до јавноста

Никола Груевски е тој кој што успеа да ја претвори Република Македонија во заробена држава за време на неговото владеење, како што беше посочено и во извештајот на Европската комисија од 2016 година.

 

Во врска со информациите во јавноста дека поранешниот премиер Никола Груевски пребегал во Будимпешта и побарал азил во Унгарија, денес во Министерството за надворешни работи беше повикан амбасадорот на Република Унгарија во Скопје, Ласло Дукс, на средба кај државниот секретар Виктор Димовски, со цел проверка на информацијата и по дипломатски канали.

Во врска со наводната информација објавена на фејсбук профилот на г-динот Никола Груевски дека тој е во Будимпешта и дека побарал азил во Унгарија, Министерството за надворешни работи, во координација со надлежните институции во Република Македонија, постапува согласно своите законски надлежности во насока на верификација на информацијата. Веднаш по добивањето на релевантни информации во врска со наведеното, јавноста ќе биде соодветно и навремено информирана.

Министерот за надворешни работи, Никола Димитров, денес го прими новоименуваниот амбасадор на Република Косово во Република Македонија, Ѓерѓ Дедај, кој ги предаде копиите од акредитивните писма за неговото именување како вонреден и ополномоштен Амбасадор на Република Косово во Република Македонија.

 

На 12 ноември 2018 год. во шпанското Министерство за надворешни работи се одржаа политички консултации меѓу Република Македонија и Кралството Шпанија на ниво на политички директори. Делегацијата од македонското министерство ја предводеше директорот за билатерални односи со европските држави, Горан Цеков, а од шпанското министерство генералниот директор, г-ѓа Аурора Мехиа Ераскин.

На 8 ноември 2018 година, новоименуваната вонредна и ополномоштена амбасадорка на Република Македонија во Обединетото Кралство на Велика Британија и Северна Ирска, Александра Миовска, на Кралицата Елизабета Втора ѝ ги предаде акредитивните писма за нејзиното именување и отповикувачките писма за нејзиниот претходник.

 

Заменик министерот за надворешни работи, Андреј Жерновски, денес оствари средба со Државниот секретар на Министерството за надворешни работи на Полска, Симон Шинковски.

 

На вториот ден од работната посета на Берлин, министерот за надворешни работи на Република Македонија, Никола  Димитров, оствари средба со својот хомолог, министерот за надворешни работи на Сојузна Република Германија, Хајко Мас.

 

Министерот за надворешни работи на Република Македонија, Никола Димитров, на 7 и 8 ноември 2018 година, престојува во работна посета на Сојузна Република Германија, на покана на претседателот на Комисијата за ЕУ прашања во германскиот Бундестаг, Гунтер Крихбаум.

 

На 6 ноември 2018 година, во работна посета на Министерството за надворешни работи на Република Македонија престојуваа делегации на земјите од Вишеградската група, предводена од политичките директори во министерствата за надворешни работи на Словачката Република, Република Чешка, Република Полска и Унгарија.

 

Конзуларни услуги