ОСМАНИ НА СОСТАНОК НА МИНИСТРИТЕ ЗА НАДВОРЕШНИ РАБОТИ НА ЦЕНТРАЛНО ЕВРОПСКАТА ИНИЦИЈАТИВА

23 септември 2022

Министерот за надворешни работи Бујар Османи учествуваше на неформалниот состанок на министрите на надворешни работи на Централно европската инициатива (ЦЕИ), кој се одржа на маргините на 77 - та сесија на Генералното собрание на ОН во Њујорк.

За време на обраќањата на претставниците на земјите-членки, фокусот беше ставен врз руската воена агресија врз Украина и начинот на кој ЦЕИ може да ѝ помогне на оваа земја. Се разговараше и за модалитетите како иницијативата може да пристапи кон актуелните предизвици директно поврзани со војната - енергетска криза и нарушувањето на синџирот на снабдување. 

Во таа насока, министерот Османи повика на вклучување на земјите од Западен Балкан во заедничките механизми на ЕУ за справување со економските, финансиски и енергетски последици од инвазијата врз Украина. Како позитивен пример, во тој поглед, ги посочи одлуките на Владите на Бугарија и Грција да помогнат на Северна Македонија да го преброди недостатокот на енергенти.

Османи се осврна и на проширувањето на ЕУ, за кое нагласи дека треба да се гледа како „најадекватна инвестиција за безбедноста на самата Унија и Европскиот континтент во целина“.