Средба Исаки- Филипиду

09 December 2022

Заменик министерот за надворешни работи на Република Северна Македонија, Фатмире Исаки, денес, оствари средба со новоименуваниот вонреден и ополномоштен амбасадор на Грција во Република Северна Македонија, Н.Е. г-ѓа Софија Филипиду.

Заменик министерот Исаки изрази благодарност за цврстата поддршка на Грција за евроинтегративниот пат на Северна Македонија, која оваа година ги започна преговорите за членство во Европската Унија, како и за подготвеноста на Грција да го сподели искуството со нашата земја на овој план.

На средбата беше изразено заемно задоволство од позитивниот развоен тренд во билатералните односи и конструктивниот политички дијалог меѓу двете земји по потпишувањето на Преспанскиот договор, кој отвори една нова страница во билатералните односи и создаде позитивна клима за плодна соработка во сите сфери од заемен интерес. Во таа насока, соговорниците разменија мислења околу можностите за натамошно унапредување и продлабочување на соработката меѓу двете земји на билатерален, регионален и мултилатерален план.

На амбасадорката Филипиду, заменик министерот Исаки ѝ посака успешно извршување на новата дипломатска мисија во Северна Македонија и ја нагласи подготвеноста и отвореноста на Министерството за надворешни работи на Република Северна Македонија за соработката и заеднички ангажман со цел постигнување многу позитивни резултати на билатерален план.