Ministry of Foreign Affairs

Our objective is to both promote and advance our interests at the international stage. The Euro-Atlantic and European integration is our key priority, while remaining committed to ensuring a secure, stable, and prosperous region, as well as to furthering the bilateral and multilateral cooperation with all our regional and international partners. We continue providing a variety of consular services for all our nationals abroad.

+389 75 273 732

[email protected]

Latest news

Димитров: „Понекогаш знаеме да ги бараме проблемите кај соседите. Но вистинскиот противник не е таму. Вистинскиот противник е заеднички - корупцијата - и во овој поглед потребно е да работиме заедно и обединето“

Учество на МНР Димитров на ОБСЕ онлајн видео-конференција на високо ниво, посветена на „Доброто владеење и борбата против корупцијата во дигиталната ера”

 

Денес министерот за надворешни работи Никола Димитров учествуваше на Конференцијата на ОБСЕ на високо ниво посветена на „Доброто владеење и борбата против корупцијата во дигиталната ера,” во организација на албанското претседавање со Постојаниот совет на ОБСЕ, којашто се одржува он-лајн на 6 и 7 јули.

МНР Димитров: Понекогаш знаеме да ги бараме проблемите кај соседите. Но вистинскиот противник не е таму. Вистинскиот противник е заеднички - корупцијата - и во овој поглед потребно е да работиме заедно и обединето“. Во присуство на министри и други високи претставници на земјите-учеснички на ОБСЕ, министерот Димитров ја реафирмираше определбата на Владата за борбата против корупција, како клучна за враќањето на довербата на јавноста во правната држава и демократијата. Притоа, истакнувајќи ги постигнувањата во изминатиот период, посебен акцент стави на воспоставување на порталот „Отворени финансии“ кој овозможува увид во преку 17 милијарди финансиски трансакции на буџетските корисници на централно и локално ниво, укажувајќи на одличен пример како дигиталната технологија може да придонесе кон зголемување на транспарентноста, интегритетот и доброто владеење. Конференцијата, посветена на оваа многу значајна тема за сите земји учеснички во ОБСЕ, ја отворија актуелниот претседавач, Претседателот на Владата и МНР на Албанија Еди Рама, Генералниот секретар на ОБСЕ Томас Гремингер и министерката за правда на Република Албанија Етилда Ѓонај. Министерот Никола Димитров се обрати на панелот на високо ниво, на кој говореа и Извршниот директор на Канцеларијата на ОБСЕ за дроги и криминал (UNODC) и Генерален директор на Канцеларијата на ОН во Виена г-ѓа Гхада Фати Валу, државниот министер на Обединетото кралство, како и други министри за надворешни и за правда.

Joint Steering Committee endorses cooperation priorities between North Macedonia and the United nations for 2021 – 2025

An extended Joint Steering Committee met today to discuss and endorse strategic priorities and outcomes of the upcoming 2021-2015 North Macedonia UN Sustainable Development Cooperation Framework (UN SDCF). This is an important milestone in the 2021-2025 UN SDCF consultation process to ensure full alignment of the framework with the national sustainable development priorities. Following further consultations in August and September, the Framework will be jointly approved by the UN and the Government of North Macedonia in October. “The aim of today’s meeting is to exchange our views on the strategic areas of cooperation and desired outcomes for the next five years. What we want to achieve is a change that is sustainable, visible for the final beneficiaries – our citizens, resulting in better legislative framework and more efficient, effective and accountable institutions” said Zoran Popov, state secretary at the Ministry of Foreign Affairs of North Macedonia. UN Sustainable Development Cooperation Framework is a key strategic document for the UN in North Macedonia, representing the UN development system’s collective offer to support the country in achieving sustainable development goals and Agenda 2030. “The Cooperation Framework is not merely a core accountability tool between the UN and the Government, but a commitment to the people in the country, particularly the most marginalized and vulnerable. The UN is looking forward to continuing joining forces with the Government over the coming years to bring North Macedonia closer to achieving its development goals”, said Rossana Dudziak, UN Resident Coordinator in North Macedonia. To ensure that it reflects the interest and priorities of all people in the country, the UN SDCF is developed through a participatory and consultative process, starting with the analysis of the country’s development context, strategic prioritization and its operationalization through annual workplans of UN entities and stakeholders. The 2021-2025 UN SDCF also reflects the UN Secretary General’s plea for accelerated action to implement Agenda 2030 through a Decade of Action.

Димитров: „Иницијативата на новата Влада да донесе формална одлука за основање на Преспа форумот за дијалог, кој би претставувал своевиден меѓународен форум за дијалог, соработка и решавање на меѓународни спорови кои низ призмата на историскиот успех на Преспанскиот договор, би послужил како инспирација за идните генерации при надминување на разликите и отворените прашања “

Министрите Димитров и Адеми претставија два проекти за Преспа и преспанскиот регион   Министерот за надворешни работи, Никола Димитров и министерот задолжен за дијаспора и претседател на работната група за поддршка на преспанскиот регион, Едмонд Адеми денес го претставија проектот ЕУ за Преспа, финансиран од ЕУ, како и Преспа форумот за дијалог. МНР Никола Димитров нагласи дека Конечната спогодба (Преспанскиот договор) беше нашироко поздравен и препознаен од меѓународната заедница и демократскиот свет, и дека тоа што се чинеше невозможно и нерешливо речиси три децении, може да се надмине. „Европската комисија на денот на неговото потпишување објави:  „Скопје и Атина нè прават нас Европејците горди на способноста– преку дипломатија и дијалог да се најде win-win решение за прашањето со името кое  се развлекуваше со децении. Ова е инспирација за сите нас.“ Се премостија тридецениските разлики меѓу двата соседи, со искажување јасна волја за зацврстување на меѓусебната доверба, градење пријателство, но и како главен двигател во процесот на развивање на стратешко партнерство и сојузништво во рамките на НАТО и Европската Унија. Се решија разликите околу името и опсегот на неговата употреба. Решена е и употребата на кодовите на нашата држава. Покрај храброста и визионерството од двете страни, компромисот беше овозможен и со потврдување на клучните идентитетски одредници, вклучително и на нашиот македонски јазик”, рече Димитров. Иницијативата на новата Влада да донесе формална одлука за основање на Преспа форумот за дијалог, кој би претставувал своевиден меѓународен форум за дијалог, соработка и решавање на меѓународни спорови кои низ призмата на историскиот успех на Преспанскиот договор, би послужил како инспирација за идните генерации при надминување на разликите и отворените прашања”, заклучи министерот Димитров. Транскрипт од изјавата на МНР Димитров и одговорите на новинарските прашањаВо септември минатата година, Владата формираше работна група за поддршка на Преспанскиот регион, во која членуваат заменик-министерот за надворешни работи Андреј Жерновски, претставник од СЕП, Министерството за животна средина и просторно планирање, за Локална самоуправа, Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој, двајца советници на Претседателот на Владата и Царинската управа.  Честа да ја водам групата ми припадна мене“, нагласи миистерот Адеми, претставувајќи ја иницијативата за проектот ЕУ за Преспа.  Вкупната сума на проектот, според Адеми е 18 милиони евра и средствата ќе бидат обезбедени од IPA III фондовите за 2021 г.. „Целта на проектот е да му понуди на регионот долгорочна и одржлива економска перспектива, а со тоа и задржување на младите во самиот регион. На терен, со одредени свои димензии, тој поставува ЕУ стандарди за градење и функционирање на истите, додаде Адеми. Тој исто така го претстави Преспа форумот за дијалог, кој се појавува како резултат на подобрениот меѓународен имиџ на државата, по потпишаниот преспански договор и одблокираниот евро-атлантски процес.Планот ни е, традиционално, секој 17 јуни, кога е потпишан е Преспанскиот договор, да организираме меѓународен форум за дијалог и соработка, на кој би поканиле што поголем број на светски и регионални државници и јавни личности. За тоа, следните месеци, по изборите, ќе ги дефинираме деталите, согласно претходната формална одлука на Владата”, рече Адеми. Според него, ако Словенија е позната по Бледскиот стратешки форум, Хрватска по Дубровник форумот, Германија со Минхенската безбедносна конференција а Швајцарија по Светскиот економски форум во Давос, Северна Македонија би била  позната по Преспа форумот за дијалог. Планирано е Преспа форумот за дијалог да биде сместен во мултимедијалниот центар, кој ќе биде изграден како дел од проектот ЕУ за Преспа. Визуелниот изглед на центарот беше претставен од архитектот Ивана Белчева.

Minister of foreign affairs of the Republic of North Macedonia:

Nikola Dimitrov

Travel Advisory

The travel advisory is a source of information for citizens traveling to other countries. The advice found here will help you make informed decisions about your safety while travelling abroad.

Read more
Visit North Macedonia

Read more