Ministry of Foreign Affairs

Our objective is to both promote and advance our interests at the international stage. The Euro-Atlantic and European integration is our key priority, while remaining committed to ensuring a secure, stable, and prosperous region, as well as to furthering the bilateral and multilateral cooperation with all our regional and international partners. We continue providing a variety of consular services for all our nationals abroad.

+389 75 273 732

[email protected]

Latest news

Joint Steering Committee endorses cooperation priorities between North Macedonia and the United nations for 2021 – 2025

An extended Joint Steering Committee met today to discuss and endorse strategic priorities and outcomes of the upcoming 2021-2015 North Macedonia UN Sustainable Development Cooperation Framework (UN SDCF). This is an important milestone in the 2021-2025 UN SDCF consultation process to ensure full alignment of the framework with the national sustainable development priorities. Following further consultations in August and September, the Framework will be jointly approved by the UN and the Government of North Macedonia in October. “The aim of today’s meeting is to exchange our views on the strategic areas of cooperation and desired outcomes for the next five years. What we want to achieve is a change that is sustainable, visible for the final beneficiaries – our citizens, resulting in better legislative framework and more efficient, effective and accountable institutions” said Zoran Popov, state secretary at the Ministry of Foreign Affairs of North Macedonia. UN Sustainable Development Cooperation Framework is a key strategic document for the UN in North Macedonia, representing the UN development system’s collective offer to support the country in achieving sustainable development goals and Agenda 2030. “The Cooperation Framework is not merely a core accountability tool between the UN and the Government, but a commitment to the people in the country, particularly the most marginalized and vulnerable. The UN is looking forward to continuing joining forces with the Government over the coming years to bring North Macedonia closer to achieving its development goals”, said Rossana Dudziak, UN Resident Coordinator in North Macedonia. To ensure that it reflects the interest and priorities of all people in the country, the UN SDCF is developed through a participatory and consultative process, starting with the analysis of the country’s development context, strategic prioritization and its operationalization through annual workplans of UN entities and stakeholders. The 2021-2025 UN SDCF also reflects the UN Secretary General’s plea for accelerated action to implement Agenda 2030 through a Decade of Action.

Димитров: „Иницијативата на новата Влада да донесе формална одлука за основање на Преспа форумот за дијалог, кој би претставувал своевиден меѓународен форум за дијалог, соработка и решавање на меѓународни спорови кои низ призмата на историскиот успех на Преспанскиот договор, би послужил како инспирација за идните генерации при надминување на разликите и отворените прашања “

Министрите Димитров и Адеми претставија два проекти за Преспа и преспанскиот регион   Министерот за надворешни работи, Никола Димитров и министерот задолжен за дијаспора и претседател на работната група за поддршка на преспанскиот регион, Едмонд Адеми денес го претставија проектот ЕУ за Преспа, финансиран од ЕУ, како и Преспа форумот за дијалог. МНР Никола Димитров нагласи дека Конечната спогодба (Преспанскиот договор) беше нашироко поздравен и препознаен од меѓународната заедница и демократскиот свет, и дека тоа што се чинеше невозможно и нерешливо речиси три децении, може да се надмине. „Европската комисија на денот на неговото потпишување објави:  „Скопје и Атина нè прават нас Европејците горди на способноста– преку дипломатија и дијалог да се најде win-win решение за прашањето со името кое  се развлекуваше со децении. Ова е инспирација за сите нас.“ Се премостија тридецениските разлики меѓу двата соседи, со искажување јасна волја за зацврстување на меѓусебната доверба, градење пријателство, но и како главен двигател во процесот на развивање на стратешко партнерство и сојузништво во рамките на НАТО и Европската Унија. Се решија разликите околу името и опсегот на неговата употреба. Решена е и употребата на кодовите на нашата држава. Покрај храброста и визионерството од двете страни, компромисот беше овозможен и со потврдување на клучните идентитетски одредници, вклучително и на нашиот македонски јазик”, рече Димитров. Иницијативата на новата Влада да донесе формална одлука за основање на Преспа форумот за дијалог, кој би претставувал своевиден меѓународен форум за дијалог, соработка и решавање на меѓународни спорови кои низ призмата на историскиот успех на Преспанскиот договор, би послужил како инспирација за идните генерации при надминување на разликите и отворените прашања”, заклучи министерот Димитров. Транскрипт од изјавата на МНР Димитров и одговорите на новинарските прашањаВо септември минатата година, Владата формираше работна група за поддршка на Преспанскиот регион, во која членуваат заменик-министерот за надворешни работи Андреј Жерновски, претставник од СЕП, Министерството за животна средина и просторно планирање, за Локална самоуправа, Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој, двајца советници на Претседателот на Владата и Царинската управа.  Честа да ја водам групата ми припадна мене“, нагласи миистерот Адеми, претставувајќи ја иницијативата за проектот ЕУ за Преспа.  Вкупната сума на проектот, според Адеми е 18 милиони евра и средствата ќе бидат обезбедени од IPA III фондовите за 2021 г.. „Целта на проектот е да му понуди на регионот долгорочна и одржлива економска перспектива, а со тоа и задржување на младите во самиот регион. На терен, со одредени свои димензии, тој поставува ЕУ стандарди за градење и функционирање на истите, додаде Адеми. Тој исто така го претстави Преспа форумот за дијалог, кој се појавува како резултат на подобрениот меѓународен имиџ на државата, по потпишаниот преспански договор и одблокираниот евро-атлантски процес.Планот ни е, традиционално, секој 17 јуни, кога е потпишан е Преспанскиот договор, да организираме меѓународен форум за дијалог и соработка, на кој би поканиле што поголем број на светски и регионални државници и јавни личности. За тоа, следните месеци, по изборите, ќе ги дефинираме деталите, согласно претходната формална одлука на Владата”, рече Адеми. Според него, ако Словенија е позната по Бледскиот стратешки форум, Хрватска по Дубровник форумот, Германија со Минхенската безбедносна конференција а Швајцарија по Светскиот економски форум во Давос, Северна Македонија би била  позната по Преспа форумот за дијалог. Планирано е Преспа форумот за дијалог да биде сместен во мултимедијалниот центар, кој ќе биде изграден како дел од проектот ЕУ за Преспа. Визуелниот изглед на центарот беше претставен од архитектот Ивана Белчева.

Премиерот Спасовски и министерот Димитров: Со Преговарачката рамка за преговорите успешно е остварена уште една многу важна етапа во процесот на пристапување на нашата земја за членство во Европската Унија

Претседателот на Владата на Република Северна Македонија Оливер Спасовски во своето обраќање на прес-конференцијата по повод утврдената Преговарачка рамка за преговори со ЕУ, заедно со министерот за надворешни работи Никола Димитров, истакна дека со тоа е остварена успешно уште една многу важна етапа во процесот на пристапување на нашата земја за членство во Европската Унија. „Со оваа одлука се потврдува дека нема отстапувања од процесот што е утврден. Поставени се рамките на патот што ја прават Северна Македонија уште поблиску до членство во Унијата. Интеграцијата на нашата земја во ЕУ го добива заслуженото забрзувањето за да се придружи кон семејството народи обединети околу европската идеја“, нагласи премиерот Спасовски и додаде дека оваа вест дојде по историската одлука на Европскиот Совет за почеток на преговорите за членство на нашата земја во ЕУ на 26 март оваа година. Претседателот на Владата Спасовски потенцираше дека пред нас се чекори што го забрзуваат процесот на европеизацијата на сите сегменти од нашето општество. Процес кој ќе помогне европските стандарди во сите области да ги оствариме и применуваме дома, во нашето општествено и политичко секојдневие. „За само три години, покрај реформите дома, нашата земја направи повеќе историски чекори и на меѓународен план. Ги направивме според највисоките стандарди на дипломатијата и на меѓународната политика. Тоа го препознаа сите водечки демократии во светот и ни оддадоа признанија достојни на држава која сега сите ја посакуваат за партнер. Станавме рамноправен сојузник на земјите членки во најмоќниот воено-безбедносен сојуз на светот - НАТО.  Од вчера го забрзуваме и процесот на интеграција во ЕУ. Ги откочивме процесите за двете стратешки определби на нашата земја, и ги направивме пресудни остварувања за само три години. Ретко кој во регионот покажал такви државнички перформанси, особено за земја која до 2016 година беше оценета како заробена држава“, рече Спасовски на прес-конференцијата по повод утврдениот предлог на Европската Комисија на преговарачката рамка за преговорите за членство на Северна Македонија со Европската унија. Премиерот Спасовски соопшти дека Владата ги донесе уште во јули 2019 сите потребни акти за формирање на тимовите за преговори, а нашите преговарачки тимови веќе го поминаа подготвителниот технички скрининг за сите поглавја, и дека сме подготвени во полн капацитет да ги почнеме и успешно спроведеме преговорите во брз рок. Министерот за надворешни работи Никола Димитров во своето обраќање до медиумите и јавноста нагласи дека Европската Комисија ја исполни својата задача и врз основа на новата методологија предложи преговарачка рамка што е поконкретна, подинамична, поверодостојна, која што на земјите членки им дава простор да учествуваат и тие директно со свои експерти во земјите во преговорите и да учествуваат со сопствен придонес кон извештаите за напредокот. „По вчерашната убава вест од Брисел, токму на првиот ден од германското претседавање со Советот на ЕУ и по усогласување на Преговарачката рамка и нејзино усвојување од страна на Советот, односно земјите-членки, следи првата меѓувладина конференција која што е првиот конкретен чекор и форум за политички и реформски дијалог меѓу Северна Македонија и Европската Унија. За ова е потребна влада со политички мандат“, потенцираше Димитров на прес-конференцијата по повод утврдената Преговарачка рамка за преговори со ЕУ, која што заедно со претседателот на Владата Спасовски се одржа денеска.

Minister of foreign affairs of the Republic of North Macedonia:

Nikola Dimitrov

Travel Advisory

The travel advisory is a source of information for citizens traveling to other countries. The advice found here will help you make informed decisions about your safety while travelling abroad.

Read more
Visit North Macedonia

Read more