Соопштенија

Соопштенија до јавноста

Министерот за надворешни работи, Никола Димитров, денеска го прими новоименуваниот амбасадор на Хашемитското  Кралство Јордан во Република Македонија, Исмаил Иса Исмаил Рифаие, кој ги предаде копиите од акредитивните писма за неговото именување како вонреден и ополномоштен Амбасадор на Хашемитското Кралство Јордан во Република Македонија, со седиште во Анкара.

Денес беше одржан првиот состанок на Заедничкиот интердисциплинарен комитет на експерти (ЗИКЕ) за историски, археолошки и образовни прашања.

 

Денеска, во Министерството за надворешни работи беше одбележан Денот на Обединетите Нации (24 октомври) со свечена церемонија и пригодни обраќања на: Претседателот на Владата на Република Македонија, Зоран Заев, министерот за надворешни работи, Никола Димитров и резидентниот координатор на ОН и постојан претставник на УНДП во Република Македонија,  Луиза Винтон.

Денеска, во Министерството за надворешни работи се одржа третиот состанок на Заедничкиот управен комитет за Партнерство за одржлив развој: Стратегија на ОН за 2016 - 2020. Овој документ го опфаќа колективниот придонес на системот на ОН за реализирање на националните развојни приоритети.

 

Заменик министерот за надворешни работи, Жерновски имаше свое обраќање на панелот на тема: „Енергијата како предуслов за економски равој и соработка во Медитеранот”. Истакна дека Владата на Република Македонија работи посветено на развојот на енергетскиот сектор, а за тоа говорат бројните реформски процеси кои се одвиваат на овој план. Донесениот Закон за енергетика кој е усогласен со европските директиви, покрај низата предности кои ги нуди овозможува стимулирање на употребата на обновливите извори на енергија како и низа можности за македонските енергетски компании, што ќе ги направат конкурентни на светскиот пазар и во новата енергетска транзиција.

МНР Никола Димитров денес беше домаќин на студенти од Универзитетот во Грац, кои се во Република Македонија на студиски престој, заедно со нивниот професор д-р Е. Бусек.

 

На 25 октомври 2018 г. во Foreign and Commonwealth Office во Лондон се одржаа политички консултации меѓу Република Македонија и Обединетото Кралство на ниво на политички директори во министерствата за надворешни работи. Делегацијата од МНР ја предводеше директорот за билатерални односи со европските држави, Горан Цеков, а британската делегација Роберт Четертон Диксон, директор на програмите за Западен Балкан во FCO, поранешен амбасадор на Обединетото Кралство во Република Македонија.

Министерот за надворешни работи на Република Македонија, Никола Димитров, денес имаше проштална средба со амбасадорот на Република Естонија во Република Македонија, со седиште во Талин, Даниел Ерик Шаер.

 

Министерот за надворешни работи на Република Македонија Никола Димитров, денес оствари проштална средба со амбасадорот на Босна и Херцеговина во Република Македонијa,  г-ѓа  Лепа Бабиќ.

 

На покана на министерот за надворешни работи на Република Македонија, Никола Димитров, денес, потпретседателот на Владата и министер за надворешни работи на Република Словенија Миро Церар, престојува во официјална посета на Република Македонија.

Конзуларни услуги