Ministry of Foreign Affairs

Our objective is to both promote and advance our interests at the international stage. The Euro-Atlantic and European integration is our key priority, while remaining committed to ensuring a secure, stable, and prosperous region, as well as to furthering the bilateral and multilateral cooperation with all our regional and international partners. We continue providing a variety of consular services for all our nationals abroad.

Latest news

Османи на средба со Чавушоглу на маргините од состанокот на ПСЈИЕ

Министерот за надворешни работи, Бујар Османи, оствари билатерална средба со министерот за надворешни работи на Република Турција, Мевлут Чавушоглу, на маргините на состанокот на министрите за надворешни работи, учесници во Процесот за соработка на Југоисточна Европа, кој се одржува во Анталија, Турција. Министрите заклучија дека двете земји негуваат долго и блиско пријателство, без никакви отворени прашања, а како сојузници во НАТО, се поврзани и со исти вредности по однос на мирот и стабилноста во регионот, преку добрососедски односи и регионална соработка. На средбата, особено внимание беше посветено на исклучително добрата економска соработка меѓу двете земји, при што министрите се обврзаа на активности кои ќе придонесат кон продлабочување на деловните и трговски врски. Турција како еден од најголемите странски инвеститори во земјата е од посебен наш интерес и во тој контекст, Османи го информираше Чавушоглу за одлуката за упатување на економски советник, кој во рамките на нашата Амбасада во Анкара, ќе работи исклучиво на унапредување на економската соработка.

Шефовите на двете дипломатии разговараа и за соработката во областите на, образованието, одбраната, културата, туризмот, но и за борбата против тероризмот и сите форми на екстремизам.

 

Osmani at the SEECP Meeting in Antalya: Regional cooperation as a means to overcome differences that are burdening the Region

The Minister of Foreign Affairs, Mr. Bujar Osmani participated in the meeting of Ministers of foreign affairs of the Member States of the South East Europe Cooperation Process (SEECP) held in Antalya, Turkey, as part of the 2020 – 2021 Turkish Chairmanship of the process. In his address at the meeting, Osmani presented the views of the Republic of North Macedonia with regards to the current developments in the Region and their influence on the overall cooperation, as well as the modalities for its improvement through the SEECP format in particular. “We have come a long way since the beginning of the Southeast Europe Cooperation Process. Today, all our countries are harmonizing with Euro-Atlantic values and strive to become part of the European family. Apart from our fundamental commitments to peace and stability, there have also been other significant achievements in the area of regional cooperation, which was in fact the main driving force throughout the entire process and has generated substantial results.By means of regional cooperation and strengthened communication at all societal levels, starting from economy, business, culture up to political communication – we are overcoming the differences that were burdening the region and we have visible benefits from that successful regional cooperation", Osmani said. The Ministers discussed the priorities of the Turkish Chairmanship of the SEECP which were, to a great extent, focused on the establishment of a greater connectivity within the region, youth and its importance in societies, digitalization, culture and tourism, promotion of regional cooperation through strengthening of political and economic cooperation, as well as democracy, rule of law, free market economy and the respect of fundamental human rights as basic European values which remain in the focus of all SEECP Members. The SEECP forum consists of 13 members from the Southeast Europe region, –where North Macedonia is joined by Albania, Bosnia and Herzegovina, Bulgaria, Greece, Moldova, Kosovo, Romania, Serbia, Turkey, Croatia, Montenegro and Slovenia.

 

Skopje, June 17, 2021

 

Средба Османи-Стоев во Анталија

Министерот за надворешни работи, Бујар Османи денес оствари средба со министерот за надворешни работи на Република Бугарија, Светлан Стоев, на маргините на состанокот на министрите за надворешни работи, учесници во Процесот за соработка во Југоисточна Европа, во Анталија, Турција.

На средбата соговорниците ги реафирмираа заемните заложби за одржување   континуитет во градењето на добрососедските односи и нивно натамошно унапредување како придонес за стабилноста, безбедноста и просперитетот на регионот. Со особено внимание беа разгледани перспективите за постигнување на исчекор во процесот на европската интеграција на Република Северна Македонија. На средбата беше истакната и заедничката волја за постигнување одржливи резултати во градењето добрососедски односи меѓу Република Бугарија и Република Северна Македонија, за исполнување на очекувањата на граѓаните во двете земји. Соговорниците заклучија дека проширувањето и продлабочувањето на билатералните односи меѓу двете земји е од заеднички интерес и во тој контекст, Османи истакна: “Ние сме целосно посветени и подготвени за унапредување на билатералните односи со Бугарија, за зголемување на соработката и надминување на сите предизвици. Бугарија го поддржуваше напредокот во интеграцијата на Северна Македонија во НАТО како и приближувањето на земјите од Западен Балкан кон Европската унија. Членството на Северна Македонија во ЕУ е стратешки интерес на Република Северна Македонија и Република Бугарија и убедени сме дека двете држави и двете општества ќе изнајдат сили за да ги надминат предизвиците и недоразбирањата, врз основа на европските вредности и поттикнати од силната верба во заедничката иднина, како дел од семејството на европските демократски народи” Османи, денеска, веднаш по завршување на состанокот на министрите за надворешни работи во рамките на ПСЈИЕ, заминува директно за Софија на средби со бугарскиот државен врв, како дел од владината делегација на Република Северна Македонија.

Анталија, 17 јуни 2021

 

Minister of foreign affairs of the Republic of North Macedonia:

Bujar Osmani

Travel Advisory

The travel advisory is a source of information for citizens traveling to other countries. The advice found here will help you make informed decisions about your safety while travelling abroad.

Read more
Visit North Macedonia

Read more