Министерство за надворешни работи

Наша заложба е да ги промовираме и застапуваме нашите интереси на меѓународен план. Евро-атлантската и европската интеграција се главни приоритети во нашето работење, воедно залагајќи се за безбеден, стабилен и просперитетен регион, како и развивање на поширока билатерална и мултилатерална соработка. Претставуваме сервис на граѓаните, обезбедувајќи конзуларни услуги за нашите државјани во странство.

+389 75 273 732

[email protected]

Најнови вести

Остра осуда за скрнавењето на споменикот во Охрид за жртвите на трагичната несреќа со бродот „Илинден"

Министерството за надворешни работи на Република Северна Македонија најостро го осудува вандалскиот акт на скрнавење на споменикот во Охрид за жртвите на трагичната несреќа со бродот "Илинден", во која настрадаа бугарски туристи, на 05 септември 2009 година. Надлежните служби се информирани и во најскоро време ќе го отклонат ова злодело на неодговорни и злонамерни поединци, за да можеме достоинствено да ја паметиме ова трагедија.  Вратите на историскиот Охрид остануваат ширум отворени за сите туристи, а посебно се секогаш добредојдени нашите пријатели од соседна Бугарија.

Северна Македонија за прв пат на министерскиот совет на ОЦЕС (BSEC)

Министерот за надворешни работи, Бујар Османи, денеска ја претставуваше Република Северна Македонија на 42-риот состанок на Советот на министрите на Организацијата за црноморска  економска  соработка, што претставува наше учество за прв пат на овој Форум, откако земјата пред само неколку дена стана полноправна членка на оваа Организација.  Во своето обраќање министерот ги изнесе придобивките и можностите кои ги нуди членството во Организацијата за црноморска економска соработка за земјите членки особено во економската сфера преку промовирање на духот на пријателство и добрососедство и особено продлабочување на взаемното почитување, доверба и соработка во поширокиот Црноморски регион. „Северна Македонија, како најнова членка на ОЦЕС активно ќе придонесува во исполнување на целите на Организацијата и ќе  се залага кон зголемување на нејзината ефикасност преку постигнување на конкретни економски резултати особено во областа на транспортното поврзување и енергетиката преку конструктивна регионална соработка. Оваа организација, која покрива три различни региони - Балканот, Кавказот и Црното Море, со површина од 20 милиони квадратни километри, за нас е многу важна, особено ако се има во предвид обемот на трговијата во рамки на ОЦЕС кој изнесува приближно 170 милијарди долари годишно, но и втор најголем извор на нафта и природен гас по регионот на Персискиот Залив, со што претставува еден од главните снабдувач на енергија за Западна Европа“, истакна Османи. Во своето обраќање, Османи подвлече дека заедничката цел на сите земји членки е економски просперитет преку унапредување на меѓу-поврзувањето, при што дополни дека иако се соочуваме со сериозни здравствени и социо-економски последици од кризата предизвикана од Ковид-19 не смееме да останеме инертни и препуштени на судбината, туку преку активен ангажман како што е нашето зачленување во оваа нова форма на регионално економско поврзување да придонесеме за зголемување на можностите за нашите компании и бизниси, да им отвориме пазари и да ги поврземе со нивните потенцијални партнери во земјите со кои досега сме имале помалку интензивни врски и размена.

Виртуелната изложба „50 години Франкофонија – поглед од Северна Македонија“

ОБРАЌАЊЕ НА МИНИСТЕРОТ ЗА НАДВОРЕШНИ РАБОТИ НА РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА, БУЈАР ОСМАНИ, НА ОТВОРАЊЕТО НА ВИРТУЕЛНАТА ИЗЛОЖБА „50 ГОДИНИ ФРАНКОФОНИЈА – ПОГЛЕД ОД СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА“   Дами и господа, драги пријатели франкофони, почитувачи на францускиот јазик   Добредојдовте на виртуалената изложба „50 години Франкофонија – поглед од Северна Македонија“ со која Министерството за надворешни работи на Република Северна Македонија го одбележува големиот јубилеј – 50 годишнината од втемелувањето на Франкофонијата. Изложбата  преку автентични фотографии од архивата на Министерството, Францускиот Институт од Скопје и други институции и приватни лица,  ја прикажува франкофонската традиција на нашата земја, местото и улогата на францускиот јазик во нашето општество, како и културната франкофонска размена  која се надоврзува на мултикултурната и мултилингвистичка традиција и реалност на нашата земја. Преку прикажаните фотографии може да се следи патот на Република Северна Македонија кон Франкофонијата,  како заложба да се биде дел од едно семејство на споделени вредности и солидарност кое, земајќи го францускиот јазик како изворишна точка, настојува да придонесе за решавање на предизвиците на денешниот свет, останувајќи посветено на базичните принципи на демократијата, човековите права и културната и јазична разновидност. Оваа изложба требаше да биде отворена во холот на Министерството за надворешни работи, во март 2020 година, како дел од одбележувањата на 50 годишнината од Франкофонијата што се одвиваат – тоа посебно сакам да го нагласам – под покровителство на Претседателот на Република Северна Македонија, Стево Пендаровски. Епидемиолошката состојба со пандемијата на Kовид 19 не спречија  привремено во реализацијата на таа идеја, но со истиот ентузијазам, гордост и заложби за иднината, ја претставуваме изложбата виртуелно, со надеж дека ќе може да организираме и нејзино физичко поставување во март 2021г., за Деновите на Франкофонијата. Би сакал, во оваа пригода, да им се заблагодарам на сите кои со својот труд и посветеност дадоа придонес во подготовката на изложбата. Посебна благодарност упатувам на нашиот партнер – Францускиот институт од Скопје, како и на Здружението на професори по француски јазик во Република Северна Македонија. Изложбата виртуелно ја поставуваме токму на Меѓународниот ден на професори по француски јазик,  26 ноември. Честитајќи им го денот, изразувам голема почит за нивната благородна мисија во ширењето на јазикот на Молиер во нашата земја. Оваа изложба им е посветена ним,  но и на сите пријатели на францускиот јазик и на Франкофонијата.    

Министер за надворешни работи на Република Северна Македонија:

Бујар Османи

Совети при патување во странство

Советите за патувања се извор на информации за граѓаните кои патуваат во други земји. Овие совети ќе ви помогнат да донесете информирани одлуки во врска со вашата безбедност додека престојувате во странство.

Прочитај повеќе
Посети ја Северна Македонија

Прочитај повеќе