МНР: Успешно репатрирани 160 македонски граѓани затекнати во Белгија и Франција

10 април 2020

Министерството за надворешни работи информира дека денес беше организиран лет за репатријација на вкупно 160 македонски граѓани од Брисел и Париз (Бове).

 

Ова е досега 11-ти специјален лет откако на 27 март о.г. Министерството за надворешни работи го организираше првиот чартер лет (Валета, Малта) за враќање во земјата на граѓаните затекнати во странство поради пандемијата на COVID-19.

До овој момент, вкупниот број на репатрирани македонски граѓани во организација на МНР, а во тесна соработка со Генералниот секретаријат на Владата, МВР и Министерството за здравство, изнесува 2704.

Од нив 1745 се вратиле со специјалните чартер летови на авиопревозникот Визер, а 214 со хуманитарни конвои, додека пак на 526 граѓани (најчесто затекнати на други континенти), во соработка со министерствата за надворешни работи на повеќе држави и во координација со нашите дипломатско-конзуларни претставништва им беше обезбедено непречено  да транзитираат низ неколку држави со цел да дојдат до финалната дестинација, аеродромите во Софија, Солун, Истанбул и Тирана.

Упатуваме благодарност за солидарноста и соработката до сите земји кои им помогнале на нашите граѓани, вклучително и на Владата на Република Бугарија за вечерашниот лет од Абу Даби до Софија, на кој се наоѓаат и 35 македонски граѓани.

Во тој контекст, на летот кон Белгија и Франција, во соработка со амбасадите на овие земји во Северна Македонија, денес помогнавме исто така на 71 странски државјани да се вратат во своите земји.

МНР продолжува во рамките на своите надлежности со активностите за безбедно враќање дома на затечени македонски граѓани во странство.