Соопштенија

Соопштенија до јавноста

Министерството за надворешни работи на Република Македонија најавува дека до крајот на 2018 година ќе бидат објавени огласи за вработување на млади дипломати и за помошно-стручни службеници.

 

Mинистерот за надворешни работи Никола Димитров, денес, оствари средба со романскиот министер-делегиран за европски прашањаЏорџе Чиамба.

 

Денеска во Подгорица, на состанокот на Партнерската комисија на САД-Јадранската Повелба, на ниво на министри за надворешни работи на земјите членки и набљудувачи на Повелбата, беше усвоено Заедничко Комунике во кое се потенцира дека НАТО ќе ја продолжи политиката на “отворени врати” за прием на нови членки, што беше и приоритет на црногорското претседателствување со Повелбата. Во комуникето се поздравува историскиот договор меѓу Република Македонија и Грција и дека истиот го отвора патот на земјата кон членство во НАТО и ЕУ. 

На 18.12.2018 година во Пекинг, се одржа 12-тиот Состанок на националните координатори на Процесот 16+1, на кој учествуваше македонска делегација предводена од Државниот секретар во Министерството за надворешни работи   Виктор Димовски. Состанокот беше фокусиран на резултатите од спроведувањето на активностите договорени на 7-от Самит на шефовите на Владите на Процесот 16+1 кој се одржа во м. јули 2018 година во Софија како  и наредните чекори  во делот на: трговската и инвестиционата промоција, развојот на инфраструктурата, научно технолошката соработка, како и културната и образовната соработка.

Министерот за надворешни работи Никола Димитров, денес имаше средба со заменикот државен секретар на САД, Џон Саливан кој престојува во работна посета на Република Македонија. На средбата беа потврдени партнерските односи меѓу двете земји и натамошната силна поддршка на САД за евроатлантските перспективи на Република Македонија.

 

Денес, министерот за надворешни работи Никола Димитров учествуваше на работен појадок со резидентни амбасадори на земји членки на ЕУ, организиран од страна на амбасадорката на Република Австрија во Република Македонија, Н.Е. Ренате Коблер, во својство на земја претседавач со Совет на ЕУ.

 

Денес во Министерството за надворешни работи беше потпишан Меморандум за соработка меѓу Министерството за надворешни работи и Инфо центарот за евроатлантски интеграции. Со овој документ ќе се воспостави меѓусебна соработка во интерес на промоција на евроатлантските интеграции која што ќе обезбеди простор за активен дијалог и дебата, како и организирање на промотивни настани и други активности.

На последниот ден од работната посета на Париз, министерот за надворешни работи Никола Димитров, имаше обраќање во Фондацијата Роберт Шуман на тема „Европската перспектива на Македонија по Договорот со Грција” по кое следеше дискусија со поканетите гости, претставници од дипломатскиот кор, политичката и медиумската сфера на Франција.

Денес во Париз, министерот за надворешни работи Никола Димитров, учествуваше на состанокот на високо ниво на француско-германската иницијатива за борба против недозволена трговија со лесно оружје во земјите од Западен Балкан, на покана од францускиот Министер за надворешни работи до Министрите за надворешни и внатрешни работи на 6-те земји од З.Балкан. Состанокот беше воден од страна на МНР на Франција, Жан-Ив Ле Дриан и МНР на Германија, Хајко Мас, а на истиот покрај Министри од Регионот учествуваа и Министри од земји членки на ЕУ и други високи претставници на земји донатори и на меѓународни организации.

 

Делегација на Република Македонија, предводена од државниот секретар во Министерството за надворешни работи Виктор Димовски, учествуваше на Меѓувладината конференција за усвојување на Глобалниот компакт за безбедна, уредна и  редовна миграција, што на 10 и 11 декември се одржува во Мaракеш, Мароко. Глобалниот компакт е подготвен под покровителство на Обединетите нации и ги опфаќа сите димензии на меѓународната миграција.

Конзуларни услуги