Ministry of Foreign Affairs

Our objective is to both promote and advance our interests at the international stage. The Euro-Atlantic and European integration is our key priority, while remaining committed to ensuring a secure, stable, and prosperous region, as well as to furthering the bilateral and multilateral cooperation with all our regional and international partners. We continue providing a variety of consular services for all our nationals abroad.

+389 75 273 732

[email protected]

Latest news

Политички консултации помеѓу Министерствата за надворешни работи на Република Северна Македонија и Република Литванија

Денес преку видео конференција се одржаа политички консултации помеѓу Министерствата за надворешни работи на Република Северна Македонија и Република Литванија предводени од Заменик министерот Фатмире Исаки и Вицеминистерот Арнолдас Пранкевичиус. За време на разговорите, двете страни резменија мислења на повеќе теми, а пред сè за развојот на билатерални односи меѓу двете земји со акцент на економската соработка, реформските процеси во Република Северна Македонија, соработката во рамките на НАТО, мултилатералната соработка како и евроинтегративниот процес и потребата од што поскоро отпочнување на пристапните преговори помеѓу нашата земја и ЕУ. Заменик министерот Исаки се заблагодари за принципиелната и континуирана поддршка на Литванија за процесот на проширување на ЕУ како и во евроинтегративниот процес на Република Северна Македонија. Во таа насока нагласи дека и покрај непринципиелните пречки со кои се соочува, Република Северна Македонија ќе продолжи на својот пат кон целосна интеграција во Унијата. Во таа насока, беа разгледани можностите за продлабочување на соработката на билатерален план преку твининг проекти и размена на искуства во ЕУ преговарачкиот процес особено во областите: управување со процесот на пристапување, стратешко планирање, децентрализирано управување со помошта од ЕУ и финансиска контрола, реформа на јавната администрација, правда и внатрешни работи, безбедност на храна итн. Вицеминистерот Пранкевичиус изрази задоволство од досегашниот развој на пријателските односи меѓу двете земји и ја подвлече заложбата за натамошно продолжување на политичкиот дијалог и интензивирање на соработката во сите области од заеднички интерес. Тој ја повтори поддршката на литванската Влада за што поскоро одржување на првата меѓувладина конференција со ЕУ.

 

Osmani presents first four economic advisers to be sent to Warsaw, Munich, Ankara, and Abu Dhabi

Today, in the framework of fulfilment of the activities projected under his mandate mission, aimed at revitalization and strengthening of economic diplomacy, Foreign Minister Bujar Osmani presented the first four appointed economic advisers, who will be assigned to our embassies to head and implement economic policies in each country and region individually. In the first part of the pilot-project, Ambassador Ilija Psaltirov, who holds a Doctorate in Economic sciences, will be sent to Warsaw, from where, in addition to Poland, he will cover the other Visegrad Group countries, such as the Czech Republic, Slovakia and Hungary. Abdilxhemil Saiti will leave for Germany, at the Consulate in Munich, which will be in charge of economic activities for Austria as well – two countries that are the biggest economic partners of the country. Suzana Tuneva, who holds an MA in international economic relations, will be sent to the Embassy in Ankara, which is a clear important destination from an economic viewpoint, taking into account the deep economic relations that have been already created with the Republic of Turkey. Bekri Ajdini, who has an MA in international economics, has been not only involved but in charge of the EXPO 2020 Dubai portfolio since the very beginning; he already has specific knowledge of economic relations with the United Arab Emirates, and the Gulf region in general, and will therefore be assigned to the Embassy in Abu Dhabi. “The task of the economic advisers will be to present the potentials of the Republic of North Macedonia as an attractive destination for foreign investments; to promote the country as an appealing tourist destination; to promote our export potentials; and to promote North Macedonia in general as an economic and political brand that is a part of modern society”, Osmani emphasised. In addition to dispatching economic advisers, as part of the project of strengthening diplomatic economy, Osmani announced video-conferences with our partners in these countries and regions. “In the following months, in accordance with protocols due to the pandemic, I expect that we will start with video meetings and presentations with our partners and colleagues from Poland, the Czech Republic, Slovakia, Hungary, Turkey, Austria, Germany, the United Arab Emirates and Gulf Countries; activities that will be primarily a responsibility of the economic advisers that I presented today”, Osmani said. The Minister said that the target of the next phase of this pilot-project are several multilateral economic missions. In coordination with the ministries of agriculture and of economy, in the second half of the year our representatives will be sent to the UN Food and Agriculture Organization (FAO), in Rome; as well as a representative at the World Trade Organization office in Geneva. 

Нова услуга и нов телефонски број на МНР за подобрување на конзуларните услуги

Министерството за надворешни работи во насока на унапредување на процесот на давање на конзуларни услуги и грижа за дијаспората во континуитет спроведува проекти што имаат за цел подобрување на работата на министертвото. Во таа насока, веќе од денеска на веб страната на МНР е поставен прашалник „Колку сте задоволни од конзуларните услуги?“, преку кој ќе можете да ги споделите вашите размислувања за услугите во дипломатско-конзуларните претставништва на Северна Македонија во странство. Исто така, во фукција е ставен и телефонскиот број преку кој, користејќи ги современите апликации, WhatsАpp и Viber ќе можете директно да се обратите до министерството за надворешни работи и да ги пренесете вашите загрижености и потреби. На овој начин, преку овие алатки, капацитетите на министерството имаат намера да ја унапредат комуникацијата на дијаспората со државата и да се зголемат можностите за подобрување на достапноста на услугите кои ги користат овие наши граѓани во странство. Прашалникот „Колку сте задоволни од конзуларните услуги?“, можете да го најдете на следниот линк. Телефонскиот број: +389 75 268 734 (WhatsАpp, Viber)

Minister of foreign affairs of the Republic of North Macedonia:

Bujar Osmani

Travel Advisory

The travel advisory is a source of information for citizens traveling to other countries. The advice found here will help you make informed decisions about your safety while travelling abroad.

Read more
Visit North Macedonia

Read more