Наградата "Дипломат на годината“ што традиционално се доделува на Денот на МНР 29 април, оваа година ја добиваат дипломати - членови на Кризниот штаб при Министерството формиран за борба со пандемијата

29 април 2020

Дипломатите Елеонора Тодоровска, Миа Димитровска, Јумни Сали, Драган Богдановски, Агим Муртезани, Срѓан Хаџи-Николов, Катина Георгиев, Бекри Ајдини, Бони Цветановскa, Сашка Талевска, Решат Бериша, Есат Велиу, Марјан Софрониески, Синиша Иванковиќ, Атина Ничоска и Сузана Тунева, кои неуморно и посветено се справуваа со предизвиците при репатријацијата на македонските граѓани, затекнати во странство се македонските дипломати на годината.

Министерот за надворешни работи Никола Димитров, упатува срдечни честитки до наградените, до сите дипломати, како и до македонските граѓани:

„Работата на дипломатите е да им помагаат на граѓаните во странство, да ги промовираат државните интереси, да градат мостови на пријателства и лостови на сојузништва. Оваа година ги остваривме стратешките приоритети на нашата надворешна политика, членството во НАТО и почеток на преговори со ЕУ, работа која што со децении бараше детерминираност и визија на дипломатите во МНР.

Денес, на Денот на МНР, во услови на сериозни предизвици предизвикани од пандемијата, решивме на тој активен ангажман да му додадеме име и презиме и за прв пат, наградата „Дипломат на годината“ да ја доделиме на повеќе колеги кои во вонредни услови работеа извонредно. Честитки до нив и до сите дипломати, нека ни е честит Денот на МНР!”

МНР исто така информира дека оваа година, со оглед на околностите, нема да биде одржана традиционалната прослава со која се одбележуваше овој ден.

Денеска ја славиме 51 годишнината од формирањето на Бирото за односи со странство во 1969 год, тело кое преку Секретаријат за односи со странство, во 1994 година се етаблираше како Министерство за надворешни работи.