Ministry of Foreign Affairs

Our objective is to both promote and advance our interests at the international stage. The Euro-Atlantic and European integration is our key priority, while remaining committed to ensuring a secure, stable, and prosperous region, as well as to furthering the bilateral and multilateral cooperation with all our regional and international partners. We continue providing a variety of consular services for all our nationals abroad.

Latest news

План во девет чекори на Претседавачот со ОБСЕ за деескалација и нормализација на состојбите во Косово

https://twitter.com/bujar_o/status/1664991729630470149?s=46&t=PUsNQGhrdk33Osf78sGDwQ  Претседавачот со ОБСЕ, министерот Бујар Османи, објави план во девет чекори за деескалација и нормализација на тензиите на северот на Косово. Планот е во насока на постигнување траен мир и стабилност на северот на Косово и враќање на косовските Срби во институциите и демократските процеси. Како прв чекор, планот превидува Косово и Србија да ја реафирмираат посветеноста кон основниот договор и Охридскиот протокол. Второ, Косово да ги повлече специјалните полициски сили, а Србија да ја намали борбената готовност на вооружените сили. Трето, на полицијата на Косово, заедно со силите на КФОР и ЕУЛЕКС, да им се овозможи во целост да се грижат за редот и безбедноста на земјата. Четврто, протестите да се откажат и да се стават во функција општинските функции и услуги, за нормално функционирање на општествениот живот, и воедно им се дозволува пристап на вработените во општините. Чекор пет, градоначалниците да поднесат оставки до летото оваа година, отворајќи го патот за предвремени општински избори. Чекор шест, предвремени општински избори да се одржат оваа година. Чекор седум, ОБСЕ ќе го поддржи изборниот процес, преку техничка поддршка на косовските власти кои ќе ги организираат изборите, зајакнувајќи ја со тоа довербата меѓу заедниците. Чекор осум, ОБСЕ ќе ги ангажира младите во програмите и процесите за помирување. Чекор девет, ОБСЕ ќе ги стави своите капацитети на располагање за поддршка на имплементацијата со добра волја од двете страни на договорените одредби и продолжување на дијалогот.

4 јуни, 2023

Средба Османи-Лирман

„Постепен пристап до фондовите, политиките и заедничкиот пазар на Унијата со цел нашите државјани да ги чувствуваат придобивките од евроинтеграцијата порано“ Министерот за надворешни работи Бујар Османи денес, во рамки на учеството на безбедносниот форум Глобсек во Братислава, оствари билатерална средба со Министерката за Европа и клима на Германија, Ана Лирман. Во фокус на разговорите беше нашето европско досие, при што Османи брифираше за претстојниот процес на донесување на уставните измени, со цел отворање на првиот кластер од пристапните преговори и во овој контекст, се заблагодари за цврстата германска поддршка.

Османи ја запозна соговорничката со т.н. концепт "Повеќе интеграција пред членство во ЕУ", со што, како што истакна "периодот до полноправно членство би се искористил од земјите од регионот од една страна, а од друга страна би се додал повеќе кредибилитет на пристапниот процес". "Верувам дека се реалистични нашите барања за постепен пристап до фондовите, политиките и заедничкиот пазар на Унијата, со цел нашите државјани да ги чувствуваат придобивките од евроинтеграцијата порано. Со ова, евроскептицизмот во раст би го трансформирале во заемна доверба, со побрзо темпо при реализацијата на реформите во нашата држава.", рече Османи. Османи и Лирман разменија мислења и за актуелните случувања на северот на Косово, за итната потреба од деескалација на состојбите и враќање на дијалогот, кој треба да обезбеди одржливи решенија.

30 мај, 2023

Средба Османи- Влаховски: Ја цениме континуираната поддршка на Словачка за нашите европски интеграции

Министерот за надворешни работи Бујар Османи денеска имаше средба со министерот за надворешни работи на Словачка Република, Мирослав Влаховски во рамки на ГлобСек во Братислава. Честитајќи му на Влаховски за неговото именување за министер за надворешни работи, Османи изрази уверување дека и во претстојниот период двете држави ќе се залагаат за забрзана динамика при процесот на проширување на ЕУ, особено во сегашниот временски контекст кога безбедносната архитектура во Европа е доведена пред огромен предизвик.   “Ја цениме континуираната поддршка на Словачка за нашите европски интеграции. Воедно, веруваме дека Словачка ќе даде поддршка за концептот на забрзана интеграција и ќе го поддржи процесот со цел истиот да биде покредибилен,а нашите граѓани  порано да ги почувствуваат краткорочните привремени чекори”, истакна Османи.

Во својство на претседавач со ОБСЕ, Османи се осврна и на актуелностите во однос на претседавањето со ОБСЕ низ призмата на утврдените приоритети, во кои Украина останува наш главен приоритет и клучно безбедносно прашање во рамки на ОБСЕ 2023.

 

30 мај, 2023

 

Minister of foreign affairs of the Republic of North Macedonia:

Bujar Osmani

Travel Advisory

The travel advisory is a source of information for citizens traveling to other countries. The advice found here will help you make informed decisions about your safety while travelling abroad.

Read more
Visit North Macedonia

Read more