Видео средба на министерот за надворешни работи Бујар Османи со министерот за надворешни работи на Кралството Данска Јепе Кофод

13 ноември 2020

Министерот за надворешни работи на Република Северна Македонија Бујар Османи денес оствари видео средба со министерот за надворешни работи на Кралството Данска Јепе Кофод.

Главна тема на разговорот беа европските перспективи и очекувањата, до крајот на оваа година, да се одржи Првата меѓувладина конференција. Во таа смисла, министерот Османи ги поздрави заложбите на Данска за одржување на динамиката во процесот на проширување на ЕУ, според воспоставените критериуми и  се заблагодари за принципиелната поддршка за евроатланската и европската перспектива на Република Северна Македонија.

Данскиот МНР Кофод ги поздрави остварените резултати на нашата Влада, со цел зајакнување на демократијата и владеење на правото, при што ја подвлече нужноста од континуирана и посветена имплементација на европските стандарди и реформските цели. Тој порача дека Данска останува силен поддржувач на евро - интегративните перспективи на Република Северна Македонија со верба дека наскоро и формално ќе отпочнат преговорите за пристапување во ЕУ.

 На разговорот беа разгледани можностите за натамошно интензивирање на соработката имајќи ги предвид потенцијалите во повеќе сфери од заемен интерес, како и предизвиците за справување со пандемијата, нелегалната имиграција и актуелните состојби во Регионот.