Ministry of Foreign Affairs

Our objective is to both promote and advance our interests at the international stage. The Euro-Atlantic and European integration is our key priority, while remaining committed to ensuring a secure, stable, and prosperous region, as well as to furthering the bilateral and multilateral cooperation with all our regional and international partners. We continue providing a variety of consular services for all our nationals abroad.

Latest news

Османи одржа проштална средба со шпанскиот амбасадор, Емилио Лоренцо Сера

Министерот за надворешни работи, Бујар Османи, денес одржа проштална средба со Амбасадорот на Кралството Шпанија во Северна Македонија, Емилио Лоренцо Сера.  На средбата Османи упати искрена благодарност и му врачи плакета-благодарница за неуморниот ангажман на амбасадорот,Лоренцо Сера во продлабочувањето на односите меѓу двете држави како и за континуираната поддршка што Шпанија ја дава за интеграцијата на Северна Македонија во Европската Унија.  “Имаме одлични и пријателски односи со Кралството Шпанија, а во нашата колективна меморија ќе остане запаметено вонредното ангажирање и одржување на видео-седницата на Сенатот на Шпанија со цел последната ратификација на Протоколот за зачленување на Северна Македонија во НАТО, во март 2020 година, истакна Османи.  Двајцата соговорници разменија мислења и за добрососедските политики во регионот, внатрешно - политичката состојба во земјата како и за други актуелни меѓународни прашања со геополитичка конотација.

 

Скопје, 21 септември 2021 година

Османи на зелена проштална средба со Тејада во градскиот парк

Министерот за надворешни работи на Република Северна Македонија, Бујар Османи, денеска во Градскиот парк имаше зелена проштална средба со амбасадорката на  Швајцарската Конфедерација во Република Северна Македонија, Сибил Сутер Тејада, која го завршува мандатот во земјава. „Високо ја вреднуваме Вашата дипломатска активност, поддршка и личен ангажман во изминатите години. Во наследство на земјата ќе останат  бројни и успешни проекти, благодарение на Вашата посветеност и континуираната билатерaлна поддршка од страна на Швајцарија, која датира од 1992 година“, истакна Османи На средбата соговорниците разговараа и за потенцијалите на најновата Стратегија за Северна Македонија за периодот 2021-2024, со која ќе бидат алоцирани дури 72 милиони швајцарски франци за нашата земја. Овие средства наменети за трите тематски области: демократско управување; вработување и економски развој; инфраструктура и животна средина претставуваат значаен придонес и поттик за развој на општините и институциите во државата. Конкретно, истите ќе бидат наменети за инвестирање во ефективно управување со отпадот, завршување на канализациските мрежи и чиста вода за пиење, гасификација, за повеќе зеленило, повеќе паркови и многу други проекти Соговорниците разговараа за актуелните внатрешно политички состојби во двете земји, состојбите во Регионот и регионалната соработка и неговите европски перспективи.    

Скопје, 20 септември 2021 година

Osmani and Grvala signed an agreement on cooperation in the field of diaspora

The Minister of Foreign Affairs, BujarOsmani, and the Minister of Foreign Affairs and Diaspora of Kosovo, DonikaGervala-Schwartz, today signed an Agreement on cooperation in the field of Diaspora. The agreement was signed during the joint session of the Governments of the Republic of North Macedonia and the Republic of Kosovo in Skopje. This agreement enables the exchange of experiences and activities, taking into account the significant number of citizens from both countries living abroad. Today, 11 agreements and memoranda of cooperation were signed, which increased the existing number of 42 signed documents to 53.

Minister of foreign affairs of the Republic of North Macedonia:

Bujar Osmani

Travel Advisory

The travel advisory is a source of information for citizens traveling to other countries. The advice found here will help you make informed decisions about your safety while travelling abroad.

Read more
Visit North Macedonia

Read more